Latest News

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

ΟΚΑΝΑ στα Μανιάτικα: Τι λένε οι εργαζόμενοι για τη δομή στο Δήμο Πειραιά

 


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΟΚΑΝΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ  ΗΜΕΡΑΣ -ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ 

Με μεγάλη θλίψη και ανησυχία πληροφορηθήκαμε το ομόφωνο!!! ψήφισμα  του Περιφερειακού Συμβούλιου Αττικής με το οποίο ζητά τη διακοπή λειτουργίας  του Κέντρου Ημέρας – Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας στο Δήμο Πειραιά. Δεν  θέλουμε ως εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ να απαριθμήσουμε στα περίπου 30 χρόνια  λειτουργίας πόσους συνανθρώπους μας εξυπηρετήσαμε, πόσες δομές λειτουργούν και  τις ανάγκες που εξυπηρετούμε καθημερινά. Δεν έχουμε εργαλειοποιήσει ποτέ τους  εξυπηρετούμενους για οποιαδήποτε διεκδίκηση μας. Έχουμε μπει μπροστά για να  διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους αποδέκτες των υπηρεσιών που  παρέχουμε απέναντι σε πολιτικές που τους περιθωριοποιούν (π.χ φαινόμενα Ψωμιάδη  πριν 20 χρόνια στην Θεσσαλονίκη). Δυστυχώς ένα μήνα πριν τις αυτοδιοικητικές  εκλογές, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ανακάλυψε ότι το πρόβλημα της  περιφέρειας είναι η λειτουργία του Κέντρο Ημέρας – Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας  στο Δήμο Πειραιά. Μια δομή που λειτουργεί ΝΟΜΙΜΑ εδώ και μήνες και  εξυπηρετεί πολίτες της περιοχής του Πειραιά, που τους παρέχει υπηρεσίες ατομικής  υγιεινής, σίτισης, ένδυσης, υπηρεσίες ξεκούρασης και φιλοξενίας, υγειονομική  φροντίδα, υπηρεσίες βραχείας ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής,  δικτύωσης και διασύνδεσης των ατόμων με υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας  Υγείας και με δομές και υπηρεσίες της περιοχής. 

Τα ερωτήματα που έχουμε να θέσουμε ως εργαζόμενοι είναι τα εξής:

Πού θα μπορούσε να λειτουργήσει μια δομή του ΟΚΑΝΑ μέσα στον αστικό  ιστό της Αττικής, χωρίς να είναι κοντά σε σχολείο, μακριά από γειτονιά η σε κάποιον  χώρο που δεν υπάρχουν πολίτες? 

Πιθανόν μόνο αν στοιβάζαμε τους εξυπηρετούμενους σε ένα καράβι μέσα στη  θάλασσα αλλά και εκεί πρέπει να προσέξουμε το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Εκτός  και αν θεωρούμε ότι λόγω των εκλογών πρέπει τα κοινωνικά προβλήματα να τα  κρύβουμε κάτω από το χαλί ή από τόνους λάσπης. 

Εδώ και 13 χρόνια μέσα στον αστικό ιστό του Πειραιά λειτουργούν άλλες  δομές του ΟΚΑΝΑ χωρίς να έχει δημιουργηθεί η παραμικρή ενόχληση στους  περιοίκους. Γιατί τώρα ευαισθητοποιήθηκε η δημοτική αρχή και γιατί ενοχλεί μόνο η  συγκεκριμένη δομή ; 

Γιατί οι υπεύθυνοι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης εδώ και μήνες δεν  έχουν βρει άλλο κτίριο για μετεγκατάσταση της δομής, όπως είχαν δεσμευτεί από τον  Φεβρουάριο του 2023; 

Τα μέλη του περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής θα μας πουν που θα  μετεγκατασταθούν μέχρι να ανοίξει η νέα δομή οι ωφελούμενοι που εξυπηρετούνται  σήμερα από το Κέντρου Ημέρας – Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας στο Δήμο  Πειραιά; 

Εμείς σαν εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ είμαστε εδώ, όπως έχουμε κάνει και  στο παρελθόν για να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα, τις απορίες και τις  ανησυχίες που υπάρχουν, αρκεί να θέλουν οι ενδιαφερόμενοι να μας ακούσουν. 

Δεν θέλουμε την κοινωνία απέναντι μας, θέλουμε την κοινωνία σύμμαχο μας,  στο δύσκολο και καθημερινό αγώνα που δίνουμε μαζί με τους ωφελούμενους των  προγραμμάτων μας για ένα καλύτερο μέλλον. Η κοινωνία θα πρέπει να είναι  σύμμαχος στους αγώνες μας για ένα ΟΚΑΝΑ που θα παραμείνει δημόσιος και  δωρεάν Οργανισμός και θα παρέχει υψηλή ποιότητα υπηρεσιών στους συμπολίτες  μας. 

Δεν θέλουμε οι πολιτικές που χαράζονται σε τόσα ευαίσθητα κοινωνικά  ζητήματα να ξυπνούν τεχνηέντως , συντηρητικά αντανακλαστικά, που όχι μόνο δεν  δίνουν λύσεις αλλά αντίθετα επωάζουν το αυγό του φιδιού.

Θα είμαστε εδώ για να δώσουμε τους αγώνες μας έτσι ώστε να  προστατέψουμε τόσο τους ωφελούμενους μας όσο και τους εργαζόμενους με  οποιοδήποτε νόμιμο μέσο. 

Θεωρούμε αυτονόητο, ότι η σημερινή ηγεσία του ΟΚΑΝΑ, αλλά και η  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (που είναι οι μόνοι που έχουν  αρμοδιότητα για την λειτουργία μιας κρατικής υπηρεσίας άρα και επί της  συγκεκριμένης δομής) θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων (όπως έκαναν και  κάποιες προηγούμενες, δυστυχώς όχι όλες οι Διοικήσεις και οι πολιτικές ηγεσίες)  και δε θα υποχωρήσουν στις όποιες πιέσεις υφίστανται εδώ και μήνες. 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ