Latest News

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Τέλλογλου: Υπάρχουν και άλλοι που παρακολουθούνται με το Predator


 O δημοσιογράφος, Tάσος Τέλλογλου, μία ημέρα μετά την κατάθεσή του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο μίλησε για την υπόθεση παρακολουθήσεων από την... Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

«Το [λογισμικό] Predator πωλείται κυρίως σε χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος αποδεδειγμένα στην περίπτωση του Θανάση Κουκάκη. Ενώ το [λογισμικό] Pegasus μπορεί να μπει στο τηλέφωνο χωρίς κάποιο κλικ, στο Predator προυποτίθεται να ανοίξεις το σύνδεσμο. Αυτό δεν το έκανε ο Ανδρουλάκης γι' αυτό στη δική του περίπτωση, το Predator δε δούλεψε και πήγε στη νόμιμη επισύνδεση μετά», είπε ο δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο».

Σε ερώτηση για το αν τίθεται ζήτημα εθνικής ασφάλειας οπότε γι' αυτό οι αρχές προχώρησαν στην παρακολούθηση ο κ. Τέλλογλου απάντησε «κατά τη γνώμη μου όχι».

«Είναι μια κλασική περίπτωση που η επίκληση αυτών των λόγων [της εθνικής ασφάλειας] γίνεται σαν ένα είδος πασπαρτού. Με το νόμο που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2021 στην ουσία ο πολίτης που εντάσσεται στην παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας είναι εκτός δικαστικής προστασίας», σημείωσε. 

Παράλληλα, τόνισε ότι «στην 8μηνη έρευνα που κάνουμε δεν έχουμε βρει ακόμα το ποιος έχει αγοράσει το λογισμικό. Έχουμε όμως βρει σχέσεις ανάμεσα στην εταιρεία που παράγει το λογισμικό και άλλες εταιρείες που έχουν σχέσεις με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Υποθέτουμε ότι κάποιος έχει αγοράσει το λογισμικό και πουλά υπηρεσίες στο ελληνικό κράτος».

Σε σχετική ερώτηση για το αν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί ή δημοσιογράφοι είπε:

«Είμαι σίγουρος [ότι παρακολουθούνται] δε θα σας πω τις ιδιότητες των ανθρώπων αλλά έχω δει και άλλα λινκ του Predator σε άλλα τηλέφωνα».

Σε ό,τι αφορά την εν εξελίξει έρευνα, σημείωσε πως ο κ. Ντογιάκος ασχολείται με το πώς διέρρευσαν τα στοιχεία των παρακολουθήσεων, άλλος εισαγγελέας ασχολείται με τη μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη και ένας πταισματοδίκης ασχολείται με τη μήνυση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τέλλογλου μίλησε για ένα «διαχρονικό πρόβλημα, που δεν ξεκίνησε με τον Μητσοτάκη».