Latest News

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

«Μαύρη Τετάρτη» στα χρηματιστήριατ- «Γκρεμίστηκε» η Credit Suisse, ζήτησε κρατική στήριξη - Ξεπούλημα και στην Αθήνα

 «Τυφώνας» Credit Suisse χτυπά τις αγορές με το ντόμινο που ξεκίνησε από την ημέρα που κήρυξε πτώχευση η αμερικανική Silicon Valley Bank και η Signature Bank να βρίσκεται σε... πλήρη εξέλιξη. Ευρωαγορές και ελληνικό Χ.Α. υποκύπτουν στους φόβους ότι ο ελβετικός, πάλαι ποτέ, κολοσσός βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Τα χρηματιστήρια και οι τραπεζικοί δείκτες αντιδρούν με βουτιά στην αναμενόμενη νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αλλά και στην είδηση ότι ο βασικός μέτοχος της Credit Suisse δεν προτίθεται να συνεισφέρει με νέα κεφάλαια στην τράπεζα. H επιθετική αύξηση του κόστους χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου φαίνεται ότι προκαλεί έντονες αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, με τους πιο ευάλωτους να δέχονται ήδη τις μεγάλες πιέσεις.

Στην Ελλάδα, μετά τα Τέμπη, την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και την κλιμάκωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, ήρθε η Credit Suisse για να γκρεμίσει ξανά τον Γενικό δείκτη που σημείωσε πτώση 4,55% στις 1.025,22 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.078,96 μονάδων (+0,46%) και 1.023,69 μονάδων (-4,69%). Ο τζίρος ανήλθε στα 177,93 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 68,25 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,60 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,81% στις 2.490,08 μονάδες, ενώ στο -4,27% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.496,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 8,44% στις 763,59 μονάδες. Πειραιώς και Alpha Bank έκλεισαν με απώλειες 10,98% και 10,39% αντίστοιχα, με την Eurobank να ακολουθεί με -9,19%. Άνω του 6% ήταν η πτώση σε ΕΛΧΑ, Σαράντη και Ελληνικά Πετρέλαια, και άνω του 5% σε Quest, Ελλάκτωρ, Λάμδα, ΔΕΗ και Motor Oil. Οι απώλειες σε Μυτιληναίο, Autohellas και Εθνική ήταν μεγαλύτερες του 4%, με τις ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχάλκο να κλείνουν στο -3,58% και -3,46% αντίστοιχα. Άνω του -2% έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και ΟΛΠ και άνω του 1% σε ΟΠΑΠ, Τιταν, Coca Cola και Jumbo. Η Aegean έχασε 0,41% και η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε κατά 0,27%.

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 2,69% στις 437 μονάδες και βρίσκεται σε χαμηλά δέκα εβδομάδων. Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX χάνει 2,95% στις 14.777 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC υποχωρεί κατά 3,61% στις 6.883 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE υποχωρεί κατά 3,09% ενώ στις περιφερειακές οικονομίες, ο ιταλικός MIB χάνει 4,05% και στην Ισπανία ο IBEX υποχωρεί κατά 4,43%.

Στη Wall Street, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει άνω των 500 μονάδων ή 1,75% στις 31.590, ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 1,65% στις 3.850 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq διολισθαίνει κατά 1,25% στις 11.280 μονάδες.

Το χτύπημα της Credit Suisse δέχτηκαν και τα ευρωπαϊκά νομίσματα, τα οποία κατέγραψαν πτώση. Τα δεινά της ελβετικής τράπεζας οδήγησαν τον ευρύτερο ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη .SX7P στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου και προκάλεσαν απότομο sell off στις αγορές συναλλάγματος.

Το ευρώ υποχώρησε 1,2% στα 1,0605 δολάρια, η στερλίνα υποχώρησε 0,8% στα 1,2065 δολάρια και το ελβετικό φράγκο υποχώρησε 1,2% στα 0,9251 ανά δολάριο.

Τυφώνας

Οι μετοχές της Credit Suisse κατέγραψαν βουτιά, υποχωρώντας κοντά στο 30% στο ελβετικό χρηματιστήριο φτάνοντας σε νέο χαμηλό ρεκόρ, πριν ανασταλεί η διαπραγμάτευσή της, καθώς ο μεγαλύτερος επενδυτής της δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παράσχει στην ελβετική τράπεζα περισσότερη οικονομική βοήθεια, το οποίο ενέτεινε τους φόβους για ενδεχόμενη κατάρρευση του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού. Πλέον καταγράφει απώλειες της τάξης του 16% το απόγευμα της Τετάρτης.

Ειδικότερα, η Saudi National Bank απέκλεισε το ενδεχόμενο να «ρίξει» περισσότερα χρήματα, καθώς δεν επιθυμεί το ποσοστό της να ξεπεράσει το όριο του 10% (σήμερα βρίσκεται στο 9,9%). «Δεν μπορούμε, γιατί θα πάμε πάνω από το 10%. Είναι ένα ρυθμιστικό ζήτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εθνικής Tράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Ammar Al Khudairy. Παράλληλα ο πρόεδρος της Credit Suisse, Άξελ Λίμαν, απέκλεισε το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στην ατζέντα.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, φέρεται να υπέβαλε αίτηση για κρατική βοήθεια σύμφωνα με τους Financial Times. Η τράπεζα, σύμφωνα με τους FT, ζήτησε μια καθησυχαστική δήλωση από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, αλλά και από την Finma, την ελβετική ρυθμιστική αρχή.

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί και η εκτίναξη του κόστους ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας (CDS) των ομολόγων της Credit Suisse. Η τελευταία καταγεγραμμένη τιμή των CDS της Credit Suisse διαμορφωθηκε στις 835,9 μονάδες βάσης την Τρίτη, ωστόσο το πρωί της Τετάρτης οι traders είδαν τα μονοετή CDS της ελβετικής τράπεζας να σκαρφαλώνουν έως και τις 1.200 μονάδες βάσης, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονταν σε ανάλογα επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και της οικονομικής ύφεσης της χώρας

Η Τράπεζα δημοσίευσε την Τρίτη την ετήσια έκθεσή της για το 2022 στην οποία αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν «ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες υποβολής οικονομικών εκθέσεων για τα έτη 2022 και 2021 και υιοθετεί ένα σχέδιο αποκατάστασης καθώς και ότι δεν έχει ακόμη ανακόψει τις εκροές πελατών.

Σημειώνεται ότι οι εκροές πελατών το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν σε περισσότερα από 110 δισ. ελβετικά φράγκα (120 δισ. δολάρια).

Εντωμεταξύ, σε τραπεζικό sell off οδηγήθηκαν και η Societe Generale που ανέστειλε τη διαπραγμάτευση με πτώση 9,40%, καθώς και οι τράπεζες Montei dei Paschi και Unicredit.

Συναγερμός στην ΕΚΤ

Την ίδια ώρα η ΕΚΤ προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η διαφαινόμενη κρίση δεν θα διαχυθεί παρασύροντας και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με την WSJ, αξιωματούχοι της ΕΚΤ φέρονται να έχουν επικοινωνήσει ήδη με τα τραπεζικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να ενημερωθούν για τυχόν οικονομικά ανοίγματά τους στην Credit Suisse.

Στο μεταξύ, σήμα κινδύνου για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα έστειλε με ανάρτησή του ο Νουριέλ Ρουμπινί, χαρακτηρίζοντας «Lehman moment» για τη Γηραιά Ήπειρο τη «βόμβα» της Credit Suisse.

Ο κ. Ρουμπινί έγραψε στην ανάρτησή του ότι ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος είναι «πολύ μεγάλος για να πέσει και πολύ μεγάλος για να σωθεί», δίνοντας το στίγμα των ομοιοτήτων με την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η μεγάλη οικονομική κρίση, με ολέθρια αποτελέσματα για την Ελλάδα.

Επιμονή σε αύξηση επιτοκίων παρά την αναταραχή

Νωρίτερα, δημοσίευμα του Reuters που προκαταλάμβανε την επιμονή της ΕΚΤ στην επιθετική νομισματική πολιτική της. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξακολουθούν να κλίνουν προς μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την Πέμπτη, παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, καθώς αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ υψηλός τα επόμενα χρόνια, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Οι επενδυτές είχαν αρχίσει να αμφιβάλλουν για τη δέσμευση της ΕΚΤ για άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ που δημιούργησε κλυδωνισμό στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Όμως η πηγή, που είναι κοντά στο Διοικητικό Συμβούλιο, είπε ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να παραιτηθεί από το σχέδιό της για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις 16 Μαρτίου – κάτι που ανακοινώθηκε στην τελευταία της συνεδρίαση και επαναλήφθηκε πολλές φορές από την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ και τους συναδέλφους της, γιατί αυτό θα έβλαπτε την αξιοπιστία της.

Πλέον το ερώτημα των επενδυτών είναι εάν και κατά πόσον η επικεφαλής της ΕΚΤ θα αναφερθεί την Πέμπτη στην προοπτική μίας σταδιακά ηπιότερης πολιτικής με ορατό ορίζοντα ολοκλήρωσης των αυξήσεων τον Ιούλιο. Μένει να φανεί το πώς θα ενεργήσει η Λαγκάρντ…