Latest News

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Πολιτική κόντρα ΣΥΡΙΖΑ -ΝΔ για τα επεισόδια στο ΑΠΘ


Πολιτική κόντρα προκάλεσε ο νέος γύρος επεισοδίων που ξέσπασε σήμερα μπροστά από το τμήμα Βιολογίας... του ΑΠΘ

Φοιτητικοί σύλλογοι έκαναν διαμαρτυρία για την παρουσία της αστυνομίας, όταν κλιμακώθηκε η ένταση και ξέσπασαν επεισόδια. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και σύμφωνα με πληροφορίες χειροβομβίδας κρότου- λάμψης. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας φοιτητής και ένας αστυνομικός. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «επικίνδυνη κλιμάκωση» των «επεισοδίων της αστυνομικής βίας». Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση με τη στάση της ότι προκαλεί την έξαρση της βίας. 

Απαντώντας, η ΝΔ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «συνεχίζει με απροκάλυπτο τρόπο να ενισχύει την ανομία στα πανεπιστήμια». Παράλληλα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διεμήνυσε ότι η κατασκευή της βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ θα ολοκληρωθεί και πως η αστυνομία «θα κάνει ότι χρειαστεί γι' αυτό τον σκοπό».

«Ο Μητσοτάκης χάραξε τον δρόμο της κλιμάκωσης της βίας στα πανεπιστήμια» 

«Τα επεισόδια της αστυνομικής βίας που κατ’ εξακολούθηση επί ένα χρόνο στιγματίζουν τον ακαδημαϊκό χώρο του ΑΠΘ, κλιμακώθηκαν σήμερα επικίνδυνα: χύθηκε αίμα», δήλωσε ο Νίκος Φίλης για τα σημερινά γεγονότα. 

«Η επίθεση των ΜΑΤ, τα αστυνομικά έκτροπα που τη συνόδεψαν, έστειλαν αιμόφυρτο στο νοσοκομείο ένα φοιτητή, ο οποίος μαζί με άλλους φοιτητές και πανεπιστημιακούς διαμαρτύρονταν για τις αλλεπάλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα με τα γνωστά προσχήματα και την επικείμενη εγκαθίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας», συμπλήρωσε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η κυβέρνηση  πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της «για μια πολιτική που στο όνομα πραγματικών ή κατασκευασμένων προβλημάτων, ελεεινολογεί το πανεπιστήμιο σαν άντρο βίας, προκαλώντας με τη στάση της την έξαρση της βίας». Επίσης κάλεσε τόσο την κυβέρνηση όσο και στις πρυτανικές αρχές «πού οδηγούμαστε, όσο ακόμη μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα» και σχολίασε ότι οι σημερινές εικόνες στο ΑΠΘ «θυμίζουν εποχές εκκαθαριστικών επιχειρήσεων της αστυνομίας στην Τουρκία, τη Λατινική Αμερική και αλλού». 

Πολιτική κόντρα για τα επεισόδια στο ΑΠΘ- ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνη κλιμάκωση, ΝΔ: Ενισχύετε την ανομία

Αναφερόμενος στα γεγονότα στο ΑΠΘ, ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι αυτές οι εικόνες «πλημμύρισαν με οργή και αποτροπιασμό την καρδιά και το μυαλό όλου του δημοκρατικού κόσμου». 

«Ο κ. Μητσοτάκης, με την κατάργηση του ασύλου και με τη δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας χάραξε δρόμο κλιμάκωσης της έντασης και της βίας στα πανεπιστήμια, για να χτυπήσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους«, συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Τα ΜΑΤ στο ελληνικό πανεπιστήμιο, μέσα ή έξω από αυτό, καθώς και η αντιμετώπιση των φοιτητών με ξυλοδαρμούς, χωρίς έλεος και μέτρο, είναι μια ασύμβατη κατάσταση με κάθε έννοια ομαλοποίησης της λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», συμπλήρωσε και τόνισε ότι είναι τεράστια η ευθύνη του υπουργείου Παιδείας που επιλέγει «την πυγμή αντί του διαλόγου, την κρατική καταστολή αντί της πειθούς και καλλιεργεί ακραίες συνθήκες». 

Ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε να απομακρυνθούν άμεσα τα ΜΑΤ από το ΑΠΘ και να καταργηθεί ο νόμος για την πανεπιστημιακή αστυνομία, σημειώνοντας ότι ήδη «δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ΄ όσα υποτίθεται ότι λύνει». 

Πολιτική κόντρα για τα επεισόδια στο ΑΠΘ- ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνη κλιμάκωση, ΝΔ: Ενισχύετε την ανομία

«Ας πάψει ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει τις ομάδες βίας και την ανομία» 

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάψει «να στηρίζει τις ομάδες βίας και την ανομία» και συμπλήρωσε ότι οι πανεπιστημιακοί χώρο θα αποδοθούν εκεί που ανήκουν, στην ακαδημαϊκή κοινότητα. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει με απροκάλυπτο τρόπο να ενισχύει την ανομία στα πανεπιστήμια. Σήμερα ομάδα ατόμων επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τοποθετηθεί για φύλαξη του χώρου του ΑΠΘ που τελούσε επί 34 χρόνια υπό κατάληψη και σήμερα κατασκευάζεται βιβλιοθήκη που θα εξυπηρετεί τους φοιτητές», αναφέρει στην ανακοίνωση η ΝΔ. 

«Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει ευθέως, όχι στη ΝΔ, αλλά στην κοινωνία: Ο χώρος του ΑΠΘ που φύλαγαν οι αστυνομικοί για να μην γκρεμιστεί ξανά με βαριοπούλες, πρέπει να γίνει βιβλιοθήκη ή όχι; Στο όνομα ποιας ακαδημαϊκής ελευθερίας μπορεί οποιαδήποτε ομάδα να κατέχει ακαδημαϊκό χώρο, ανεξάρτητα από τη βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας;», είναι τα ερωτήματα που θέτει η Πειραιώς στην ανακοίνωση που εξέδωσε. 

Από την πλευρά του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε σε ανακοίνωση πως η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών στα ΑΕΙ «αποτελεί έμπρακτη προτεραιότητα της κυβέρνησης». 

«Ας γνωρίζουν όλοι ότι στο ΑΠΘ το έργο κατασκευής της βιβλιοθήκης θα ολοκληρωθεί και η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει ότι χρειαστεί γι' αυτό το σκοπό υπερασπίζοντας το συμφέρον φοιτητών καθηγητών και όλων των φορολογουμένων πολιτών», διεμήνυσε το υπουργείο. 

«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τους νέους ανθρώπους: Είναι υπέρ της ασφάλειας, της ελευθερίας στα πανεπιστήμια ή υπέρ της διάλυσης και των καταστροφών από τους μπαχαλάκηδες;», συμπλήρωσε στην ίδια ανακοίνωση και πρόσθεσε ότι η αστυνομία θα παρεμβαίνει στα ΑΕΙ «πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, όταν παραβιάζεται ο νόμος και κάποιοι επιχειρούν να τρομοκρατούν φοιτητές και καθηγητές που επιθυμούν το αυτονόητο: Την κανονική και ασφαλή λειτουργία του πανεπιστημίου». 

Πολιτική κόντρα για τα επεισόδια στο ΑΠΘ- ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνη κλιμάκωση, ΝΔ: Ενισχύετε την ανομία

ΠΑΣΟΚ: Εικόνες που δεν τιμούν το πανεπιστήμιο 

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταδίκασε «τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται» και τόνισε ότι οι σημερινές εικόνες στο ΑΠΘ «δεν τιμούν το ελληνικό πανεπιστήμιο και εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του». 

«Είναι επίσης αδιανόητο και απαράδεκτο αστυνομικός να στοχεύει, όπως φέρεται, με βομβίδα κρότου-λάμψης οποιοδήποτε πολίτη μέσα ή έξω από το πανεπιστήμιο», τονίζει η ίδια ανακοίνωση. 

«Δεν έχουν τέλος τα έκτροπα της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, όπως βέβαια και ο αυταρχικός κατήφορος της Μητσοτάκης Α.Ε. που βρίσκεται σε "Ερντογανικό παροξυσμό"», σχολίασε από πλευράς ΜέΡΑ25 ο Μιχάλης Κριθαρίδης. 

«Δεν φτάνει που τα ΜΑΤ εισβάλουν σχεδόν καθημερινά στο ΑΠΘ με την ανοχή των πρυτανικών αρχών και επιτίθενται σε φοιτητές και φοιτήτριες, μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου. Δεν φτάνει που σήμερα έφτασαν στο σημείο να προβούν σε δολοφονική επίθεση σε βάρος φοιτητή με ευθεία βολή χειροβομβίδας κρότου - λάμψης που τον τραυμάτισε σοβαρά στο κεφάλι. Δεν φτάνει που ασφαλίτες τρομοκρατούν φοιτητές/τριες, αλλά ακόμα και εκπαιδευτικούς μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου, παριστάμενοι ακόμα και σε συνελεύσεις τους. Τώρα έχουμε και αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις, εντός και εκτός του πανεπιστημιακού χώρου, αλλά και σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25. 

«Σήμερα η μόνη έρευνα για εγκλήματα που πρέπει να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη για όσα συνέβησαν στο ΑΠΘ είναι αυτή της εγκληματικής και δολοφονικής δράσης των ΜΑΤ σε βάρος των φοιτητών/τριων εντός του πανεπιστημιακού χώρου», συμπλήρωσε και ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες ή συλληφθέντες.