Latest News

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

«Βόμβα» Τζανάκη για μικρόβια στα νοσοκομεία πιο επικίνδυνα από το Candida auris

Μια νέα «βόμβα» πυροδότησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Kλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης αναφορικά με τον κίνδυνο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων καθώς και των πολυανθεκτικών και πανανθεκτικών μικροβίων στα ...δημόσια νοσοκομεία.

Σχολιάζοντας τον εντοπισμό του νέου κρούσματος του μύκητα Candida auris, ο καθηγητής δήλωσε πως στο ΠΑΓΝΗ έχουν χαθεί ασθενείς από πολύ πιο φονικά ενδονοσοκομειακά μικρόβια, όπως είναι το πανανθεκτικό Acinetobacter.

«Το Candida auris ειπώθηκε σε ένα συνέδριο, αλλά δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα ανθεκτικών στελεχών που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Σας κάνουν εντύπωση εσάς όλα αυτά, αλλά σε εμάς δεν κάνουν εντύπωση καθόλου. Υπάρχουν τρία, τέσσερα, πέντε στελέχη πιο επικίνδυνα, π.χ. υπάρχει το πανανθεκτικό Acinetobacter. Δεν ακούστηκε γι’ αυτό τίποτα. Και υπάρχει σε όλες τις Μονάδες πλέον. Είναι το πιο κοινό παθογόνο που επιπλέκει βαριά πάσχοντες δικούς μας και μάλιστα προκαλεί σοβαρά προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Μάλιστα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας πήγε ένα βήμα παρακάτω, τονίζοντας πως εξαιτίας των μικροβίων αυτών χάσαμε ανθρώπους και μέσα στην πανδημία και προ πανδημίας, δηλαδή και ανθρώπους που δεν είχαν κορωνοϊό.

«Τα βακτηρίδια, όπως είναι οι ανθεκτικές κλεμπσιέλλες και οι ψευδομονάδες, είναι θανατηφόρα μικρόβια. Το καλό είναι ότι πολλά από αυτά δεν είναι πανανθεκτικά και “πιάνονται” από φάρμακα. Ομως, το Acinetobacter το πανανθεκτικό δεν το πιάνει τίποτα» κατέληξε.