Latest News

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Αδήλωτα τετραγωνικά: Λήγει σήμερα η προθεσμία για διορθωτικές δηλώσεις

 Μέχρι σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουνίου, μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν σε τακτοποίηση των ...αδήλωτων τετραγωνικών.

Με την υποβολή των δηλώσεων οι πολίτες απαλλάσσονται πλήρως από αναδρομικά δημοτικά τέλη και πρόστιμα έως 14 ετών, που φθάνουν με προσαύξηση έως 200%.

Οι φορολογούμενοι που έχουν εκκρεμότητες με τους δήμους θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους δήμους θα λειτουργήσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr.
  • Όσοι υποβάλουν δηλώσεις και αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους στους δήμους, όπως αυτός είναι ήδη δηλωμένος στο Ε9 της Εφορίας, θα απαλλαγούν πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων –για χρονικές περιόδους πριν από το 2020.
  • Η υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών συνοδεύεται με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης.
  • Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.

Υπενθυμίζεται ότι η παράταση που δόθηκε έως σήμερα για τη διόρθωση των τετραγωνικών ακινήτων αφορά και τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου 2022.

Οπως προβλέπεται, όσοι πολίτες κατέβαλαν χρηματικά ποσά πέραν των οφειλομένων τους για να τακτοποιήσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά, μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή αυτών των έξτρα ποσών, εφόσον υποβάλουν τη σχετική αίτηση.