Latest News

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Κιβωτός του Κόσμου: Ψάχνουν offshore και λογαριασμούς στο εξωτερικό

 Οffshore εταιρείες σε φορολογικούς «παραδείσους», ακόμη και καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, θα αναζητήσουν οι εισαγγελικές και διωκτικές αρχές, που ερευνούν τα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου»...

Με τη συνδρομή διεθνούς ιδιωτικού οργανισμού, το επόμενο διάστημα θα γίνει ενδελεχής έρευνα, για να διαπιστωθεί εάν ο πατέρας Αντώνιος, η σύζυγός του ή ενδεχομένως κάποιο άλλο πρόσωπο εμπιστοσύνης από το στενό τους περιβάλλον και το Δ.Σ. συνδέεται με ύποπτες ροές χρημάτων προς το εξωτερικό.

Κιβωτός του Κόσμου πατέρας Αντώνιος

Συγκεκριμένα οι αρχές εξετάζουν σε πρώτο στάδιο αν υπάρχουν μεγάλες καταθέσεις σε λογαριασμούς χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εκτός Ελλάδος, που πιθανότατα συνδέονται με τα έσοδα της ΜΚΟ από δωρεές και χορηγίες, ενώ παράλληλα θα αναζητήσουν ενδεχόμενη «εικονική» δραστηριότητα σε οικονομικό κέντρο με χαμηλό επίπεδο φόρων από πρόσωπα που είχαν εμπλοκή στη διοίκηση της «Κιβωτού». Από τα πρώτα στοιχεία των ερευνών, προκύπτει ότι οι δωρεές και χορηγίες προς τη ΜΚΟ, την τελευταία 5ετία, ανέρχονται σε 40.000.000 ευρώ, την ώρα που σε τραπεζικούς λογαριασμούς της εντοπίζονται, τουλάχιστον προς το παρόν, περίπου 15.000.000 ευρώ, άρα «λείπουν» περίπου 25.000.000 ευρώ, μείον τα έξοδα λειτουργίας των δομών.

Η διαδρομή

Πού πήγαν τα χρήματα της Κιβωτού; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν τόσο η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας όσο και η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, αλλά και η ΑΑΔΕ, στις παράλληλες έρευνες που τρέχουν για τα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου». Σε πρώτο πλάνο έχουν μπει τα «μαύρα» χρήματα από τα «μαγικά κουτιά» της «Κιβωτού», που εδώ και αρκετά χρόνια έπαιρναν θέση σε κηδείες, μνημόσυνα, γάμους, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα. Είναι ενδεικτικό ότι μαρτυρίες από τρόφιμους της δομής αναφέρουν πως η ΜΚΟ έκοβε απόδειξη σε μία από τις δέκα δωρεές συγγενών και πιστών. Τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας εκτιμούν ότι πιθανότατα τα ποσά αυτά κατέληγαν προσωρινά σε τραπεζικές θυρίδες που είχαν μετατραπεί σε «αποθήκες μαύρου χρήματος». Πλέον οι αστυνομικοί αναζητούν την… υπόλοιπη διαδρομή των χρημάτων και τον τελικό τους προορισμό. Αν αυτά φυλάσσονταν σε κρύπτες, αν έβγαιναν στη συνέχεια εκτός Ελλάδας με εμβάσματα ή ακόμα και αν κατέληγαν σε κάποιον παράκτιο «φορολογικό παράδεισο».

Ηδη οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι 347.000 που έβγαλε -λίγες μέρες πριν- από τραπεζική θυρίδα η πρεσβυτέρα, που εντοπίστηκαν σε κρύπτη στο σπίτι του ζευγαριού στον Κολωνό, να προήλθαν από τα κουτιά της «Κιβωτού». Οπως επισημαίνουν στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, κανείς δεν ξέρει ποιος έπαιρνε τα ποσά, ποιος τα καταμετρούσε και πού τελικά αυτά κατέληγαν. Στο πλαίσιο των ερευνών που τρέχουν, θα γίνει έλεγχος ακόμα και για τη συχνότητα με την οποία η Σταματία Γεωργαντή, αλλά και άλλα μέλη του Δ.Σ. της Κιβωτού, επισκέπτονταν τραπεζικές θυρίδες.

Αδικήματα

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν ήδη τεθεί στη διάθεσή των εισαγγελικών Αρχών, που έχουν παραγγείλει νέα προκαταρκτική έρευνα για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της απιστίας και της υπεξαίρεσης. Φορολογικά και οικονομικά έγγραφα από τις δομές της ΜΚΟ, στοιχεία από την άρση του τραπεζικού απορρήτου και το πόθεν έσχες των υπόπτων προσώπων, λίστες με τα ακίνητα της «Κιβωτού», καταθέσεις στους λογαριασμούς της οργάνωσης, ακόμα και τα μεγάλα χρηματικά ποσά που βρέθηκαν στο σπίτι του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας θα έρθουν σε αντιπαραβολή, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί εάν υπήρχε παράνομος πλουτισμός ή κάποιο άλλο οικονομικής φύσεως αδίκημα.

Συγκεντρώνονται στοιχεία για το «πράσινο κλουβί»


Κιβωτός του Κόσμου

Οσον αφορά στην κατάθεση που έδωσε ο 15χρονος τρόφιμος στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Βόλο, οι παιδοψυχολόγοι της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων που βρέθηκαν στη δομή διέκριναν φόβο, επιφυλακτικότητα και αρνητισμό, κάτι που όπως σημειώνουν, ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι ο ανήλικος φιλοξενείται ακόμη στην ίδια δομή και ίσως επηρεάζεται ή φοβάται από τον περίγυρό του.

Για τον 15χρονο υπήρχαν αναφορές περί σεξουαλικής του κακοποίησης, στην κατάθεση του 19χρονου, από τον οποίο ξεκίνησε η υπόθεση για τα τεκταινόμενα. Σημειώνεται ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της ΜΚΟ είχε πάρει το συγκεκριμένο παιδί από τον Βόλο για τουλάχιστον ένα μήνα, προκειμένου να τον συνοδεύσει σε ταξίδια του σε άλλες δομές, όπως επίσης και στο κεντρικό κτίριο του Κολωνού. Με αφορμή αυτές τις αναφορές, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου είχε ζητήσει την αναζήτηση και τον εντοπισμό των εμπλεκόμενων ατόμων και εφόσον διακριβωθεί η εμπλοκή ανηλίκων, να ληφθούν καταθέσεις τους, ως ανήλικων μαρτύρων θυμάτων προσβολής προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας.

Επιβεβαίωση

Ο 15χρονος τρόφιμος της «Κιβωτού» στον Βόλο επιβεβαίωσε στην κατάθεση τις σοκαριστικές αναφορές για το «πράσινο κλουβί». Πρόκειται για μεταλλική κατασκευή που βρίσκεται στην αυλή της δομής και στην οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, παιδαγωγοί της δομής έκλειναν για ώρες ανήλικα παιδιά για σωφρονισμό. Μέχρι και την εξέταση του ανήλικου αγοριού, οι αρχές δεν είχαν επώνυμη καταγγελία που να επιβεβαίωνε τις σοκαριστικές αναφορές των ΜΜΕ. Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου έχουν προχωρήσει σε αυτοψία και φωτογράφιση του χώρου, έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου. Παράλληλα έχει ζητηθεί να ληφθούν καταθέσεις πέντε ανήλικων παιδιών διαφόρων ηλικιών, με την προϋπόθεση να διαμένουν αρκετό χρονικό διάστημα στη δομή, ώστε να καταθέσουν σχετικά με το «πράσινο κλουβί». Αν επιβεβαιωθούν οι περιγραφές του 15χρονου και ενισχυθούν με τις νέες καταθέσεις τροφίμων, αναμένεται να ασκηθούν διώξεις που πιθανότατα θα αφορούν στο προσωπικό και τη διοίκηση της δομής.

Κιβωτός του Κόσμου: Κλίμα τρόμου κρατά κλειστά τα στόματα των παιδιών

Σφίγγει συνεχώς ο κλοιός γύρω από τον άνθρωπο που αποτελούσε το κεντρικό πρόσωπο της «Κιβωτού του Κόσμου» τα προηγούμενα χρόνια. Ο πατήρ Αντώνιος, που φέρεται να βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών της υπόθεσης που άνοιξε έπειτα από καταγγελίες ενός 19χρονου, έχει ανοιχτά απέναντί του τέσσερα μέτωπα.

Το ένα σκέλος αφορά στις καταγγελίες που ερευνά η Εισαγγελία Ανηλίκων, ενώ τα υπόλοιπα τρία αφορούν οικονομικής φύσεως ζητήματα. Εκτός από τον διαχειριστικό έλεγχο, που διενεργείται από το νέο Δ.Σ. της «Κιβωτού του Κόσμου» και θα μπορούσε -αν βρεθεί κάτι επιλήψιμο- να οδηγήσει σε δικαστικές περιπέτειες τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβύτερα Σταματία Γεωργαντή, ανοιχτή είναι και η έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος για το «πόθεν έσχες» του ζευγαριού, ενώ μόλις την περασμένη Πέμπτη άνοιξε και το τελευταίο μέτωπο, καθώς διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα με βάση το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας.

Στοιχεία

Ηδη η τελευταία έρευνα χρεώθηκε στον εισαγγελέα Ιωάννη Σέβη, ο οποίος θα μελετήσει τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Οικονομική Αστυνομία από τις εφόδους που πραγματοποίησε σε αρκετές από τις δομές της οργάνωσης. Οι αστυνομικοί που έκαναν τους ελέγχους επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στον Κολωνό, που ήταν το «στρατηγείο» της διαχείρισης των εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η οργάνωση τα τελευταία χρόνια. Στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκονται πλέον στοιχεία από λογιστικά βιβλία, που θα αποτελέσουν το όχημα προκειμένου να αποκαλυφθούν -εάν υπήρχαν- «εικονικές» δωρεές προς όφελος «τρίτων» προσώπων, αλλά και εάν χρήματα ή ακίνητα που χορηγήθηκαν από δωρητές κατέληξαν σε μέλη του Δ.Σ. του ιδρύματος, αντί να επιτελέσουν τον σκοπό τους.

Αντικείμενο της έρευνας του κ. Σέβη θα είναι η διερεύνηση αδικημάτων, όπως η φοροδιαφυγή και η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ δεν αποκλείεται να διερευνηθεί η πιθανότητα τέλεσης απιστίας, υπεξαίρεσης ή απάτης, αν ο διαχειριστικός έλεγχος οδηγήσει προς αυτήν την κατεύθυνση και το ζητήσει η νέα διοίκηση της «Κιβωτού του Κόσμου», υποβάλλοντας έγκληση, όπως απαιτείται από τον νόμο.

Τείχος φόβου

Την ίδια ώρα, οι δύο εισαγγελείς Ανηλίκων φέρονται να βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα τείχος φόβου στην προσπάθειά τους να ολοκληρώσουν την έρευνα για τις κακοποιήσεις στην «Κιβωτό του Κόσμου», ενώ πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως ο 19χρονος και ένα ακόμη πρόσωπο, που επιβεβαίωσε όσα περιέγραψε ο πρώτος, έχουν στοχοποιηθεί και δέχονται απειλές.

Το κλίμα τρόμου φαίνεται πως επιβεβαιώθηκε και από την κατάθεση ενός 15χρονου αγοριού, που κλήθηκε να καταθέσει έπειτα από υπόδειξη του 19χρονου στις Αρχές ότι και το συγκεκριμένο παιδί έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Ωστόσο, έγκυρη πηγή αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής πως ο 15χρονος εμφανίστηκε φανερά φοβισμένος και τρομαγμένος και κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του έκανε λόγο μόνο για οριακά τιμωρητικές συμπεριφορές.

Η κατάσταση αυτή φαίνεται πως έχει επηρεάσει και άλλα παιδιά, για τα οποία, από τις καταθέσεις που έχουν ληφθεί έως σήμερα, υπάρχουν υπόνοιες σεξουαλικής κακοποίησής τους. Πρόκειται για συνολικά τρία παιδιά που εξακολουθούν να φιλοξενούνται σε δομές της οργάνωσης και για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι έχουν κακοποιηθεί. Πάντως, τα συγκεκριμένα πρόσωπα μιλούν με παιδαγωγούς και παιδοψυχολόγους προκειμένου να αντιληφθούν πως πλέον δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται, αφού η διοίκηση της οργάνωσης έχει αλλάξει.

Υπό αυτό το πρίσμα οδηγήθηκε η Εισαγγελία Ανηλίκων στην έκδοση διάταξης, η οποία απαγορεύει στον πατέρα Αντώνιο και σε τρία ακόμη πρόσωπα που είναι στο «κάδρο» των ερευνών να πλησιάσουν τις δομές. H εισαγγελική διάταξη θα βρίσκεται σε ισχύ για ενενήντα μέρες και μετά θα πρέπει να επικυρωθεί με δικαστική απόφαση.

ΞΥΛΟ, ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ, ΣΤΕΡΗΣΗ ΤΡΟΦΗΣ

Κιβωτό του Κόσμου: Συνεχίζονται οι καταθέσεις, 13 μάρτυρες μέχρι στιγμής

Το κατώφλι των δύο εισαγγελέων Ανηλίκων που χειρίζονται την υπόθεση έχουν περάσει συνολικά 13 μάρτυρες, που είναι πρώην εργαζόμενοι και παιδαγωγοί στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», αλλά και πρώην φιλοξενούμενοι. Ο κύκλος των καταθέσεων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, ενώ από τις μέχρι σήμερα καταθέσεις φαίνεται πως επιβεβαιώνονται από τους μάρτυρες οι καταγγελίες περί σωματικής κακοποίησης, με ξύλο, απομόνωση, στέρηση τροφής, αλλά και καταναγκαστική εργασία.

Ο 19χρονος, που αποτέλεσε την αρχή του νήματος της υπόθεσης, στη συμπληρωματική του κατάθεση επανέλαβε τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ κατάθεση έδωσε και ένας νεαρός που ήρθε από την Ολλανδία και έκανε λόγο για περιστατικά που οδηγούν σε σωματική βία και κακοποίηση, κυρίως, από δύο εργαζομένους στη δομή, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο «κάδρο» των ερευνών της Δικαιοσύνης. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως πρόκειται για ένα ζευγάρι που απασχολήθηκε στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στα Γιάννενα. Πρόκειται για έναν άνδρα 34 ετών που μπήκε στη δομή στα 9 του χρόνια ως πρόσφυγας από το Ιράκ και έγινε γενικός διευθυντής της δομής, παίρνοντας στο πλευρό του και τη γυναίκα του.

Σημειώνεται πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο πατήρ Αντώνιος είχε συνάντηση, το πρωί της Παρασκευής, με τους συνηγόρους του προκειμένου να χαράξει τη γραμμή με την οποία θα αντιμετωπίσει τις καταγγελίες, που ίσως στο επόμενο χρονικό διάστημα γίνουν… κατηγορίες.