Latest News

Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Ιταλική μαφία: Πάνω από 100 συλλήψεις στην Ευρώπη για την «Ndrangheta»

 Περισσότερα από 100 άτομα έχουν συλληφθεί στη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία μετά από τριετή έρευνα για μια ισχυρή ομάδα της... ιταλικής μαφίας.

Μια τεράστια αστυνομική επιχείρηση με στόχο τη μαφία της Καλαβρίας, την επονομαζόμενη «Ndrangheta», ξεκίνησε σήμερα το πρωί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου πραγματοποιήθηκαν έρευνες και συλλήψεις, ανακοίνωσαν οι δικαστικές αρχές της Γερμανίας.

Ιταλοί και Βέλγοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ύποπτα μέλη της οργανωμένης εγκληματικής ομάδας «Ndrangheta» διακίνησαν λαθραία σχεδόν 25 τόνους κοκαΐνης μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Ιανουαρίου 2022. Η ομάδα κατηγορείται επίσης ότι διοχέτευσε περισσότερα από 22 εκατ. ευρώ από την Καλαβρία στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Νότια Αμερική.

Η «Ndrangheta» εδρεύει στη νότια περιοχή της Καλαβρίας και έχει ξεπεράσει την Κόζα Νόστρα έχοντας γίνει η ισχυρότερη μαφιόζικη ομάδα στην Ιταλία και ένα από τα μεγαλύτερα εγκληματικά δίκτυα στον κόσμο με μια αυξανόμενη παγκόσμια επέκταση που καλύπτει περισσότερες από 40 χώρες.

Ιταλική μαφία: Συλλήψεις από την «Επιχείρηση Eureka»

Η αστυνομία του κρατιδίου της Βαυαρίας δήλωσε ότι οι συλλήψεις ήταν το αποτέλεσμα μιας έρευνας που διήρκεσε περισσότερο από τρία χρόνια και ονομάστηκε «Επιχείρηση Eureka». Η Le Monde γράφει πως περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν στην εν λόγω επιχείρηση. 

Η συντονισμένη έρευνα διεξήχθη από ειδικές ομάδες στη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, δήλωσαν οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές και η κρατική αστυνομία.

Στη Γερμανία, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 100 έρευνες και εκτελέστηκαν περίπου 30 εντάλματα σύλληψης, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ευρωπαϊκών ενταλμάτων, σύμφωνα με τις αρχές των ομόσπονδων κρατιδίων της Βαυαρίας, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της Ρηνανίας-Παλατινάτου και του Σάαρλαντ. Σε αυτές τις περιοχές της δυτικής και νότιας Γερμανίας έχουν επικεντρωθεί οι αστυνομικές επιχειρήσεις.

Η έρευνα αφορά, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, τα ακόλουθα αδικήματα: «διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εμπόριο όπλων, απάτη και διάφορα φορολογικά εγκλήματα μεγάλης κλίμακας».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Χοακίμ Χέρμαν χαρακτήρισε την επιχείρηση «ευαίσθητο πλήγμα για την «Ndrangetha» Σύμφωνα με το γραφείο δικαστικής αστυνομίας της Βαυαρίας, οι γερμανικές αρχές ενήργησαν στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Eureka», που συντονίζεται από τα ευρωπαϊκά γραφεία Europol και Eurojust.

Η επιχείρηση Eureka, που ξεκίνησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο πριν από περισσότερα από τρία χρόνια, είναι «μία από τις πιο σημαντικές των τελευταίων ετών στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος στην Ιταλία», υπογράμμισε η βαυαρική αστυνομία.