Latest News

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

ΗΠΑ: Αστυνομικοί καταπλάκωσαν μαύρο ψυχικά ασθενή - Πέθανε από ασφυξία [ΒΙΝΤΕΟ]

 Ένα βίντεο από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στις ΗΠΑ αποτυπώνει έναν ψυχικά ασθενή μαύρο άνδρα ο οποίος πέθανε από ασφυξία ενόσω πολλοί αστυνομικοί και ιατρικό προσωπικό βρίσκονταν από πάνω του... ακινητοποιώντας τον.

Ο λόγος για τον 28χρονο Άιρβο Οτιένο, ο οποίος φαίνεται να είναι δεμένος με χειροπέδες όντας σε αίθουσα του κεντρικού κρατικού νοσοκομείου στην κομητεία Dinwiddie της Βιρτζίνια στις 6 Μαρτίου. Ο 28χρονος οδηγείται εκεί σε μια καρέκλα και περίπου οκτώ λεπτά αργότερα, τουλάχιστον δύο αστυνομικοί εμφανίζονται να κρατούν τον Οτιένο στο έδαφος, αντιδρώντας όταν αυτός κινείται.  

Στη συνέχεια, φαίνεται πως οι δύο αστυνομικοί χάνουν τον έλεγχο του 28χρονου.Τέσσερα λεπτά αργότερα, περισσότεροι αστυνομικοί και προσωπικό του νοσοκομείου καταφθάνουν για να τον συγκρατήσουν. Λίγο αργότερα, τουλάχιστον εννέα άτομα φαίνονται να στοιβάζονται πάνω στον Οτιένο για να τον κρατήσουν κάτω, ενώ προσωπικό του νοσοκομείου παρακολουθεί. Το βίντεο δείχνει ότι τον κρατούσαν κάτω για 11 λεπτά.

«Ο γιος μου αντιμετωπίστηκε σαν σκύλος. Χειρότερα από σκύλο. Ο γιος μου βασανίστηκε», δήλωσε η μητέρα του Οτιένο, Καρολάιν Όουκο, η οποία είδε το βίντεο την περασμένη εβδομάδα.  

Περίπου 20 λεπτά μετά την είσοδό του στην εν λόγω αίθουσα του νοσοκομείου, ο Οτιένο φαίνεται να είναι ακίνητος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν προσπάθειες ανάνηψης οι οποίες διήρκησαν λίγο λιγότερο από μία ώρα. Η προκαταρκτική έκθεση του γραφείου του επικεφαλής ιατροδικαστή αναγνώρισε ως αιτία θανάτου την ασφυξία.

«Τον βλέπετε να τον περιορίζουν τόσο βάναυσα, με ένα γόνατο στο λαιμό του», δήλωσε ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ, ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια του Οτιένο.

Δέκα άτομα έχουν κατηγορηθεί για φόνο δευτέρου βαθμού σε σχέση με τον θάνατό του, συμπεριλαμβανομένων επτά αστυνομικών της Βιρτζίνια και τριών υπαλλήλων του νοσοκομείου. Την Τρίτη, το σώμα ενόρκων στην κομητεία Dinwiddie θα συνεδριάσει για τον τελικό καθορισμό των κατηγοριών.