Latest News

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Επέτειος δολοφονίας Παύλου Φύσσα: Προσαγωγές και σύλληψη στην πορεία

Σε 11 προσαγωγές και μια σύλληψη για απείθεια προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία, στο περιθώριο της πορείας για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το απόγευμα της... Δευτέρας (18/9).

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι προσαχθέντες έχουν μεταφερθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Από νωρίς το πρωί, πολλοί είναι οι πολίτες που έχουν πάει και έχουν αφήσει μια ανθοδέσμη στο μνημείο του Παύλου Φύσσα. Η αντιφασιστική συγκέντρωση ξεκίνησε στις 17:30 το απόγευμα στο Κερατσίνι και ακολουθεί πορεία στη Μάντρα του μπλόκου της Κοκκινιάς. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Παύλος Φύσσας:  10 χρόνια από τη δολοφονία στο Κερατσίνι

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που ο Παύλος Φύσσας βρίσκει μαρτυρικό θάνατο σε γειτονιά του Κερατσινίου από τα χέρια του Γιώργου Ρουπακιά.

Ο Παύλος Φύσσας (10 Απριλίου 1979–18 Σεπτεμβρίου 2013), γνωστός και ως Killah P ή Dogo Argentino, ήταν Έλληνας αντιφασίστας καλλιτέχνης της ραπ.

Δολοφονήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013, στο Κερατσίνι, από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή». Η δολοφονία αποδόθηκε σε πολιτικά κίνητρα, οι ανακρίσεις ενέπλεξαν και άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής και ήταν η αφορμή για περαιτέρω έρευνες για ποινικά αδικήματα και τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στην οποία εμπλέκονται μέλη και ηγετικά στελέχη του κόμματος.

Στην εξέλιξη των ερευνών, μεταξύ των προφυλακισμένων συμπεριλήφθηκαν και βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Η υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Φύσσα συνεκδικάστηκε μαζί με άλλες υποθέσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Στις 7 Οκτωβρίου 2020 ο Ρουπακιάς κρίθηκε ένοχος, μαζί με άλλα 15 ηγετικά και άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής, η οποία χαρακτηρίστηκε ομόφωνα από το δικαστήριο εγκληματική οργάνωση.

Παύλος Φύσσας: Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής και το ξέσπασμα της μάνας

Η καταδίκη του δολοφόνου και των μελών του διευθυντηρίου της Χ.Α. και όσων ακόμα βρέθηκαν στο σκαμνί του κατηγορουμένου είτε για την ανθρωποκτονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα είτε για τα κακουργήματα που συνεκδικάστηκαν (απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη, Αμπουζίντ Εμπάρακ και απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα αλλά και των δεκάδων ακόμα υποθέσεων που εξετάστηκαν από την εγκληματική δράση της οργάνωσης) ήταν μια νίκη της Δημοκρατίας και της κοινωνίας που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τις ατομικές και συλλογικές δημοκρατικές ελευθερίες.

Και σίγουρα αποτελεί «πυξίδα» όχι μόνο στο επίπεδο των δημοκρατικών θεσμών ενός σύγχρονου κράτους δικαίου, αλλά και των αγώνων μιας κοινωνίας που σέβεται τον εαυτό της. Η κραυγή της μητέρας του Παύλου Φύσσα, Μάγδας, με τα χέρια υψωμένα στον ουρανό, ενώπιον των χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο δικαστικό μέγαρο, αναμένοντας την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, συγκλονίζει μέχρι σήμερα: «Παύλο μου, νικήσαμε. Δικαιωθήκαμε! Τα κατάφερες γιε μου!». Ο απόηχος της ομόθυμης βούλησης για δικαίωση συναντά, δέκα χρόνια μετά, την θέση του αντιφασιστικού κινήματος «#ούτε_ βήμα _πίσω».

Ποιος ήταν ο Παύλος Φύσσας

Ο πατέρας του δούλευε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. Ο Φύσσας μετά το σχολείο είχε δουλέψει και αυτός σε παρόμοιες εργασίες από το 1998 μέχρι το 2003 και ανήκε στο Συνδικάτο του Μετάλλου, ενώ στη συνέχεια είχε ασχοληθεί πιο ενεργά με τη μουσική.

Από την ηλικία των 18 ετών είχε γνωριστεί με μέλη της Freestyle Productions, εταιρείας παραγωγής low bap μουσικής με έδρα το Πέραμα. Το καλλιτεχνικό του όνομα Killah P σήμαινε, σύμφωνα με τον ίδιο, «Killah Past – Δολοφόνος του παρελθόντος» και το πήρε όταν αποχώρησε από την Freestyle Productions, χωρίς να χάσει ποτέ επαφή με τους κύκλους του low bap μέχρι και την δολοφονία του. Είχε συμμετάσχει σε δισκογραφικές συλλογές και είχε κάνει αρκετές ζωντανές εμφανίσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια. Συνεργάστηκε με γνωστούς χιπ χοπ καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Μεντζέλος από τα Ημισκούμπρια, μαζί με τον οποίο δημιούργησε βίντεο με τίτλο «Κρίση», και τον Λόγο Απειλή. Δεν ενδιαφερόταν για την εμπορική διάθεση της μουσικής παραγωγής του, η οποία διανεμόταν ελεύθερα στο διαδίκτυο. Τον Φεβρουάριο του 2012 είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με παρουσίαση μουσικής εκδήλωσης.

Μέσω της μουσικής του μιλούσε για την στάση που ακολουθούσε στην ζωή του, για πρόσφυγες, μετανάστες, για τη βία του κατεστημένου, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και του Κάρλο Τζουλιάνι, διαδηλωτή στη Γένοβα το 2001. Δεν ανήκε σε καμία παράταξη, αλλά είχε αναπτύξει αντιφασιστική δράση.  Ο πατέρας του Παύλου Φύσσα εμφανιζόμενος σε τηλεοπτικό σταθμό, δήλωσε θυμωμένος, ότι ο γιος του δεν ανήκε ποτέ πουθενά πολιτικά, καταγγέλλοντας την πολιτική του εκμετάλλευση.