Latest News

Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Εκλογές 2023: Με ομπρέλες στις κάλπες – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα (ΧΑΡΤΕΣ)


 Με βροχές, και σε κάποιες περιπτώσεις έντονα φαινόμενα, θα πάνε στις κάλπες την Κυριακή οι ψηφοφόροι...

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι εκλογές θα διεξαχθούν με άστατο καιρό.

Από την αρχή της ημέρας βροχές θα εκδηλώνονται κατά τόπους, κυρίως σε περιοχές της δυτικής, κεντρικής και νότιας χώρας, συνοδεία μεμονωμένων καταιγίδων.

Βαθμιαία οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες, ενώ από τις μεσημεριανές ώρες θα επηρεάσουν σχεδόν το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας, τα νησιά του Ιονίου και νησιώτικά τμήματα του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Από αργά το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν ασθενείς κατά βάση βροχές στις Κυκλάδες και στα Δωδεκανήσα.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια).

Οι χάρτες με τα καιρικά φαινόμενα

Παροδικές βροχές ή καταιγίδες θα εκδηλωθούν τόσο στο νομό Αττικής και την πόλη της Αθήνας, όσο και στο νομό και την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στους προγνωστικούς χάρτες, αποτυπώνεται η γεωγραφική κατανομή των φαινομένων τα τρίωρα 06:00 – 09:00, 12:00 – 15:00 και 15:00 – 18:00 (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής 21/05:

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ

Στην πρόβλεψή της για τον καιρό των εκλογών η ΕΜΥ αναφέρει:

Αρχικά στο Ιόνιο, τη Στερεά, την Πελοπόννησο και βαθμιαία στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές στη δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα δυτικά από το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στις Κυκλάδες και την Κρήτη, όπου από το βράδυ θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φθάσει τους 20 με 22 βαθμούς και κατά τόπους τους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Άστατος ο καιρός και τη Δευτέρα

Αστατος καιρός με νεφώσεις παροδικά αυξημένες και κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση που το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.