Latest News

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Qatargate: Τούρκος δικηγόρος υποστηρίζει πως έδωσε χρήματα στον Τζόρτζι για lobbying

 Μια νέα διάσταση στην υπόθεση διαφθοράς του Qatargate, δίνει ένας διακεκριμένος Τούρκος δικηγόρος κάνοντας λόγο για χρήματα που έδωσε στον Φραντσέσκο Τζόρτζι ...για lobbying.

Ο εξειδικευμένος σε νομικά θέματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, Χακάν Τσαμούζ, με έδρα το Λονδίνο, υποστηρίζει, όπως αναφέρουν οι Financial Times, πως κατέβαλε χρηματικά ποσά στον Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφο της Εύας Καϊλή και βοηθό του πρώην ευρωβουλευτή Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι,

Τα χρήματα που κατέβαλε αφορούσαν «υπηρεσίες lobbying», που περιελάμβαναν ψηφίσματα καταδίκης εγκλημάτων πολέμου στη Συρία και την Υεμένη.

Συμβάσεις με εταιρεία που συνδέεται με τον Τζόρτζι

Ο Χακάν Τσαμούζ δήλωσε ότι δύο από τις ομάδες του σύναψαν «συμβάσεις συμβουλευτικών υπηρεσιών» με μια εταιρεία που συνδέεται με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι. Οι συμβάσεις είχαν αντικείμενο «κοινοβουλευτικές υπηρεσίες», όπως πίστευε ο ίδιος ο Τούρκος δικηγόρος. Ο Τσαμούζ δήλωσε στους Financial Times ότι μίλησε μόνο με τον σύντροφο της Εύας Καϊλή και πίστευε ότι η εταιρεία ήταν νόμιμη.

«Ο κ. Φραντσέσκο Τζόρτζι με πλησίασε λέγοντάς μου ότι μπορεί να μας βοηθήσει να προβούμε σε υπηρεσίες lobbying στις Βρυξέλλες με χαμηλό κόστος, κάτι που ήταν πολύ εντυπωσιακό, διότι μιλούσε για τη βοήθεια των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου και των θυμάτων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ο Τούρκος δικηγόρος.

Ο Τούρκος δικηγόρος, ο οποίος δεν τελεί υπό έρευνα και δεν κατηγορείται για αδικήματα, δήλωσε ότι οι συμφωνημένες «υπηρεσίες» περιελάμβαναν τη διευκόλυνση συναντήσεων με άλλους ευρωβουλευτές, δημόσιες εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες, κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και την εξασφάλιση χρηματοδότησης από την ΕΕ για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς του.

Ο Τζόρτζι είχε παραδεχθεί ότι βοήθησε το αφεντικό του, Αντόνιο Παντσέρι, να χρησιμοποιήσει ένα δίκτυο εταιρειών για να συγκαλύψει πληρωμές από ξένες κυβερνήσεις, όπως το Κατάρ και το Μαρόκο, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας που επικαλούνται οι FT.

Ο Τσαμούζ έχει δεσμούς με την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις δήλωσε «σοκαρισμένος και συγκλονισμένος» από την υπόθεση, ενώ παράλληλα αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνται οι Παντσερι και Τζόρτζι. «Οι πληρωμές ήταν αντάλλαγμα για τις αναφορές περί καταδίκης των εγκλημάτων πολέμου στη Συρία και περί της προστασίας των προσφύγων», είπε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο δικηγόρο ο Τζόρτζι υποσχέθηκε επίσης να βοηθήσει στην προώθηση ψηφισμάτων που καταδικάζουν τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη. «Δυστυχώς, τα αποτελέσματα ήταν πολύ φτωχά σε σύγκριση με αυτά που συζητήσαμε», πρόσθεσε.

Qatargate: Πληρωμές 300.000 ευρώ σε ιταλικούς τραπεζικούς λογαριασμούς

Οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές διεύρυναν την περασμένη εβδομάδα την βελγική έρευνα για υποψίες διαφθοράς, ξεκινώντας μια ξεχωριστή έρευνα για ξέπλυμα χρήματος.

Οι εισαγγελείς εξετάζουν πληρωμές αξίας σχεδόν 300.000 ευρώ σε ιταλικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Intesa Sanpaolo από μια εταιρεία συμβούλων, που έχει συσταθεί από την λογίστρια του Παντσέρι, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλούνται οι FT.

Σύμφωνα με αντίγραφο της κατάθεσης του Τζόρτζι στους ανακριτές, η εταιρεία Equality Consultancy Srl με έδρα το Μιλάνο φέρεται να συστάθηκε από τον Παντσέρι και τους συνεργάτες του Τζόρτζι στην Ιταλία ως όχημα για πληρωμές για υποθέσεις lobbynig. Η εταιρεία τέθηκε υπό εκκαθάριση στα τέλη του 2020 και έκλεισε οριστικά τον Ιούνιο του 2021.

Δύο οντότητες, οι οποίες κατέβαλαν στη συμβουλευτική εταιρεία συνολικά 75.000 ευρώ, συνδέονται με τον Τσαμούζ, σύμφωνα με τα τιμολόγια πληρωμών που αναφέρουν οι FT.

Τέλος ο Τσαμούζ δήλωσε «συντετριμμένος», τόνισε ότι «του είπαν ψέματα» και παραδέχτηκε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον του Τζόρτζι.