Latest News

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

'Νοσεί" το «Μεταξά»! Ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά - Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

 
Έλλειψη προσωπικού αλλά προβλήματα με την έγκαιρη προμήθεια υλικών... καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «Μεταξά» που τονίζει πως υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια η οποία καλύπτει τρεις αίθουσες στο Ενδοσκοπικό Εργαστήριο.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν σε ανακοίνωσή τους το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του νοσοκομείου διαθέτει ενδοσκοπικό εργαστήριο, όπου πραγματοποιούνται όλες οι συνήθεις ενδοσκοπικές πράξεις (γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις, ορθοσκοπήσεις, πολυπεκτομές (ΕΜR), τοποθέτηση γαστροστομίας, απολίνωση κιρσών, APC {καυτηριασμός αγγείων με argon plasma coagulation}, διαστολές στενώσεων). Πραγματοποιείται, επίσης, έλεγχος λεπτού εντέρου με ασύρματη κάψουλα και ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα κυκλικής σάρωσης (radial endo – U/S) για τη διερεύνηση (βάσει ενδείξεων) παθήσεων ανωτέρου και κατωτέρου πεπτικού.

ADVERTISEMENT

Οι εργαζόμενοι εξηγούν ότι ένα από τα βασικά προβλήματα του εργαστηρίου είναι η μη επαρκής στελέχωσή του με νοσηλευτικό προσωπικό. «Μέχρι τώρα στο εργαστήριο ουσιαστικά υπηρετεί 1 νοσηλεύτρια η οποία καλύπτει και τις 3 αίθουσές του (αίθουσα γαστροσκόπησης, αίθουσα κολονοσκόπησης, αίθουσα ανάνηψης). Η συγκεκριμένη συνάδελφος επιλαμβάνεται της προετοιμασίας των ασθενών για την εξέταση, της προετοιμασίας των αιθουσών, της καθαριότητας του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και ενίοτε θα πρέπει να προχωρήσει και σε χρεώσεις φαρμάκων και υλικών. Δεν είναι λίγες οι φορές που λόγω του φόρτου εργασίας δεν προλαβαίνει όλες τις εργασίες, οπότε έρχονται και οι γιατροί του τμήματος να βοηθήσουν στην προετοιμασία των ασθενών».

Κανονικά η κάθε αίθουσα θα έπρεπε να διαθέτει και από 1 νοσηλευτή έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των ασθενών, όπως εξηγούν. Με δεδομένη την αυξημένη ζήτηση για όλες τις παραπάνω ενδοσκοπικές πράξεις, τόσο από εσωτερικούς ασθενείς, τόσο και από εξωτερικούς, το ιατρικό προσωπικό του τμήματος θα μπορούσε να καλύπτει περισσότερα περιστατικά, αλλά τελικά έχει να αντιμετωπίσει στην καθημερινότητα:

α) τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό,
β) τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την έγκαιρη και επαρκή προμήθεια των απαραίτητων υλικών,
γ) τη μη ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με σύγχρονα μηχανήματα και εργαλεία και
δ) τη γενικότερη εικόνα υποβάθμισης ακόμη και του ίδιου του χώρου όπου φιλοξενείται το ενδοσκοπικό.

Μέσα σε όλα τα άλλα προβλήματα και ο χώρος δείχνει εγκαταλειμμένος ενώ υπάρχει τουαλέτα που είναι εκτός λειτουργίας εδώ και πολύ καιρό.