Latest News

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

''Βόμβα'': Ανακρίνεται η Εύα Καϊλή για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της συνελήφθησαν μετά από έρευνα των βελγικών αρχών ως ύποπτοι για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο...


Η έρευνα των βελγικών Αρχών για τη μεγάλη υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει τις Βρυξέλλες καθώς ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγορούνται πως χρηματίζονταν για lobbying υπέρ του Κατάρ και ειδικότερα η προσαγωγή της Εύας Καϊλή στον εισαγγελέα, κάνει τον γύρο του κόσμου.

 Η είδηση πως η Eλληνίδα ευρωβουλευτής ανακρίνεται στο πλαίσιο διερεύνησης σκανδάλου διαφθοράς από το Κατάρ έγινε είδηση σε πολλά μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί συνελήφθη ο σύντροφός της, ενώ οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνες στην κατοικία της.

Η Le Soir που ανέδειξε πρώτη το θέμα αναφέρει:

«Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από δεκαπέντε έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Αντιμετώπισης της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν.

Μεταξύ αυτών, ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri καθώς και ο F. G., πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Panzeri, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή.

Η Εύα Καϊλή, 44 ετών, πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών. Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Την 1η Νοεμβρίου, αναφέρθηκε στο Twitter ότι η Εύα Καϊλή συναντήθηκε με τον κ. Al Marri, Υπουργό Εργασίας του Κατάρ: «Η αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρετίζει τη δέσμευση του Κατάρ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του σε θέματα εργασίας μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και εύχομαι καλό τουρνουά».

Ένα ακόμα βελγικό μέσο, η Knack γράφει: «Έρευνα για διαφθορά: Έρευνα στο σπίτι της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Και αναφέρει: «Αφού η ομοσπονδιακή δικαστική αστυνομία πραγματοποίησε ήδη 16 έρευνες στις Βρυξέλλες το πρωί της Παρασκευής στο πλαίσιο έρευνας για πιθανή διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πραγματοποίησε έφοδο και στο σπίτι της Εύα Καϊλή στις Βρυξέλλες αργότερα μέσα στην ημέρα».

Πρώτη είδηση είναι και στο Politico το οποίο αναφέρει σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο: «Έφοδος της βελγικής αστυνομίας σε σπίτια για την άσκηση πίεσης από το Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο» ότι

«Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε 16 σπίτια και συνέλαβε τέσσερα άτομα στις Βρυξέλλες και γύρω από αυτές το πρωί της Παρασκευής, στο πλαίσιο έρευνας για την άσκηση πίεσης από το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι έφοδοι απειλούν να προκαλέσουν σκάνδαλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα στην ομάδα S&D, η οποία έχει επικριθεί για την ήπια στάση της έναντι του Κατάρ τους τελευταίους μήνες, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Οι έρευνες διεξήχθησαν στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος» και στόχευαν κυρίως κοινοβουλευτικούς βοηθούς, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η βελγική εφημερίδα Le Soir ανέφερε ότι μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή από το ελληνικό σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ και ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Η Καϊλή δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό».

H La Repubblica γράφει: «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαφθορά από το Κατάρ: 4 Ιταλοί ερευνώνται. Ελληνίδα αντιπρόεδρος εμπλέκεται επίσης. Ποιος είναι ο Panzeri, πρώην ευρωβουλευτής του ΕΛΚ που ερευνάται».

larepublica
lastampa