Latest News

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Μελέτη αποκαλύπτει: Μέχρι ποια ηλικία μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος;

Οποιος φτάνει στα 80ά, τα 90ά ή ακόμα και τα 100ά του γενέθλια θεωρείται συνήθως ότι είχε μια καλή μακρά ζωή. Άραγε ποια είναι η μεγαλύτερη ηλικία, στην οποία μπορεί να φθάσει κανείς;

Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι έχει καθορίσει ότι η ζωή μπορεί να συνεχιστεί πολύ πέρα ​​από τα 100 χρόνια. Η μελέτη διεξήχθη από στατιστικολόγους στα πανεπιστήμια Erasmus του Τίλμπουργκ και του Ρότερνταμ και εξέτασε την ηλικία στην οποία πέθαναν 75.000 άνθρωποι στην Ολλανδία, από το 1983 έως το 2017.

Αντί να επικεντρωθούν στο προσδόκιμο ζωής, οι ερευνητές ήθελαν να προσδιορίσουν πόσο καιρό ένα άτομο  μπορούσε να ζήσει, όσο φρόντιζε το ίδιο τον εαυτό του και αν η ζωή του δεν είχε τελειώσει πρόωρα από μια ασθένεια ή κάποια άλλη έκτακτη περίσταση.

Αφού εξέτασαν τις ηλικίες που βρίσκονταν τα αντικείμενα μελέτης τη στιγμή του θανάτου τους, οι ερευνητές προσδιόρισαν ότι η μέγιστη διάρκεια ζωής ενός ατόμου είναι κοντά στα ενενήντα.

Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν περισσότερο από αυτό, με τις γυναίκες να έχουν ένα ελαφρύ πλεονέκτημα έναντι των ανδρών όσον αφορά τη διάρκεια ζωής.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι είναι απίθανο για έναν άνθρωπο να ζήσει πέρα ​​από τα 115, με μέγιστη διάρκεια ζωής για μια γυναίκα που ξεπερνά τα 115,7 χρόνια, ενώ οι άνδρες εκτιμάται ότι έφταναν τη μέγιστη ηλικία των 114,1 ετών.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο καθηγητής John Einmahl, ένας από τους τρεις επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, αλλά οι πιο ηλικιωμένοι ανάμεσά μας δεν έχουν γεράσει τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Υπάρχει σίγουρα ένα “ταβάνι”. Φυσικά, το μέσο προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί. Ωστόσο, το ίδιο το μέγιστο ανώτατο όριο δεν έχει αλλάξει», συμπλήρωσε ο επιστήμονες.

Παρά τα ευρήματα των ερευνητών, ο Einmahl παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που κάμπτουν τον κανόνα και ζουν πέρα ​​από αυτές τις προσδοκίες.

Μόλις τον περασμένο μήνα, ο κόσμος έχασε το γηραιότερο άτομό του καθώς η Γαλλίδα μοναχή αδερφή Αντρέ πέθανε σε μεγάλη ηλικία 118 ετών. Μετά το θάνατό της, τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες ονομάτισαν  τη γεννημένη στις ΗΠΑ Μαρία Μπράνιας Μορέρα ως το γηραιότερο άτομο στον κόσμο, στα 115 της.

Η Μορέρα αυτή τη στιγμή ζει σε οίκο ευγηρίας στην Καταλονία της Ισπανίας, αλλά γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο στις 4 Μαρτίου 1907.