Latest News

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Έρχεται αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, με φωτογραφικές διατάξεις - Πως επιβαρύνει τον Πειραιά



Ένα ακόμα νομοσχέδιο, καταστροφικό για το περιβάλλον, με δραματικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά... προωθεί η κυβέρνηση. 


Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), που υπεβλήθη στη διαδικασία της διαβούλευσης στις 31/10, αποκλείει την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον παραδίδει σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

 

Αυτό γίνεται με την αναγνώριση των Master Plan των φορέων διαχείρισης των λιμένων ως πολεοδομικό σχέδιο, με την έγκρισή τους να γίνεται, χωρίς καμία διαβούλευση, με Προεδρικό Διάταγμα. Έτσι, οι ιδιωτικοί φορείς, όπως η Cosco, αποκτούν τη δυνατότητα να ορίζουν μόνοι τους, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας, χρήσης γης, συντελεστές δόμησης κ.λπ.

 

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο συνδυασμός Πειραιάς Αλλάζουμε για όλους και για όλους με επικεφαλής τον Γιώργο Γαβρίλη, «ως εκ τούτου, ειδικά για το λιμάνι του Πειραιά, η Cosco θα μπορεί να παίρνει έγκριση για τα σχέδιά της, που φέρνουν περισσότερα κέρδη σ’ αυτήν και μαρασμό στις πόλεις. Πολύ φοβόμαστε ότι σύντομα θα δούμε τεράστια οικοδομήματα να απλώνονται στο λιμάνι, θα δούμε το κυκλοφοριακό να χειροτερεύει, την μόλυνση και την ρύπανση να αυξάνονται.

 

Ακόμα, το νομοσχέδιο με φωτογραφικές διατάξεις επιτρέπει την παραμονή και λειτουργία ακόμα και οχλουσών επιχειρήσεων, έξω από λιμενικές ζώνες, που δεν είναι συμβατές με τις χρήσεις γης, αδιαφορώντας για την ποιότητα ζωής και την υγεία των πολιτών.

 

Είναι προφανές ότι η κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία κουρελιάζει όλους τους περιβαλλοντικούς νόμους, αποτυπώνει ένα παράδειγμα αυταρχικού κράτους, που απλά εξυπηρετεί τα αιτήματα της κάθε μεγάλης επιχείρησης  αδιαφορώντας για τις συνέπειες στις πόλεις.

 

Από τη πλευρά μας δεσμευόμαστε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να υπερασπιστούμε μαζί με τους συμπολίτες μας την ποιότητα ζωής και να διεκδικήσουμε μια ανάπτυξη για όλους και όχι για τους λίγους.

 

Παράλληλα, καλούμε τη δημοτική αρχή να παρέμβουμε με απόφαση μας στη διαδικασία διαβούλευσης και παράλληλα να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες συνεννόησης σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και πόλεων για να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφική επιλογή».