Latest News

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Eurostat - Στο 12% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός -Νέο άλμα ακρίβειας τον Ιούνιο στην Ελλάδα -

 
Νέο σοκ από τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό... τον Ιούνιο.

Ο εναρμονισμένος δείκτης ήταν τον Ιούνιο στην Ελλάδα στο 12%.

Βάσει των στοιχείων της Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στον Ιούνιο επιταχύνθηκαν στο 12%, όταν τον περασμένο μήνα έτρεξαν με ρυθμό της τάξεως του 10,5%.

Διαφορετική μέθοδος από Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ

Οι δύο στατιστικές αρχές χρησιμοποιούν διαφορετική μέθοδο μέτρησης και καταγραφής των στοιχείων και για αυτό υπάρχει απόκλιση μεταξύ του εναρμονισμένου στην Ευρωζώνη και στον λεγόμενο εθνικό πληθωρισμό.

Η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, θα ανακοινωθεί την επόμενη Παρασκευή, 8 Ιουλίου. 

Αυτό σημαίνει ότι όταν ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία της, ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα είναι τουλάχιστον 12,5%. 

Η εικόνα στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 8,6% από 8,1%.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες – μέλη εκτινάχθηκε στο 8,6% τον Ιούνιο έναντι 8,1% τον Μάιο.

O κλάδος της ενέργειας είχε την υψηλότερη συνεισφορά, καθώς εκτινάχθηκε στο +41,9% έναντι +39,1% τον προηγούμενο μήνα. Ακολούθησε ο κλάδος τροφίμων – αλκοόλ – καπνού με +8,9% (από +7,5%), τα μη βιομηχανικά προϊόντα με +4,3% (από +4,2%) και οι υπηρεσίες με +3,4% (από +3,5%).

Ράλι ανόδου

Για έναν ακόμη μήνα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε ταχύτερα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να είναι ο πέμπτος υψηλότερος στην Ευρωζώνη και να διευρυνθεί η απόσταση από τον μέσο όρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,5% μέσα στον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας έφτασε στο 10,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο σύμφωνα με τη Eurostat και στο 11,3%, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή

Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν τον Ιούνιο η Εσθονία (22%), η Λιθουανία (20,5%), η Λετονία (19%), η Σλοβακία (12,5%) και η Ελλάδα (12%).

Το χαμηλότερο πληθωρισμό καταγράφουν η Μάλτα (6,1%), η Γαλλία (6,5%), η Φινλανδία (8,1%) και η Γερμανία (8,2%).