Latest News

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Βουλή: Live η συζήτηση για την πρόταση μομφής -Η κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα

 Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κορυφώνεται σήμερα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον απόηχο των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο... των υποκλοπών.

Οι τόνοι αναμένονται ιδιαίτερα υψηλοί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να «διασταυρώσουν τα ξίφη τους» σε μια «μονομαχία» με ξεκάθαρα προεκλογικό «άρωμα».

Δείτε LIVE τη συζήτηση

Το απόγευμα η ψηφοφορία

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης, η οποία, για να γίνει δεκτή πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η διαδικασία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής, αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 4 το απόγευμα, προκειμένου ο πρωθυπουργός αργότερα να αναχωρήσει για προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.

Τι αναμένεται να πουν Μητσοτάκης – Τσίπρας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που την Τετάρτη απουσίαζε από τη Βουλή, αναμένεται να επαναλάβει ότι δεν γνώριζε για τις υποκλοπές και να συνεχίσει στην κυβερνητική γραμμή περί ρυπαρών δίκτυα εντός της ΕΥΠ.

Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να κράτησει ηπιότερους τόνους στο θέμα των υποκλοπών καθώς θεωρεί ότι μια ψύχραιμη εικόνα θα του δώσει «πόντους» και θα ενισχύσει την άποψη ότι την ευθύνη για το τοξικό πολιτικό κλίμα έχει αποκλειστικά και μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα ωστόσο αναμένεται να επιχειρήσει μια σύγκριση του κυβερνητικού έργου με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να επιτεθεί την αξιωματική αντιπολίτευση με αναφορές μεταξύ άλλων στο μεταναστατευτικό και την υπόθεση Καλογρίτσα.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, και να καταγγείλει εκ νέου πως η κυβέρνηση προσπάθησε να συγκαλύψει την υπόθεση των υποκλοπών.

«Έχουν περάσει τόσες ώρες από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας υπέβαλε την πρόταση μομφής και από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει ακουστεί καμία απολύτως απάντηση για αυτές τις παρακολουθήσεις, για ποιο λόγο έγιναν, ποιοι το ήξεραν, ποιοι ευθύνονται και ποιοι όχι, τι ρόλο παίζει ο κ. Μητσοτάκης σε αυτήν την ιστορία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά χθες η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου.

«Δύο πράγματα συμβαίνουν για τον κ. Μητσοτάκη: ή ήξερε άρα οφείλει να παραιτηθεί ή δεν ήξερε και θα πρέπει πάλι να παραιτηθεί, γιατί δεν ήταν ικανός να ελέγξει την ΕΥΠ, την υπηρεσία που πήρε υπό την εποπτεία του αμέσως μόλις ανέλαβε την πρωθυπουργία» πρόσθεσε.