Latest News

Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Βαρουφάκης: Πρώτη εμφάνιση μετά την επίθεση- «Το πρόσωπό του δράστη είναι καταχωρημένο στη μνήμη μου»

 Με εμφανή τα σημάδια από την επίθεση στο πρόσωπό του, ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση...

«Είμαι καλά. Έπρεπε να με δεις πριν από 24 ώρες. Οι άνθρωποι στον Ευαγγελισμό που πρέπει να ευχαριστήσω έκαναν θαύματα. Νιώθω ότι έχω ξανανιώσει μέσω των ανθρώπων αυτών» απάντησε στο πρωινό του ΑΝΤ1 όπου βρέθηκε καλεσμένος.

Εξήγησε ότι «Η μύτη είναι σπασμένη σε 6 σημεία και έχω κάταγμα στα ζυγωματικά. Έγινε με κλωτσιές και μπουνιές. Εγώ αναρρώνω οι 57 των Τεμπών δεν αναρρώνουν ούτε γιατρεύεται ο πόνος των δικών τους  ανθρώπων. Στο μέτρο των δυνατοτήτων μου δεν θέλω να αποπροσανατολίσουμε την κοινή γνώμη από την εθνική τραγωδία» είπε μεταξύ άλλων.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι μπορεί να αναγνωρίσει τον δράστη. «Είμαι σε θέση να αναγνωρίσω τον δράστη. Δεν θα κάνουμε τηλεδίκη, ούτε τηλεανάκριση. Σε αυτή τη χώρα έχουμε τραυματίσει την δικαιοσύνη. Όλοι βγαίνουμε και λέμε  έχουμε μία άποψη για ένα έγκλημα την ώρα που θα πρέπει η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Αφήστε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της» είπε.

Απαντώντας στις ανακοινώσεις της αστυνομίας και του υπουργείου προστασίας του Πολίτη περί αναρχικών, είπε ότι «Εγώ δεν είπα ποιος ήταν, ούτε μίλησα για να πολιτικά τους φρονήματα. Εγώ θα περιμένω τον εισαγγελέα, τη δικαιοσύνη και όταν διαβάσω την δικογραφία θα τοποθετηθώ».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης περιγράφει την επίθεση που δέχθηκε στα Εξάρχεια 

Περιγράφοντας την επίθεση είπε πως «Ήταν 7 αυτοί που μπήκαν μέσα στο εστιατόριο. Είμασταν 20 άτομα παρέα. Προφανώς εκείνοι θέλαν σύρραξη. Τους ακολούθησα και τους είπα ότι εγώ θα έρθω μαζί σας έξω να μου πείτε ό,τι θέλετε, να με βρίσετε για να μην δημιουργηθεί σύρραξη.

»Βγήκα μόνος μου και ο αρχηγός της συμμορίας αυτής, ο οποίος ήταν 25 με 27 ετών με έσπρωχνε και με χτύπαγε και του έλεγα έρχομαι έξω να σε ακούσω να μου πεις ό,τι θέλεις και εσύ με χτυπάς; Και τότε δέχθηκα γροθιές και όταν έπεσα στο πάτωμα δέχθηκα και τις γροθιές αλλά ήταν χειρουργικές, μόνο στη μύτη».

Σε ερώτηση για το αν του είπαν κάτι οι δράστες της επίθεσης, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε πως του είπαν «Για να μάθεις να ψηφίζεις μνημόνια».

Ο ίδιος εκτιμά ότι δεν ήταν αναρχικοί και ζήτησε να αφήσουμε την δικαιοσύνη να αποφανθεί.

«Ναι, το πρόσωπό του είναι φωνογραφημένο και καταχωρημένο μέσα στη μνήμη μου. Ο πιτσιρικάς ήταν τσιλιαδόρος» είπε αναφερόμενος στον 17χρονο που του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα.

Πρόσθεσε δε, ότι δεν χρησιμοποιεί αστυνομικούς για φύλαξη αλλά, ωστόσο αυτό θα αλλάξει «λόγω απαίτησης της συζύγου μου» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το αιτιολόγησε δε, λέγοντας ότι δεν θέλει προσωπική φύλαξη γιατί νιώθει φυλακισμένος αν πηγαίνει κάπου με αστυνομικούς. «Θα προσπαθήσω να γλιτώσω, μέχρι να γίνουν οι εκλογές, θα προσπαθήσω να απεγκλωβιστώ από αυτούς».

Μιλώντας για το δυστύχημα στα Τέμπη είπε ότι «Είναι ιστορική η συγκυρία που ζούμε. Έχουμε μία ιστορική καμπή. Η τραγωδία των Τεμπών έχει τα χαρακτηριστικά μιας εθνικής, λαϊκής τραγωδίας, ενός θρήνου αλλά και μιας ευκαιρίας. Έχουμε χιλιάδες νέους ανθρώπους σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας να διαδηλώνουν, δεν είναι κομματικά ορμώμενοι, ευτυχώς τα κόμματα δεν τους καθοδηγούν.

»Είναι μία ευκαιρία να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να οραματιστούν μία νέα Ελλάδα», είπε για τους νέους που διαδηλώνουν για τη δυστύχημα στα Τέμπη.

«Έχουμε χάσει περίπου 1 εκατ. νεους και νέες που έχουν φύγει στο εξωτερικό από το 2010. Το μέλλον των νέων που έχουν μείνε στην Ελλάδα είναι σκυφτό.

»Δεν εμπεριέχει την προοπτική για δουλειές, οικογένεια, να στήσουν ένα μέλλον. Και τότε σου 'ρχεται μια τραγωδία σαν αυτή την Τεμπών, που νέοι, φοιτητές πάνε να σπουδάσουν. Και τότε δημιουργείται ένα νέο κίνημα. Το ερώτημα είναι αυτό το κίνημα θα ξεφουσκώσει ή θα συμπαρασύρει όλους εμάς τους παλιούς και θα δημιουργήσει μία νέα Ελλάδα;» είπε καταλήγοντας ο Γιάννης Βαρουφάκης.