Latest News

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Οργή στο Πέραμα: Νέα 24ωρη απεργία για το εργατικό δυστύχημα - Αυξημένοι έλεγχοι κατόπιν εορτής

 
Οργή επικρατεί στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος μετά... το χθεσινό εργατικό δυστύχημα όπου έχασε τη ζωή του ένας 47χρονος χειριστής γερανού και τραυματίστηκαν άλλοι δύο εργαζόμενοι, 47 και 43 ετών αντίστοιχα.

Το εργατικό δυστύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 47χρονου εργάτη Γιάννη Νομικού (πατέρα δύο παιδιών), σημειώθηκε όταν κατά τη διάρκεια εργασιών εξαγωγής του πτερυγίου με τη χρήση γερανοφόρου οχήματος, από υπό επισκευή πλοίο, αυτό εκτινάχτηκε και αποσυνδέθηκε από τον γάντζο μεταφοράς του.

Στη συνέχεια έπεσε σε υφιστάμενο ικρίωμα στο οποίο βρίσκονταν τέσσερα άτομα που εκτελούσαν την εργασία, με αποτέλεσμα τον θανατηφόρο τραυματισμό του 47χρονου χειριστή του γερανοφόρου οχήματος και τον τραυματισμό επίσης ενός 47χρονου και ενός 43χρονου.

Ο ένας από τους τραυματίες νοσηλεύεται στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο και ο άλλος σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Το συνδικάτο μετάλλου, μετά την πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας με σύνθημα «Θέλουμε να γυρίζουμε ασφαλείς στα σπίτια μας, απαιτούμε την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας και ασφαλείας στους χώρους δουλειάς», κάλεσε σωματεία και φορείς σε νέο συλλαλητήριο την Τρίτη το απόγευμα, στην πύλη της Ζώνης και αποφάσισε να προκηρύξει νέα 24ωρη απεργία για την Τετάρτη με αγωνιστικό ραντεβού στις 10 π.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά. H 6η που πραγματοποιούν από τον περασμένο Οκτώβριο. Εξάλλου, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά διοργανώνει Παμπειραϊκό συλλαλητήριο την Τετάρτη 31 Μάη στις 19.00, στην πλατεία Κοραή, καλώντας σε μαζική συμμετοχή.  

Οι εργάτες κάνουν λόγο για «προδιαγεγραμμένο έγκλημα» που «συντελείται στην ναυπηγοεπισκευστική ζώνη του Περάματος, στη Σύρο, στη Σαλαμίνα, στην Ελευσίνα εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση και τους ανύπαρκτους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας».

Σε ανακοίνωσή τους, τα συνδικάτα χαιρετίζουν τους χιλιάδες μεταλλεργάτες που εργάζονται στις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στις αποφάσεις των σωματείων και απέργησαν την Τρίτη με αποτέλεσμα να νεκρώσουν όλοι οι χώροι εργασίας..

 « Ήταν και είναι επιτακτική ανάγκη και χρέος όλων μας να μη σιωπήσουμε, να μην αφήσουμε να συγκαλυφθεί ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα. Γιατί από αυτό το εργοδοτικό έγκλημα χθες έχασε τη ζωή του ο συνάδελφος μας και ακόμα δύο τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια εργασιών, δίχως τις προβλεπόμενες άδειες, στο πλοίο AsterionII, στη δεξαμενή 3 της cosco στη Ν/Ε Ζώνη Περάματος.

 Είχαμε πολλές φορές προειδοποιήσει ότι ένα νέο εργατικό ατύχημα ήταν θέμα χρόνου αφού δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα προστασίας και οι έλεγχοι είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι. Για αυτό μιλάμε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Και σε αυτό οι ευθύνες είναι διαχρονικές και βαραίνουν τους εργοδότες και όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, γιατί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υποστελεχώθηκε επιπλέον το ΣΕΠΕ και στη συνέχεια με κυβέρνηση ΝΔ μετατράπηκε σε ανεξάρτητη αρχή.

Τα καθημερινά ατυχήματα στον κλάδο, οι εκατοντάδες καταγγελίες που έχουμε κάνει, οι ανακοινώσεις του Συνδικάτου μας, οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες που κάνουμε σχεδόν κάθε μήνα δεν αφήνουν σε κανένα το περιθώριο να μας πει πως «δε γνώριζε».

Είναι ντροπή να περηφανεύονται για αυτή την κατάσταση που επικρατεί και να την προβάλλουν ως «πρότυπο» ανάπτυξης. Τα χαμογελαστά πρόσωπα που είδε ο Μητσοτάκης στο Πέραμα ήταν των εργολάβων και των εφοπλιστών, των οποίων τα κέρδη είναι ποτισμένα με το αίμα των νεκρών μας και των σακατεμένων για ένα μεροκάματο.

Η σημερινή μας απεργία ήταν μόνο η αρχή σε αυτό που μας κάλεσε η οικογένεια του νεκρού να κάνουμε. «ΦΩΝΑΞΤΕ» μας είπαν. Αυτό κάναμε και στο υπουργείο Ναυτιλίας και με την ανάρτηση μαύρων πανό, σε ένδειξη πένθους» καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου.

Δεν θα γυρίσουμε στη δουλειά χωρίς σοβαρά μέτρα προστασίας των εργατών, αύριο έχουμε και νέα απεργία, τόνισε ο Άκης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στο κανάλι «Attica».

Τόνισε πως ό,τι έχουμε καταφέρει, το πετύχαμε με τους αγώνες μας, και σημείωσε ότι τα μέτρα ασφάλειας είναι κόστος για τον εφοπλιστή και τον εργολάβο και δεν πρόκειται να τα πάρουν αν δεν αναγκαστούν. Πρόσθεσε ότι βιάζονται να ολοκληρωθούν οι εργασίας και περνάνε τόνοι πάνω από τα κεφάλια των μεταλλεργατών. 

Για τις δεσμεύσεις της υπηρεσιακής κυβέρνησης σημείωσε πως τους καλύπτουν σε ένα μικρό βαθμό, και υπογράμμισε ότι με αγώνα επιβάλλεται η τήρηση των όποιων δεσμεύσεων. 

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 30 Μαΐου 2023, στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αποφασίστηκαν αυξημένα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στις Ναυπηγοεπισκευαστικές Ζώνες, ενόψει της θερινής περιόδου. Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θεόδωρος Κλιάρης, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ‘Αννα Στρατινάκη, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργος Τζιλιβάκης και υπηρεσιακοί εκπρόσωποι και των δύο υπουργείων, με εκπροσώπους των εργαζομένων στις Ναυπηγοεπισκευαστικές Ζώνες Πειραιά- Δραπετσώνας-Κερατσινίου και Περάματος-Σαλαμίνας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκαν αναλυτικά τα ζητήματα συνθηκών εργασίας και προστασίας των εργαζομένων στις ζώνες αυτές. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε, για την περαιτέρω θεσμική θωράκιση των μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, η αύξηση των ελάχιστων ωρών υποχρεωτικής απασχόλησης τεχνικού ασφαλείας κατά την εκτέλεση ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών σε πλοία για το επόμενο διάστημα των τριών μηνών, κατά το οποίο παρατηρείται και ένταση του θερμικού φορτίου.

Την ίδια ώρα ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας σε εκπομπή μετά το τραγικό δυστύχημα επέλεξε να αναλύσει το… πόσο ευχαριστημένοι είναι οι εργάτες της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος.

«Θέλετε να δείτε το μέσο μισθό σήμερα στο Πέραμα, σε σχέση με το 2018, 2017, 2018, που πλέον υπάρχουν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας με αυξημένο μέσο μισθό, λόγω της πολύ δυνατής αγοράς που υπάρχει στο Πέραμα, το οποίο Πέραμα ψήφισε ΝΔ επειδή πάει καλά η αγορά» δήλωσε ο κ. Μηταράκης, δίχως να αναφερθεί καθόλου σε αυτό που οι εργάτες ονομάζουν «προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα».

«Το Πέραμα ψήφισε ΝΔ επειδή πάει καλά η αγορά. Είμαστε Ευρώπη και για αυτό το Πέραμα ψήφισε ΝΔ, που εκεί παλιά ήταν προνόμιο της Αριστεράς. Ψήφισε ΝΔ γιατί πλέον δεν υπάρχει ανεργία στο Πέραμα, όπως υπήρχε».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα, τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν στα πλαίσια του αυτοφώρου μετά το χθεσινό εργατικό δυστύχημα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος.

Πρόκειται για τον πλοίαρχο του πλοίου, τον τεχνικό ασφαλείας – επιβλέπων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, τον εργοδότη του χειριστή του γερανοφόρου οχήματος και τον εκπρόσωπο της επιχείρησης που διενεργούσε τις επισκευαστικές εργασίες.

Για την υπόθεση αναμένεται να οριστεί δικάσιμος.