Latest News

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Το σεξ σε κάνει να ζεις περισσότερο και να φαίνεσαι νεότερος


Τo σεξ δεν είναι μόνο ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να έχετε επαφή με τον σύντροφό σας και να νιώσετε βαθιά ευχαρίστηση, αλλά έχει... επίσης πολλά οφέλη για την υγεία, όπως ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα, χαμηλότερα επίπεδα στρες και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.


Ερωτικές επαφές και μακροζωία

Οι ερευνητές έχουν στραφεί στη διερεύνηση του τρόπου ζωής που προσφέρει μεγαλύτερη ζωτικότητα. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι το σεξ μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο, όπως καταγράφονται από το healthnews.com.

Βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου

Η μακροζωία και η απόλαυση της ζωής, ειδικά όσο μεγαλώνετε, έχει να κάνει με τον εγκέφαλο και το πόσο καλά λειτουργεί. Το να παραμείνουμε διανοητικά υγιείς βοηθά τους ανθρώπους να έχουν περισσότερο έλεγχο στη ζωή τους. Το σεξ μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

ADVERTISEMENT

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια διαχρονική μελέτη για τη σύνδεση μεταξύ σεξουαλικής δραστηριότητας και γνωστικής ικανότητας σε άτομα ηλικίας 50-89 ετών. Βρήκαν μια σημαντική σύνδεση μεταξύ των δύο, ειδικά σε εργασίες όπως η ανάκληση και η αλληλουχία αριθμών.

ο σεξ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου σας σε οποιαδήποτε ηλικία, ειδικά όταν πρόκειται για τη μνήμη και την επικοινωνία. Το συχνό σεξ μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ανάπτυξης των νευρώνων στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τα συναισθήματα και τη μνήμη – τον ιππόκαμπο.

Μειώνει τα επίπεδα στρες

Ξέρετε τι δεν είναι καλό για τη γνωστική σας υγεία; Το στρες. Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να συμβάλουν στη γνωστική έκπτωση στους ηλικιωμένους ενήλικες. Το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, προβλήματα ύπνου και κατάθλιψη. Το σεξ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτού.

Η σεξουαλική δραστηριότητα βοηθά στη μείωση των επιπέδων των ορμονών του στρες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Μπορεί επίσης να διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες φυσικά ανεβάζουν τη διάθεσή σας. Οποιοδήποτε είδος σεξουαλικής δραστηριότητας, αλλά ειδικά εκείνα που οδηγούν σε οργασμούς, βοηθούν στην απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, γνωστής και ως ορμόνης της αγάπης, προάγοντας το δέσιμο και βοηθώντας στον έλεγχο του στρες.

Δεν είναι μόνο η ορμονική πτυχή του σεξ που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του στρες. Η ερωτική επαφή είναι επίσης μια μορφή άσκησης. Η τακτική εβδομαδιαία άσκηση μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής σας. Αν και το σεξ δεν αντικαθιστά άλλες μορφές άσκησης, είναι μια εξαιρετική προσθήκη.

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική ερωτική επαφή συνδέεται με μειωμένα καρδιαγγειακά επεισόδια στοςυ άνδρες σε σχέση με εκείνους που δεν έκαναν τακτικό σεξ. Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης ότι η καλή σεξουαλική ποιότητα φαινόταν να προστατεύει τις γυναίκες από καρδιαγγειακές παθήσεις αργότερα στη ζωή τους. Όπως και με το άγχος, το συστατικό της σωματικής δραστηριότητας του σεξ μπορεί να προάγει την καρδιαγγειακή ικανότητα, βελτιώνοντας τη συνολική υγεία της καρδιάς.

Ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έκαναν τακτικό σεξ – μία ή δύο φορές την εβδομάδα – είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) στο σάλιο τους. Το IgA είναι ένα αντίσωμα που βοηθά το ανοσοποιητικό σας σύστημα να αποτρέψει ασθένειες όπως το κρυολόγημα.

Τα ενισχυτικά γαι το ανοσοποιητικό αποτελέσματα του τακτικού σεξ έχουν επίσης επίδραση σε όσους εκτίθενται στον ιό COVID-19. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έκαναν σεξ περισσότερο από τρεις φορές το μήνα ήταν σε καλύτερη θέση να καταπολεμήσουν τα παθογόνα και είχαν χαμηλότερα ποσοστά λοιμώξεων από τον COVID-19.

Σχέσεις και μακροζωία

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά η επιστήμη υποστηρίζει ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της σεξουαλικής δραστηριότητας σε ηλικιωμένους ενήλικες και της μεγαλύτερης απόλαυσης της ζωής. Είναι δίκαιο να πούμε ότι πιθανώς επεκτείνεται σε ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας.

Τα αισθήματα μοναξιάς μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κλινικής άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα των τρόπων με τους οποίους το σεξ και οι σχέσεις μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της υγείας. Πολυάριθμες μελέτες έχουν εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους οι ικανοποιητικές σχέσεις συσχετίζονται με λιγότερα προβλήματα υγείας και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Πόσες ερωτικές επαφές πρέπει να έχετε για αντιγηραντικά αποτελέσματα;
Υπάρχουν πολλές μεταβλητές όσον αφορά το φύλο και τη γήρανση. Ορισμένες μελέτες είδαν οφέλη σε άτομα που έκαναν σεξ περισσότερες από τρεις φορές το μήνα, ενώ άλλες πρότειναν μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Επίσης, αυτό δεν πρέπει να είναι παιχνίδι αριθμών. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να κάνετε όσο περισσότερο σεξ είναι λογικό για εσάς και τον σύντροφό σας.

Πόσο καιρό μπορείς να είσαι σεξουαλικά ενεργός;

Δεν υπάρχει ανώτατο όριο για το μέχρι πότε στη ζωή μπορείς να κάνεις σεξ. Προφανώς, υπάρχουν προβλήματα υγείας ή σωματικές αναπηρίες που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας ζωή, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ευχάριστο σεξ μέχρι τα βαθιά γεράματα. Είναι σημαντικό ότι ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είστε, θα πρέπει να κάνετε ασφαλές σεξ με τη χρήση προφυλακτικών.

Μπορεί η ερωτική επαφή να σε βοηθήσει να φαίνεσαι νεότερος;

Το σεξ δεν συμβάλλει απλώς στην παράταση της διάρκειας ζωής σας, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να δείχνετε νέοι. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έκαναν τακτικό σεξ (τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα) φαίνονταν επτά έως δώδεκα χρόνια νεότεροι από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα. Οι ορμονικές επιδράσεις του σεξ όπως η αυξημένη ωκυτοκίνη και τα χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να φαίνεστε νεότεροι.