Latest News

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Εργασιακό νομοσχέδιο: Live η συζήτηση στη Βουλή- Σήμερα η ψηφοφορία

 Στην ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί σήμερα το εργασιακό νομοσχέδιο με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να αναμένεται να... το στηρίξουν.

Συγκεκριμένα, το εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας έχει να κάνει με «την ενίσχυση της εργασίας - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 - Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας-Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας».

Το νομοσχέδιο εισάγεται στην ολομέλεια μετά την κατά πλειοψηφία ψήφισή του από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στην Επιτροπή, υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκε η ΝΔ. Αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας επέμειναν στην καταψήφισή του, επί της αρχής ενώ δήλωσαν πως θα ψηφίσουν ορισμένες θετικές διατάξεις. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί συνολικά επί του σχεδίου νόμου στην ολομέλεια.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής έχει αναφέρει πως στην έναρξη συζήτησης στην ολομέλεια θα καταθέσει νομοτεχνικές βελτιώσεις σε ορισμένες διατάξεις, σύμφωνα με τις προτάσεις που έγιναν από τις προτάσεις φορέων και κομμάτων.

Στο νομοσχέδιο έχει επίσης κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση η τροπολογία για το «ξεπάγωμα» των τριετιών και της χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές. Επίσης, προβλέπεται η απαλλαγή από τη συμμετοχή για τη χορήγηση φαρμάκων και την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για παροχές του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας των πληγέντων από την πρόσφατη φονική κακοκαιρία Ντάνιελ. 

Σημειώνεται πως έχουν κατατεθεί και δύο βουλευτικές τροπολογίες. Η πρώτη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με θέμα τον «προσδιορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συνυπολογισμός τριετιών». Η δεύτερη, του ΚΚΕ , έχει ως θέμα την «Αναδρομική αναγνώριση της προσαύξησης του μισθού και του ημερομισθίου λόγω προϋπηρεσίας. Αναδρομική κατάργησης της Π.Υ.Σ 6/28.2.2012, η οποία εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 4046/2012 και κάθε διάταξης που πάγωσε την προσαύξηση μισθού και ημερομισθίου λόγω προϋπηρεσίας».

Πανελλαδική 24ωρη απεργία ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

Σήμερα, σειρά φορέων και συνδικάτων έχουν ανακοινώσει ότι προχωρούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία καλώντας την απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, απεργία για τις 21 Σεπτεμβρίου έχει προαναγγείλει η ΑΔΕΔΥ «ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης».

«Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα. Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 10:30 το πρωί», αναφέρεται σε ανακοίνωση..

Από την πλευρά της, η ΠΟΕΔΗΝ με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το εργασιακό νομοσχέδιο «θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση».

Κάλεσμα σε απεργία στις 21 Σεπτεμβρίου κάνει και το ΠΑΜΕ σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση προχωρά στην ψήφιση την Πέμπτη ενός νέου νομοσχέδιου τερατουργήματος που επιβάλει 13ωρες δουλειάς την ημέρα, 78ωρες δουλειάς την εβδομάδα, προχωρά στην κατάργηση του διαλείμματος της εργασίας, μιας σειράς επιδομάτων ως αποτέλεσμα της κυριαρχίας των νέων ελαστικών μορφών απασχόλησης, του πενθήμερου και της Κυριακής αργίας και σε μια σειρά νέους κλάδους όπως στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών».

Την προκήρυξη 24ωρης πανεργατικής παναθηναϊκής απεργίας, την Πέμπτη, αποφάσισε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, απαιτεί την απόσυρσή του εργασιακού νομοσχεδίου. 

Τι ισχύει με την απεργία στα μέσα μεταφοράς

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ισχύουν τα εξής για τα μέσα μεταφοράς:

  • Λεωφορεία και Τρόλεϊ: Αναστολή των στάσεων εργασίας στα λεωφορεία αποφασίστηκε (αναμένεται επιβεβαίωση για τα τρόλεϊ). Την ίδια στιγμή υπάρχει κάλεσμα του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ σε 24ωρη απεργία
  • Μετρό και ΗΣΑΠ (γραμμές 1, 2 & 3): 24ωρη απεργία
  • Τραμ: Θα κυκλοφορήσει από την έναρξη λειτουργίας ως τις 13:30
  • ΗΣΑΠ: 24ωρη απεργία
  • Προαστιακός: Στάση εργασίας 21:00 – 00:00