Latest News

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

ΠΕΙΡΑΙΑΣ- Δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα με το master plan της Cosco

 Δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα με το master plan της Cosco το οποίο...

εγκρίθηκε χθες για άλλη μια φορά από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων ΕΣΑΛ η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Το παρελθόν φαίνεται ότι δεν δίδαξε την ΕΣΑΛ καθώς η προηγούμενη έγκρισή της το 2020 ακυρώθηκε μετά από προσφυγή των κατοίκων στο συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο λόγος ακύρωσης ήταν ότι η ΕΣΑΛ παρανόμως ενέκρινε και δεν ακολούθησε την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία έπρεπε να είχε προηγηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Σε ανάλογο παράπτωμα υποπίπτει η ΕΣΑΛ κι αυτήν την φορά εγκρίνοντας την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της COSCO ενώ δεν έχει καν εισαχθεί στο περιφερειακό συμβούλιο προς γνωμοδότηση. Αυτό συνιστά παραβίαση των Ενωσιακής(Ευρωπαϊκής) νομοθεσίας η οποία προβλέπει πριν τη έγκριση να έχει προηγηθεί η διαβούλευση με τους φορείς. Γίνεται φανερό ότι υπάρχει μεγάλη βιασύνη στην κυβέρνηση να προχωρήσει η επέκταση της COSCO με την έκδοση προεδρικού διατάγματος με συνοπτικές διαδικασίες λογαριάζοντας χωρίς τον ξενοδόχο που είναι οι τοπικές κοινωνίες .