Latest News

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Ειδικό Δικαστήριο: 2 χρόνια φυλάκιση στον Νίκο Παππά, με αναστολή- Χρηματική ποινή στον Καλογρίτσα [ΒΙΝΤΕΟ]

 Ποινή φυλάκισης δύο ετών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το ειδικό δικαστήριο στον Νίκο Παππά, αφού κρίθηκε ...ομόφωνα ένοχος

Η ποινή που επιβλήθηκε στον Νίκο Παππά είναι η ανώτερη προβλεπόμενη. Σε ό,τι αφορά στον Χρήστο Καλογρίτσα, το δικαστήριο του επέβαλε χρηματική ποινή ύψους 5.000 ευρώ, ενώ απορρίφθηκε το αίτημά του για αναγνώριση ελαφρυντικών. Νωρίτερα, ο κ. Παππάς είχε ανακοινώσει πως δεν θα καταθέσει ανάλογο αίτημα. 

Το ειδικό δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών έκρινε ομόφωνα ένοχους τον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Καλογρίτσα, στην υπόθεση για τον διαγωνισμό του 2016 για τις τηλεοπτικές άδειες. Αμφότεροι δικάστηκαν για πλημμέλημα, ο μεν πρώην υπουργός για παράβαση καθήκοντος και ο δε επιχειρηματίας για ηθική αυτουργία σε αυτό το αδίκημα.  

Ο εισαγγελέας ζήτησε τα πρακτικά από την κατάθεση της γραμματέως Καλογρίτσα 

Πέρα από την ανακοίνωση της απόφασης ενοχής του Νίκου Παππά και του Χρήστου Καλογρίτσα και των ποινών τους, ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου ζήτησε να σταλούν τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του επιχειρηματία. 

Η Ευθαλία Διαμαντή είχε αναφέρει μεταξύ άλλων στην κατάθεσή της πως «φάκελοι και τσάντες έφευγαν από γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Νίκος Παππάς: «Όπως με Novartis και Siemens» 

«Η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου είναι στο πνεύμα των αποφάσεων για τις υποθέσεις Novartis και Siemens», σχολίασε ο Νίκος Παππάς, στην πρώτη του αντίδραση μετά την ανακοίνωση της απόφασης ενοχής του και της ποινής που του επέβαλε το ειδικό δικαστήριο. 

«Φαίνεται ότι για κάποιους δικαστές αθώος είναι όποιος ζημιώνει το δημόσιο και ένοχος όποιος με τις ενέργειες του εξασφαλίζει χρήματα για το δημόσιο. Για κάποιους δεν είχε καμία σημασία ούτε η αθώωση Κρέτσου για την ίδια υπόθεση, ούτε η εισαγγελική πρόταση που διέλυσε το κατηγορητήριο», συνέχισε ο πρώην υπουργός Επικρατείας. 

«Είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Η δίκη αυτή ήταν πολιτική. Έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους “γαλάζιους κοριούς” και τις “γαλάζιες ακρίδες”. Η δίκη αυτή έγινε επειδή πλούσιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν ψηφισμένους φόρους και αναγκάστηκαν να τηρήσουν το σύνταγμα. Η δίκη αυτή έγινε για να χτυπηθεί η παράταξη μας και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι», ανέφερε ακόμη μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς. 

Γιατί ο Νίκος Παππάς δεν ζήτησε αναγνώριση ελαφρυντικών

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας είχε προτείνει ποινή φυλάκισης ενός έτους στον Νίκο Παππά, αλλά το δικαστήριο τελικά του επέβαλε δύο ετών, με τριετή αναστολή. 

Με δήλωση μέσω των δικηγόρων του, ο πρώην υπουργός ανέφερε πως ένα αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικών θα σήμαινε έμμεση αναγνώριση της ενοχής του. 

«Η υπεράσπιση του Νίκου Παππά δεν ζητεί αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων. Κι αυτό, γιατί η υποβολή του αιτήματος σημαίνει έμμεση αναγνώριση της νομικής και ουσιαστικής ορθότητας της καταδικαστικής απόφασης και συνακολούθως της ενοχής του αιτούντος ελαφρυντικά», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. 

«Ο Νίκος Παππάς δεν είναι και δε νιώθει ένοχος για παράβαση καθήκοντος, αλλά τουναντίον ακράδαντα πιστεύω ότι έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και της ελεύθερης ενημέρωσης των πολιτών», συμπλήρωνε η ανακοίνωση του Νίκου Παππά.