Latest News

Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Ανεβαίνει επικίνδυνα το κλίμα στα Ελληνοτουρκικά: Σύλληψη «Έλληνα κατασκόπου» μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ – «Ύποπτα παιχνίδια» λέει η Αθήνα


 Τουρκικά Μέσα κάνουν λόγο για σύλληψη Έλληνα «κατασκόπου» αναρτώντας και σχετική φωτογραφία του...με χειροπέδες.

Σύμφωνα με ό, τι έχει γίνει γνωστό ο άνδρας ονομάζεται Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα και είναι Έλληνας υπήκοος.

Από τη μεριά της η Αθήνα, διαψεύδει ότι ο συγκεκριμένος είχε σχέση με τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Όπως είναι φυσικό, την υπόθεση παρακολουθεί στενά και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Anadolu, που επικαλείται πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες της ΜΙΤ, συνελήφθη σήμερα ο Έλληνας πολίτης Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό της ΕΥΠ.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, η ΜΙΤ ισχυρίζεται ότι ο Αμπάρα υποδυόταν τον επιχειρηματία κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Τουρκία, επιχειρώντας να συγκεντρώσει πληροφορίες για τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα.

Στη συνέχεια, μετέφερε τις πληροφορίες αυτές στην Αθήνα, όπως ισχυρίζονται τα τουρκικά Μέσα.

Η ΜΙΤ φέρεται να ισχυρίζεται επίσης πως ο Αμπάρα διεξήγαγε έρευνα για Σύρους στην Τουρκία, καθώς και για επιχειρηματίες εγκατεστημένους στην Ελλάδα που δηλώνουν την στήριξή τους στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO), υπεύθυνη κατά την Άγκρα για το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν την 15η Ιουλίου του 2016. 

Ποιος είναι ο συλληφθέντας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφορικά με τον Έλληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, επισημαίνεται ότι η εξαφάνιση του είχε δηλωθεί στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα πριν από λίγες εβδομάδες. Έκτοτε, η ελληνική Πρεσβεία είχε επανειλημμένα και μετά επιτάσεως θέσει το ζήτημα στις τουρκικές αρχές, οι οποίες, όμως, ουδέποτε έδωσαν κάποια απάντηση.

«Δυναμιτίζεται» το κλίμα

Όπως είναι φυσικό η συγκεκριμένη είδηση, για άλλη μια φορά, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην ελληνική πλευρά. Από τη μία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να σκέφτεται να θέσει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών στο ΝΑΤΟ, ενώ από την άλλη συνεχίζονται οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου, καθώς και οι εμπρηστικές δηλώσεις από στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης.

Μεγάλο λάθος από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Το μεγάλο λάθος του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν πως δημοσίευσε χάρτη που επισημαίνει ως νησιά με πρόβλημα, μεγάλα ελληνικά νησιά, όπως είναι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, τα Δωδεκάνησα, η Σαμοθράκη, η Λήμνος.

Για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, τόνισε ότι η ΕΕ αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο για την Ελλάδα και αυτό φάνηκε και στην απόφαση που καταδικάζει την Τουρκία. Στάθηκε ωστόσο στο ζήτημα της πώλησης όπλων στην Τουρκία από ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, θέμα για το οποίο ασκούνται – όπως είπε – παρασκηνιακές πιέσεις.

Για το Ηνωμένο Βασίλειο και τα σενάρια για πώληση μεταχειρισμένων Eurofighter στην Άγκυρα, ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι πάντα ακολουθούσε μια τέτοια στάση και τώρα πολύ περισσότερο, καθώς δεν υπόκειται στους περιορισμούς της ΕΕ.

Θα υπάρξει παρέμβαση του ΝΑΤΟ

Αναφορικά με το ΝΑΤΟ, εξήγησε ότι πρόκειται για έναν Οργανισμό εντελώς διαφορετικό από την ΕΕ, με περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης, καθώς για να εκδοθεί απόφαση απαιτείται ομοφωνία.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ, «αντιλαμβάνεται την αξία της Τουρκίας ως υπέρτερη της αξίας της Ελλάδος σε γεωστρατιωτικοπολιτικό επίπεδο, ιδίως και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», σημείωσε ο κ. Συρίγος.