Latest News

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

Παγκόσμιο Κύπελλο 2023: Το προφίλ των αντιπάλων της Εθνικής στη δεύτερη φάση

 Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα προκρίθηκε στη Φάση των «16» του Παγκόσμιου Κυπέλλου Μπάσκετ της Ασίας, κερδίζοντας με επική ανατροπή την αξιόμαχη Νέα Ζηλανδία... (83-74).

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη θα βρεθεί στο Group J, όπου και θα αντιμετωπίσει τις κορυφαίες ομάδες του Group D, Λιθουανία και Μαυροβούνιο. Στον νέο αυτό όμιλο της δεύτερης φάσης, συμπεριλαμβάνεται και η ομάδα των ΗΠΑ, η οποία πέρασε ως πρώτη στον τρίτο όμιλο.

Την αυλαία ανοίγουν σήμερα (1/9) οι αναμετρήσεις ΗΠΑ – Μαυροβούνιο (11:40) και Λιθουανία – Ελλάδα (15:40).

Το προφίλ των νέων αντιπάλων της «επίσημης αγαπημένης»:

Λιθουανία

Προερχόμενοι από τρεις νίκες στον τέταρτο όμιλο, οι «γίγαντες της Βαλτικής» αποτελούν μια σταθερή και παραδοσιακή δύναμη του θεσμού. Διανύουν την έκτη τους συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο, διαγράφοντας εξαιρετικές επιδόσεις παρά τις απουσίες κομβικών παικτών.

Η ομάδα του Κάζις Μακσβίτις κέρδισε εύκολα το Μεξικό, την Αίγυπτο και το Μαυροβούνιο, ξεκινώντας στη δεύτερη φάση με ένα ιδανικό ρεκόρ. Με τους Βαλαντσιούνας και Γιοκουμπάιτις να αποτελούν τα βασικά γρανάζια στην επίθεση, οι Λιθουανοί αποτελούν μια εξαιρετικά δυσκολοκατάβλητη ομάδα του τουρνουά.

Στους «επικίνδυνους» παίκτες προστίθεται και ο σέντερ Ντονάτας Μοτεγιούνας, όπως επίσης και ο παίκτης της ΑΕΚ Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, που αποδίδει σταθερά στις συμμετοχές του με την εθνική ομάδα.

Στους «επικίνδυνους» παίκτες προστίθεται και ο σέντερ Ντονάτας Μοτεγιούνας, όπως επίσης και ο παίκτης της ΑΕΚ Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, που αποδίδει σταθερά στις συμμετοχές του με την εθνική ομάδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία power rankings της FIBA, η ομάδα του Μακσβίτις σημείωσε άνοδο και κατατάσσεται πλέον στην ένατη θέση. Δεδομένου ότι στο προηγούμενο Παγκόσμιο η Λιθουανία είχε αποκλειστεί στη δεύτερη φάση, είναι βέβαιο πως φέτος το κίνητρο για πρόκριση θα είναι μεγαλύτερο.

Τι και αν ο τεχνικός των Βαλτικών τηρεί μετριοπαθή στάση στις δηλώσεις του, η ελληνική ομάδα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στην αυριανή αναμέτρηση. «Νικήσαμε τρία παιχνίδια αλλά τώρα δεν έχει σημασία. Αν χάσουμε ένα παιχνίδι, η ελληνική ομάδα θα είναι από πάνω μας. Είναι μία καλή ομάδα με καλό προπονητή και καλούς παίκτες όπως ο Γουόκαπ, ο Λαρεντζάκης, ο Παπαπέτρου, ο Παπαγιάννης» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Κάζις Μακσβίτις.

Μαυροβούνιο

Λογίζεται από πολλούς ως το underdog του ομίλου, η αλήθεια όμως είναι ότι διαθέτει ποιοτικά χαρακτηριστικά και πολύπειρους παίκτες. Το Μαυροβούνιο –που μετρά ίδιο αριθμό νικών και ηττών με την ελληνική ομάδα (2-1)– συμμετέχει για δεύτερη φορά στην ιστορία του σε Παγκόσμιο Κύπελλο.


Η ομάδα του Μπόσκο Ράντοβιτς θα κληθεί να δώσει δύο απαιτητικές αναμετρήσεις απέναντι σε ΗΠΑ και Ελλάδα, με το σενάριο της πρόκρισης να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο. Παρ ’όλα αυτά, παίκτες στη «φαρέτρα» του όπως οι Βούτσεβιτς και Ιβάνοβιτς μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε ανοργάνωτες άμυνες. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στους σέντερ Ντούμπλιεβιτς και Σιμόνοβιτς που συνεισφέρουν στη συνολική εικόνα εξίσου.

Με την αναμέτρηση κόντρα στις ΗΠΑ να φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη, οι Μαυροβούνιοι, όπως είναι λογικό, θα παίξουν όλα τους «χαρτιά» ενάντια στην Ελλάδα.

Βάσει αυτού, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσει τους Βαλκάνιους, οι οποίοι σύμφωνα με τα power rankings της FIBA βρίσκονται στη 14η θέση (δηλαδή μια θέση κάτω από την Ελλάδα).

Αναλυτικά το πρόγραμμα του ομίλου της Εθνικής:

ΗΠΑ - Μαυροβούνιο (1/9, 11:40)

Λιθουανία - Ελλάδα (1/9, 15:40)

Ελλάδα - Μαυροβούνιο (3/9, 11:40)

ΗΠΑ - Λιθουανία (3/9, 15:40)