Latest News

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Ισοπεδώθηκε ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπαλίγια - Νεκρός αξιωματούχος της Χαμάς (Εικόνες - Βίντεο αποκάλυψης)

 Ένα ισραηλινό πλήγμα στον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα προκάλεσε πολλά θύματα...δήλωσαν αξιωματούχοι του θύλακα.

Το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα ανέφερε ότι «20 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον ισραηλινό βομβαρδισμό που είχε στόχο μια κατοικημένη γειτονιά στην Τζαμπαλίγια».

ADVERTISEMENT

Ο διευθυντής του ινδονησιακού νοσοκομείου της Γάζας, ο δρ Ατέφ αλ-Καλούτ, δήλωσε στο CNN ότι «εκατοντάδες» νεκροί και τραυματίες έφτασαν στο νοσοκομείο και «πολλοί βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια».

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ επιβεβαίωσε στο CNN ότι ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε το χτύπημα και δήλωσε ότι στόχευε έναν ανώτερο διοικητή της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς.
Φωτογραφίες από το σημείο έδειχναν πολλαπλούς μεγάλους κρατήρες στο έδαφος, περιτριγυρισμένους από τα συντρίμμια κατεστραμμένων και κατεστραμμένων κτιρίων.

«Αυτό που βλέπετε είναι μια σκηνή που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί: τραυματισμένοι μάρτυρες, απανθρακωμένα πτώματα σε εκατοντάδες», δήλωσε ο Δρ Μοχάμαντ αλ Ραν του νοσοκομείου της Ινδονησίας, ενός από τα μεγαλύτερα στη Γάζα, το οποίο δέχτηκε πολλούς από τους τραυματίες του πλήγματος. «Οι ασθενείς και οι τραυματίες βρίσκονται στα πατώματα, στα κρεβάτια, στους διαδρόμους και στον χώρο υποδοχής».

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να τους δεχόμαστε. Οι περισσότεροι τραυματισμοί είναι από εκρηκτικά και τραυματισμοί στο κεφάλι και ακρωτηριασμοί».

Σκοτώθηκε κορυφαίος διοικητής της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε την Τρίτη ότι εξουδετέρωσε έναν κορυφαίο διοικητή της Χαμάς - ο οποίος ήταν ένας από τους επικεφαλής της επίθεσης κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου - σε ένα χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια.

«Πριν από λίγο, μαχητικά αεροσκάφη των IDF, ενεργώντας βάσει πληροφοριών της ISA, σκότωσαν τον Ιμπραήμ Μπιάρι, τον διοικητή του κεντρικού τάγματος της Χαμάς στην Τζαμπαλίγια. Ο Μπιάρι ήταν ένας από τους ηγέτες που ήταν υπεύθυνος για την αποστολή τρομοκρατικών πρακτόρων της 'Nukbha' στο Ισραήλ για να πραγματοποιήσουν τη δολοφονική τρομοκρατική επίθεση στις 7 Οκτωβρίου. Πολυάριθμοι τρομοκράτες της Χαμάς χτυπήθηκαν στο χτύπημα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ δήλωσε νωρίτερα ότι οι IDF στόχευαν «έναν πολύ υψηλόβαθμο διοικητή της Χαμάς» στην περιοχή γύρω από τον καταυλισμό.

Οι IDF είπαν ότι ο Μπιάρι επέβλεπε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας από τότε που ξεκίνησε την χερσαία επιχείρησή του και επίσης συμμετείχε σε πολλές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ που χρονολογούνται εδώ και δεκαετίες.

Συγκλονίζει αυτόπτης μάρτυρας: «Ένιωσα σαν το τέλος του κόσμου»

Αυτόπτης μάρτυρας της αεροπορικής επιδρομής των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας στον προσφυγικό καταυλισμό στη βόρεια Γάζα δήλωσε στο CNN ότι είδε ένα αεροσκάφος F-16 να εκτοξεύει αρκετούς πυραύλους στον καταυλισμό.

«Περίμενα στην ουρά για να αγοράσω ψωμί όταν ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση, επτά με οκτώ πύραυλοι έπεσαν από ένα F-16 στη γειτονιά αλ-Γιαφαουίγια στον προσφυγικό καταυλισμό», δήλωσε στο CNN ο Μοχάμαντ Ιμπραχίμ.
«Υπήρχαν επτά με οκτώ τεράστιες τρύπες στο έδαφος, γεμάτες από σκοτωμένους ανθρώπους, μέλη σωμάτων παντού», είπε. «Ένιωσα σαν το τέλος του κόσμου».

Ισραηλινή οργάνωση καταδικάζει το πλήγμα

Την ίδια ώρα η ισραηλινή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα B'tselem καταδίκασε την εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα την Τρίτη μετά το φονικό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό τηςΤζαμπαλίγια.

«Η κλίμακα των δολοφονιών που έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί το Ισραήλ στη Γάζα είναι τρομακτική», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Η B'tselem συνέχισε επικρίνοντας τις επιχειρήσεις του Ισραήλ και τους αμάχους που έχουν σκοτωθεί.

Στην ανακοίνωση προστίθεται: «Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά. Ολόκληρα κτίρια έχουν καταρρεύσει με τους ενοίκους να βρίσκονται ακόμα μέσα. Ολόκληρες οικογένειες έχουν εξαφανιστεί μέσα σε μια στιγμή. Αυτή η εγκληματική βλάβη των αμάχων είναι απαράδεκτη και το αυτονόητο πρέπει να δηλωθεί ξανά και ξανά - δεν επιτρέπονται όλα στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου κατά της Χαμάς. Η στόχευση αμάχων απαγορεύεται πάντα και το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αυτές τις επιθέσεις τώρα».

Η δήλωση δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά την ισραηλινή επίθεση στον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα, η οποία προκάλεσε πολλά θύματα, δήλωσαν την Τρίτη αξιωματούχοι του θύλακα.

Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ: Το Ισραήλ δεν στοχεύει σκόπιμα αμάχους

Αρκετοί αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών δηλώνουν ότι το Ισραήλ δεν στοχεύει αμάχους και εργάζεται για να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά στους ανθρώπους στη Γάζα, παρά τη μαζική έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια και είχε ως αποτέλεσμα πολλά θύματα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πατ Ράιντερ δήλωσε την Τρίτη ότι ο ισραηλινός στρατός δεν «στοχεύει σκόπιμα αμάχους, σε αντίθεση με τη Χαμάς».
Ο Ράιντερ δήλωσε ότι δεν μπορεί να «μιλήσει για μεμονωμένα ισραηλινά πλήγματα», αλλά δήλωσε ότι το Πεντάγωνο «νοιάζεται για τις απώλειες αμάχων και έχουμε καταστήσει σαφές τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά την ανησυχία μας για την προστασία της αθώας ζωής και τον σεβασμό του δικαίου του πολέμου».

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι έχει δει «ενδείξεις» ότι το Ισραήλ προσπαθεί να προστατεύσει τους αμάχους. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι χαρακτήρισε τους θανάτους ως αποτέλεσμα του πλήγματος στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια «όλες τραγωδίες» και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να εργάζονται με τους Ισραηλινούς σχετικά με την ανάγκη σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και να προσπαθούν να περιορίσουν τις απώλειες αμάχων».

Σημαντικό πλήγμα του Ισραήλ στη Χαμάς

Δεκάδες ένοπλους της Χαμάς εξουδετέρωσε το Ισραήλ σε επιχειρήσεις που έγιναν υπό τη διοίκηση της ταξιαρχίας Givati.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF δυνάμεις πεζικού και τεθωρακισμένων υπό τη διοίκηση της ταξιαρχίας Givati επιχείρησαν την τελευταία ημέρα σε στρατιωτικό προπύργιο της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Σε δραστηριότητες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι μαχητές εξουδετέρωσαν περίπου 50 τρομοκράτες.

«Το προπύργιο βρίσκεται στη δυτική Τζαμπαλίγια και χρησιμοποιείται από τον διοικητή του Τάγματος Jabaliya της Χαμάς για εκπαίδευση με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικών επιχειρήσεων και την εκτέλεσή τους. Υπάρχουν υποδομές βολής και τρομοκρατικές σήραγγες που χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, για τη μετακίνηση των τρομοκρατών προς την παράκτια περιοχή. Επίσης, το οχυρό διαθέτει πολλά όπλα που χρησιμοποιούνται από τους τρομοκράτες. Κατά τη διάρκεια των μαχών στο οχυρό, οι δυνάμεις έδωσαν μάχες με τους τρομοκράτες και σκότωσαν πολλούς από αυτούς, τα αεροσκάφη σκότωσαν περισσότερους τρομοκράτες. Οι δυνάμεις στο πεδίο της μάχης εντόπισαν και κατέστρεψαν φρεάτια τούνελ, όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό. Επιπλέον, οι μαχητές στο πεδίο της μάχης εντόπισαν υλικό πληροφοριών στο συγκρότημα. Στο τέλος της δραστηριότητας, οι δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του συγκροτήματος», συμπλήρωσε ο Ντανιέλ Χαγκάρι.