Latest News

Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Καύσωνας «Κλέων»: 43°C βαθμοί και αφρικανική σκόνη - Οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες

 Πάνω από τους 40 βαθμούς θα διατηρηθεί η θερμοκρασία και σήμερα, Σάββατο, με τον καύσωνα «Κλέων» να μην δείχνει... σημάδια υποχώρησης.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, συνθήκες καύσωνα αναμένεται να επικρατήσουν σε πολλές περιοχές της χώρας, με τη μέγιστη θερμοκρασία να αναμένεται να φτάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Αυξημένη θα είναι και η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης, κάτι που θα δημιουργήσει αποπνικτικές συνθήκες.

Υψηλή έως πολύ υψηλή κρίνεται η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, με ορισμένες περιοχές να κινδυνεύουν περισσότερο. 

Αναλυτική πρόγνωση καιρού

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με σχετικά αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης. Συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές. Υψηλή και τοπικά πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα εξής επίπεδα:

  • Δυτική Μακεδονία από 16 έως 36 βαθμούς Κελσίου,
  • Υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 19 έως 39-40 βαθμούς Κελσίου
  • Ήπειρο από 23 έως 39 βαθμούς Κελσίου
  • Θεσσαλία από 23 έως 40-41 και ενδεχομένως τοπικά 42 βαθμούς Κελσίου
  • Υπόλοιπα ηπειρωτικά από 25 έως 39-41 και τοπικά 42-43 βαθμούς Κελσίου Νησιά του Ιονίου από 24 έως 38-40 βαθμούς Κελσίου
  • Νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 37-39 βαθμούς Κελσίου
  • Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη από 41 έως 43 βαθμούς Κελσίου

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι με ίδιες εντάσεις.

Ο καιρός στην Αττική

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 31 έως 40-42 βαθμούς.

Ο καιρός στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 37-38 βαθμούς.

Καύσωνας «Κλέων»: Πού είναι υψηλός ο κίνδυνος φωτιάς

Σύμφωνα με τα δεδομένα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι πολύ υψηλός σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας, αλλά και υψηλός σε πολλές ακόμη περιοχές, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. 

Συγκεκριμένα, κίνδυνος κατηγορίας 4 για εκδήλωση φωτιάς προβλέπεται για τις περιφέρειες: 

  • Αττικής
  • Στερεάς Ελλάδας (περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας)
  • Πελοποννήσου (περιφερειακές ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας)
  • Νοτίου Αιγαίου (περιφερειακή ενότητα Ρόδου)
  • Βορείου Αιγαίου (περιφερειακές ενότητες Χίου, Σάμου, Ικαρίας)

Καύσωνας «Κλέων»: Κλειστά τα πάρκα της περιφέρειας Αττικής 

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα και του κινδύνου φωτιών, η περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά σήμερα τα πάρκα.

Ειδικότερα, θα μείνουν κλειστά όλα τα πάρκα και τα άλση αρμοδιότητας της περιφέρειας Αττικής

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από τις 09:00 και για 24 ώρες, ενώ αφορά το πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του Άρεως, τον Λόφο Φινοπούλου και το Αττικό Άλσος. Για τον ίδιο λόγο, αναβάλλονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιφέρειας Αττικής που είχαν προγραμματιστεί για το βράδυ του Σαββάτου στο θέατρο «Κατίνα Παξινού», του Αττικού Άλσους.