Latest News

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου

 Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί... στην Ουκρανία. 

Το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν τον θεωρεί ύποπτο για την παράνομη απέλαση παιδιών και μεταφορά ανθρώπων από την Ουκρανία προς τη Ρωσία

Επίσης, το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της Μαρία Αλεξέγιεβα Λβόβα- Μπέλοβα, της επιτρόπου της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών, με τις ίδιες κατηγορίες. 

Η Μόσχα επανειλημμένα έχει αρνηθεί τις κατηγορίες πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. 

Βλαντιμίρ Πούτιν: Οι κατηγορίες στο ένταλμα σύλληψης 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να είναι υπεύθυνος για «το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας προς τη Ρωσία», αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. 

Τα εγκλήματα φέρεται να διαπράχθηκαν σε κατεχόμενη περιοχή της Ουκρανίας «τουλάχιστον από τις 24 Φεβρουαρίου 2022», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Πρόκειται για την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να πιστεύεται ότι ο κ. Πούτιν φέρει ατομική ευθύνη για τα προαναφερθέντα εγκλήματα, 1) για τη διάπραξη των πράξεων απευθείας, από κοινού με άλλους ή/και μέσω άλλων και 2) για την αδυναμία του να ασκήσει σωστά έλεγχο επί πολιτικών και στρατιωτικών υφισταμένων του που διέπραξαν τις πράξεις ή επέτρεψαν τη διάπραξή τους και οι οποίοι ήταν υπό την αποτελεσματική εξουσία και έλεγχό του», επισημαίνει ακόμη το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αναφορικά με τον Ρώσο πρόεδρο. 

Γιατί ανακοινώθηκαν τα εντάλματα σύλληψης

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, εξήγησε και γιατί έκρινε πως θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί το ένταλμα σύλληψη σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ρωσίας αξιωματούχου που αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες. 

Το προδικαστικό τμήμα εξέτασε το ενδεχόμενο να μείνουν απόρρητα τα εντάλματα σύλληψης, σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν και της Μαρία Αλεξέγιεβα Λβόβα- Μπέλοβα, προκειμένου να προστατευθούν τα θύματα και οι μάρτυρες, αλλά και για τη διασφάλιση της έρευνας. 

«Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συμπεριφορά αυτή φέρεται να συνεχίζεται και πως η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα εντάλματα σύλληψης μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη περαιτέρω διάπραξης εγκλημάτων, κρίθηκε ότι είναι προς το συμφέρον της δικαιοσύνης να αποκαλυφθεί δημόσια η ύπαρξη των ενταλμάτων, το όνομα των υπόπτων και τα εγκλήματα που αφορούν τα εντάλματα», εξηγεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. 

Κίεβο: Ιστορική απόφαση- Μόνο η αρχή 

Ουκρανοί αξιωματούχοι χαιρέτησαν την απόφαση για έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου «είναι ιστορική για την Ουκρανία και ολόκληρο το σύστημα διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Αντρίι Κόστιν. 

Η έκδοση του εντάλματος είναι «μόνη η αρχή», σχολίασε από την πλευρά του ο Αντρίι Γιέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

ο Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ η Μόσχα θεωρεί τα ίδια τα ερωτήματα που έθεσε το Δικαστήριο «εξωφρενικά και απαράδεκτα» και ότι οι όποιες αποφάσεις του είναι «άκυρες» σε σχέση με τη Ρωσία.

Σε ερώτηση αν ο Πούτιν φοβάται τώρα να ταξιδέψει σε χώρες που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, ο Πεσκόφ απάντησε: «Δεν έχω τίποτα να προσθέσω για αυτό το θέμα. Αυτό είναι το μόνο που θέλουμε να πούμε».

Ζαχάροβα: Άνευ σημασίας το ένταλμα κατά του Πούτιν

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν είναι «άνευ σημασίας». 


«Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, μεταξύ άλλων από νομική άποψη. Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν φέρει καμία υποχρέωση βάσει αυτού», έγραψε η αξιωματούχος στο Telegram. 

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε από την πλευρά του τα εξής: 

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν χρειάζεται να εξηγήσω πού πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτό το χαρτί», έγραψε στα αγγλικά στο Twitter, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με ένα εικονίδιο χαρτιού υγείας.