Latest News

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Αιχμές Guardian για το «καλάθι του νοικοκυριού»: «Δεν ωφέλησε την πλειοψηφία των Ελλήνων»

 Την ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει ως σημαντική επιτυχία το «καλάθι του νοικοκυριού», τα αρνητικά σχόλια για το μέτρο, πέρα από την γκρίνια των καταναλωτών, έχουν αρχίσει να παίρνουν... διεθνείς διαστάσεις.

Με εκτενές ρεπορτάζ ο Guardian αποδομεί το αφήγημα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην Ελλάδα σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν ωφέλησε την πλειοψηφία των Ελλήνων».

Συγκεκριμένα, μέσω των συνεντεύξεων με εκπροσώπους καταναλωτικών οργανώσεων, η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα, Helena Smith, αποδομεί το αφήγημα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το βρετανικό Μέσο υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει νιώσει νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις επιπτώσεις της αλματώδους αύξησης των τιμών, καταγράφοντας ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 10%.

«Για να είμαι ειλικρινής, είναι λίγο ανόητο, όχι ότι θα ήθελα να το πω ανοιχτά, καθώς είμαι υπάλληλος του δημόσιου τομέα», δήλωσε μια γυναίκα που περιεργαζόταν τα ράφια ενός σούπερ μάρκετ κοντά στο υπουργείο όπου εργάζεται. «Απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Έχει πράγματα που δεν θα θέλατε ποτέ να αγοράσετε, όπως για παράδειγμα αυτόν συσκευασμένο καφέ», σημείωσε.

«Για τη συντριπτική πλειονότητα δεν ήταν ούτε στο ελάχιστο ωφέλιμο», λέει η Π. Καλαποθαράκου από την ΕΚΠΟΙΖΩ

«Και μέρος του προβλήματος είναι ότι εξακολουθούμε να έχουμε μερικές από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη για βασικές υπηρεσίες όπως το διαδίκτυο. Ο κόσμος πραγματικά δυσκολεύεται», προσθέτει.

Ο Guardian σχολιάζει το ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, εάν η χώρα δεν είχε υποστεί μια δεκαετία δημοσιονομικής ασφυξίας λόγω της παρατεταμένης κρίσης χρέους.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι ίσως να ήταν σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται.

Τέλος, ο Guardian, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες αναγκάζονται να επιβιώνουν λαμβάνοντας από τους χαμηλότερους μισθούς στην ΕΕ των 27, στο 1/4 των αντίστοιχων στη Γερμανία.