Latest News

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

«Δεν θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός» Η πρώτη αντίδραση Σκούμα για την «καθαίρεση» από τη θέση του αρχηγού - Απάντηση από υπ. Προστασίας του Πολίτη

 Αιχμές άφησε ο απερχόμενος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνος Σκούμας, όσον αφορά στην ...αντικατάστασή του.

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ ο κ. Σκούμας προήχθη στον βαθμό του στρατηγού εν αποστρατεία και του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας. Τη θέση του ανέλαβε ο αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος.

Μετά τη γνωστοποίηση της είδησης, ο κ. Σκούμας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει πως μοναδικό του κριτήριο στην έως τώρα πορεία του ήταν η «προσφορά προς την κοινωνία και τον κάθε πολίτη, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακρίσεις».

«Η επιχειρησιακή μου ικανότητα και αποτελεσματικότητα είναι διαγνωσμένες εν τοις πράγμασι, τόσο στη διαχείριση της υβριδικής απειλής χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα της χώρας μας στον Έβρο το 2020 και την αντιμετώπιση της εξέγερσης 10.000 μεταναστών στη Λέσβο όσο και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος με απτά στατιστικά δεδομένα» συμπληρώνει και τονίζει: «Η ακεραιότητα του χαρακτήρα μου και η διαφάνεια στις επιλογές μου είναι εγνωσμένες σε όλο το αστυνομικό προσωπικό, τους θεσμικούς φορείς με τους οποίους συνεργάστηκα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σε όλη στην κοινωνία των πολιτών».


Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αρχηγός του Σώματος, όπως αναφέρει, «στάθηκα εμπόδιο στην απογύμνωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των μάχιμων υπηρεσιών του Σώματος και στη μετακίνηση αστυνομικών σε θέσεις που δεν εξυπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον. Πάντα βρισκόμουν σε ‘πόλεμο’ με τα κυκλώματα κάθε είδους που λυμαίνονται τον κόπο των Ελλήνων και δρούνε σε βάρος της κοινωνίας».

«Στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός. Τελευταία, όπως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής» αναφέρει, στην ίδια ανακοίνωση, και συμπληρώνει:

«Για την ακρίβεια, αυτές οι Αρχές μου είναι που προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, τα οποία, ως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της θητείας μου. Μιας θητείας, η οποία ανανεώθηκε μόλις πριν από έναν περίπου μήνα».

Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απάντησαν στην ανακοίνωση του κ. Σκούμα.

«Η απόφαση για τον ορισμό νέου αρχηγού της ΕΛΑΣ ανήκει στο ανώτατο κυβερνητικό όργανο με αυτή την αρμοδιότητα, το ΚΥΣΕΑ και πάρθηκε, ομόφωνα, με μόνο γνώμονα την βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών» αναφέρουν οι εν λόγω κύκλοι.

«Είναι κατανοητή ασφαλώς κι η ανθρώπινη πικρία αλλά θα πρέπει να γίνει σεβαστή η κυβερνητική απόφαση και ο συλλογικός στόχος της» συμπληρώθηκε.