Latest News

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψάχνει αποδιοπομπαίο τράγο για τις πυρκαγιές

 Στην αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων βρίσκεται η Ελλάδα για την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη, καθώς η πολιτική ηγεσία εστιάζει στο θέμα της σύλληψης εμπρηστών, ενώ για 11η μέρα συνεχίζεται το καταστροφικό έργο της φωτιάς στον Έβρο... επισημαίνει το Politico.

Οι αρχές λένε ότι η πρώτη φωτιά κοντά στην Αλεξανδρούπολη μάλλον ξέσπασε από κεραυνό, αλλά καθώς κλιμακώνεται η οργή για την ανεπαρκή πρόληψη και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών εκλιπαρούν για ενισχύσεις, οι περισσότεροι στην Ελλάδα αναζητούν κάποιον για να υποδείξουν ως υπεύθυνο.

Σύμφωνα με το Politico κάποιοι κορυφαίοι πολιτικοί εστιάζουν στις συλλήψεις εμπρηστών, κάποιοι άλλοι διασπείρουν θεωρίες συνωμοσίας και ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, μίλησε για «αλιτήριους εμπρηστές».


Στον Έβρο έχουν χαθεί δασικές εκτάσεις που η έκτασή τους είναι περίπου όση η πόλη της Νέας Υόρκης και αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα, που έχουν καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης και έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 20 ανθρώπων.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το μέγεθος της καταστροφής έρχεται να μας υπενθυμίζει την σοβαρότητα της απειλής από την κλιματική κρίση. «Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους εθνικούς και συλλογικούς μηχανισμούς πρόληψης ενόψει περισσότερο δύσκολων αντιπυρικών περιόδων», προειδοποίησε ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, Γιάνεζ Λέναρτσιτς.
Στην Ελλάδα παρόλο που η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη να ενισχύσει τις προληπτικές προσπάθειες, η ανταπόκρισή της στις φωτιές περιορίστηκε στην αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, γράφει το Politico.
Ο Βίκτορ Ρέσκο δε Δίος, καθηγητής δασικών επιστημών στο ισπανικό πανεπιστήμιο Γέιντα, επισήμανε στο Politico ότι όταν μία κυβέρνηση επικεντρώνεται στο ποιος ή τι προκάλεσε μια φωτιά επιδιώκει να επιρρίψει «ευθύνες για τις φωτιές σε άτομα» και όχι στην αποτυχία της πολιτικής της.
«Αν όμως η συζήτηση στραφεί στο τι έκανε μια φωτιά να επεκταθεί, τότε θα χρειαστεί να μιλήσουμε για το ποιος έχει την ευθύνη για τη διαχείριση δασών– και σε αυτή την περίπτωση η ευθύνη βαραίνει τους πολιτικούς», δήλωσε ο Βίκτορ Ρέσκο δε Δίος. «Γι αυτό η συζήτηση πολύ γρήγορα στρέφεται από τη διαχείριση των δασών στο τι προκάλεσε το ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς».
Στην Ελλάδα επιπλέον, οι φωτιές και η εστίαση από τους πολιτικούς στην αναζήτηση συνωμοτών που προκάλεσαν τον όλεθρο, οδηγεί σε κλιμάκωση της έντασης. Στον Έβρο οι ντόπιοι δείχνουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που διακινούνται από τα σύνορα με την Τουρκία. Το Politico υπενθυμίζει τους ισχυρισμούς του βουλευτή Πάρη Παπαδάκη, της ακροδεξιάς Ελληνικής Λύσης, που μίλησε για «παράνομους μετανάστες που έβαλαν φωτιά σε πάνω από δέκα μέρη». Κάποιοι ντόπιοι κάνουν κυνήγι για τον εντοπισμό αποδιοπομπαίων τράγων και το Politico αναφέρει την περίπτωση ενός ατόμου που έκλεισε σε μπαγκαζιέρα 13 αιτούντες άσυλο, κατηγορώντας τους για εμπρησμό. Οι 13 αφέθηκαν ελεύθεροι από τον εισαγγελέα, όπου οδηγήθηκαν ως ύποπτοι για απόπειρα εμπρησμού.
Το Politico επισημαίνει επίσης ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν συλληφθεί δεκάδες άτομα ως ύποπτα για εμπρησμούς, αλλά τα περισσότερα έχουν αφεθεί ελεύθερα. Μάλιστα σε μία περίπτωση, τρεις ύποπτοι που στην κατοχή τους βρέθηκαν αναπτήρες, πράγμα που θεωρήθηκε ένδειξη πως επρόκειτο για εμπρηστές, τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι διότι διαπιστώθηκε ότι οι αναπτήρες ήταν χαλασμένοι. Έως τώρα ούτε ένας- ντόπιος ή μετανάστης- δεν έχει καταδικαστεί για εμπρησμό στον Έβρο.