Latest News

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Έβρος: Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι των αστυνομικών που περνούσαν μετανάστες – Τα «παπούτσια» και οι «βαλίτσες»

 Αποκαλυπτικοί διάλογοι από τις συνομιλίες που είχαν οι αστυνομικοί στον Έβρο, μέλη κυκλώματος παράνομης μετανάστευσης... ήρθαν στη δημοσιότητα.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποιούσαν και κωδικές λέξεις για να συνεννοηθούν. Ωστόσο, οι αρχές κατάφεραν να τους συνδέσουν με την παράνομη δωροληψία.

«Με πήρε πάλι για δύο “ζευγάρια παπούτσια”»

Σε μία από αυτές τις συνομιλίες ένας από τους συλληφθέντες αστυνομικούς αναφέρει: «Το κομάντο λέει θα αφήσει μία τσάντα. Με πήρε πάλι για δύο “ζευγάρια παπούτσια”. Κάπου στη γωνία “το άφησε”. Να τη, εκεί πρέπει να είναι στην πινακίδα. Ναι, ναι, άρα τώρα πέρασαν και την άφησαν. Κάτσε θα σταματήσω, για να την πάρω».

Πρόκειται για συνομιλία που εκτυλίχθηκε ανάμεσα σε δύο από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι ήθελαν να πιστοποιήσουν ότι, ο τούρκος διακινητής, τους έχει αφήσει πράγματι κάπου τη βαλίτσα με το παράνομο όφελος.

Όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ, αυτό που φαίνεται ότι τους ενδιέφερε περισσότερο, ήταν το πώς θα δικαιολογήσουν χρήματα τα οποία έχουν στη διάθεσή τους και με τα οποία σκοπεύουν να κάνουν αγορές. Για παράδειγμα, ένας από τους κατηγορούμενους ήθελε να αγοράσει ένα πολυτελέστατο αυτοκίνητο και ο ενδοιασμός του ήταν το πώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει τα χρήματα καθώς δεν φαίνεται να έχει χρήματα στις καταθέσεις.

Στη συνομιλία με κάποιο πρόσωπο, λέει τα εξής: «Εγώ πρέπει να δικαιολογήσω τα λεφτά, αν μού πουν πού τα βρήκα; Πρέπει να φαίνεται στο πόθεν έσχες», με τον άγνωστο άντρα να του απαντάει, «έχετε και τα πόθεν έσχες εσείς οι αστυνομικοί». Και του απαντά ο αστυνομικός, «κατάλαβες; Εγώ, πρέπει να φαίνεται το αμάξι σε δάνειο, γιατί δεν έχω καταθέσεις πουθενά. Θα μού πουν, “πού βρήκες αυτά τα λεφτά και τα πήρες;”». Τότε, ο άγνωστος άντρας του λέει, «από τους Πακιστανούς, πες τους».

Το κόλπο για την αποφυγή της άρσης τραπεζικού απορρήτου

Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει και ένα ακόμα ενδιαφέρον γεγονός. Σε δύο από τους συλληφθέντες, εντοπίστηκε μία χρεωστική κάρτα βρετανο-λιθουανικής, ψηφιακής τράπεζας, στην οποία δεν υπάρχουν προμήθειες συναλλάγματος.

Το γεγονός αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί, σε περίπτωση άρσης τραπεζικού απορρήτου θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο για τους αστυνομικούς αυτή τη στιγμή, να μπορούν να εντοπίσουν ποιες συναλλαγές έχουν γίνει.

Τέλος, υπάρχουν τέσσερις Τούρκοι παράνομοι διακινητές οι οποίοι φαίνεται να είχαν όλο αυτό το διάστημα, τις επαφές και τις τηλεφωνικές αλλά και τις επιχειρησιακές με τους αστυνομικούς.