Latest News

Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Παραίτηση Μητσοτάκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ: Το ελληνικό Watergate έχει την υπογραφή του -Να πει ποιοι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν

 Επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υπόθεση των υποκλοπών ...εξαπέλυσε με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖA, Αλέξης Τσίπρας. 

O Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για «μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει». Οι δηλώσεις έρχονται στον απόηχο των παραιτήσεων, του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος.

Κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι λέει συνειδητά ψέματα, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως ο κ. Μητσοτάκης «δήθεν δεν ήξερε, ενώ ο ίδιος άλλαξε το νόμο ώστε να μην επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να πει σε κάποιον ότι παρακολουθήθηκε και αυτό μόλις του έγινε γνωστή η πρώτη καταγγελία».

«Δεν ήξερε, ενώ είχε αναλάβει από την πρώτη μέρα ο ίδιος την ευθύνη της ΕΥΠ. Δεν ήξερε και τι νομοθετούσε; Ποιος μπορεί να τον πιστέψει;», τονίζει.

«Αντί για συγγνώμες και ψέματα, λοιπόν, ας μας πει έστω και τώρα όλη την αλήθεια. Ποιοι ακόμα πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν από το καθεστώς που επιχείρησε να στήσει», τόνισε.

«Καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος», δηλώνει και προσθέτει: «σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ».

«Με μια πλειοψηφία δημοκρατικής λογικής και θεσμικής ευαισθησίας, που έχει ανάγκη ο τόπος. Γιατί το Κράτος Δικαίου στην Ελληνική Δημοκρατία, είναι κατάκτηση αδιαπραγμάτευτη», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Οικονόμου: Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο

«Η κυβέρνηση έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και επισημαίνει: «Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο: με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς -ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβερνησης- και υπέρμαχος της αλήθειας».


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέδωσε νέα ανακοίνωση όσον αφορά στις εξελίξεις με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, επιμένοντας πως «αν κάποιος οφείλει να παραιτηθεί για την προφανή δημοκρατική εκτροπή, αυτός δεν είναι ο διοικητής της ΕΥΠ ούτε ο αντ' αυτού του πρωθυπουργού, αλλά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι θεωρεί αυτονόητη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από την παρούσα Βουλή και δεσμεύεται παράλληλα και για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής «από την επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία, ώστε όσοι παραβίασαν συνειδητά τις βασικές αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας του Πολιτεύματος να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της ΠΓ σημειώνεται ότι «οι παραιτήσεις του πιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γ. Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα, κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το ελληνικό Watergate, δεν μπορούν και δεν πρόκειται να συγκαλύψουν αυτό που όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αντιληφθεί: Ότι ο κύριος υπεύθυνος για αυτή την πρωτοφανή απόπειρα δημοκρατικής εκτροπής είναι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης».

Όπως τονίζεται, «είναι αυτός που μετέφερε την εποπτεία της ΕΥΠ στο Μαξίμου, και μάλιστα αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία», «είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής ενός καθεστώτος εξουσίας που λειτουργεί ενάντια στη διαφάνεια, τη λογοδοσία, ενάντια στο ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα», «είναι ο πολιτικός υπεύθυνος για την παραΕΥΠ και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με το παράνομο λογισμικό Predator».

«Το ελληνικό Watergate έχει την υπογραφή του», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται πως «αν λοιπόν κάποιος οφείλει να παραιτηθεί για τη προφανή δημοκρατική εκτροπή, αυτός δεν είναι ο διοικητής της ΕΥΠ, ούτε ο αντ' αυτού του πρωθυπουργού, αλλά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης». Στο ίδιο πλαίσιο, η ΠΓ προσθέτει ότι «σε οποιαδήποτε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, μια τόσο σκοτεινή υπόθεση παρακολουθήσεων, που αφορά τουλάχιστον έναν αρχηγό πολιτικού κόμματος κι έναν δημοσιογράφο, θα ήταν αδιανόητη και θα είχε ήδη οδηγήσει σε παραίτηση της κυβέρνησης».

Επιπλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη έκαναν ό,τι μπορούσαν για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων». Ειδικότερα, σημειώνει ότι «είπαν συνειδητά ψέματα τόσο ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την αρχή των αποκαλύψεων όσο και οι υπουργοί Επικρατείας, Γεραπετρίτης και Πιερρακάκης, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας» και «προσπάθησαν να το αποσιωπήσουν, διά των φιλικών τους ΜΜΕ. Και τώρα, υπό τον φόβο των ποινικών ευθυνών τους, με πλήθος κυβερνητικών διαρροών, κατασκευάζουν διάφορες αστείες και αλληλοσυγκρουόμενες δικαιολογίες».

Προσθέτει ότι «έφτασαν μάλιστα στο σημείο να εμπλέκουν μέχρι και ξένες υπηρεσίες σε μια υπόθεση που αφορά παρακολούθηση Ελλήνων πολιτών. Κάτι το οποίο, ακόμα κι αν ίσχυε, όχι μόνο δεν θα τους δικαιολογούσε, αλλά θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τη θέση τους», ενώ σχολιάζει πως «έχουν δε και το θράσος να μιλούν για δήθεν "κλίμα τοξικότητας" αυτοί που καθημερινά καταστρατηγούν βάναυσα τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Η ΠΓ τονίζει, στην ανακοίνωσή της, ότι «ματαιοπονούν» και πως «όλα θα έρθουν στο φως, και η αλήθεια θα λάμψει. Ο ελληνικός λαός δικαιούται και θα μάθει όλη την αλήθεια για μια από τις πιο σκοτεινές ιστορίες των τελευταίων πολλών χρόνων».


Επισημαίνει ότι «το κρίσιμο ερώτημα για κάθε πολίτη τούτη την ώρα είναι ποιοι ακόμη πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται από το καθεστώς Μητσοτάκη;» και υπογραμμίζει πως «για να απαντηθεί λοιπόν το μείζον αυτό ερώτημα και όχι για το πώς διέρρευσε η αλήθεια, θεωρούμε αναγκαία την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ. Με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της έκνομης λειτουργία της και την επαναφορά της στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων».

«Θεωρούμε, επίσης, αυτονόητη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από την παρούσα Βουλή. Δεσμευόμαστε ωστόσο και για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής από την επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία, ώστε όσοι παραβίασαν συνειδητά τις βασικές αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας του Πολιτεύματος να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη», αναφέρει.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται και για την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με την ΕΥΠ, «με σκοπό την απομάκρυνσή της από το πρωθυπουργικό γραφείο και την ανάθεση της εποπτείας της σε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αγωνιστεί με κάθε πρόσφορο νόμιμο και κοινοβουλευτικό μέσο για την πλήρη αποκάλυψη των ενόχων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται», καταλήγει η ανακοίνωση της της ΠΓ.

Δήλωση για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων θα κάνει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. 

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός δε θα περιμένει την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται θετικά στο αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για τη σύσταση Εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την αναζήτηση τυχόν πολιτικών ευθυνών αναφορικά με την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου.

Ντόμινο εξελίξεων μετά τις παραιτήσεις Δημητριάδη-Κοντολέων

Οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων προκάλεσαν ντόμινο εξελίξεων και έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η υπόθεση παρακολουθήσεων είχε ως αποτέλεσμα την παρέμβαση του Αρείου Πάγου.

Όπως έγινε γνωστό ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος θα διενεργήσει προσωπικά ποινική προκαταρκτική έρευνα, όχι για την ουσία των καταγγελιών για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά για τη διαρροή των στοιχείων, που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν, όπως επισημαίνεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Με άλλα λόγια η έρευνα θα διενεργηθεί από τον κ. Ντογιάκο για να αποκαλυφθεί πως διέρρευσε εκτός ΕΥΠ το υλικό των παρακολουθήσεων που φέρεται ότι έγιναν τόσο στον στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, όσο και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Αφορμή για την παρέμβαση αυτή του κ. Ντογιάκου είναι δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία αναφέρουν ότι στοιχεία από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη διέρρευσαν σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ.