Latest News

Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Δίκη Τοπαλούδη: Ενοχή των δύο κατηγορούμενων χωρίς ελαφρυντικά πρότεινε η εισαγγελέας

 Την ενοχή, χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών, των δύο κατηγορούμενων για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη... πρότεινε η εισαγγελέας. 

Η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου ζήτησε οι δύο κατηγορούμενοι να κηρυχθούν ένοχοι, όπως πρωτόδικα. Αν η πρότασή της γίνει δεκτή από το δικαστήριο, τότε δεν πρόκειται να σπάσουν τα ισόβια που έχουν επιβληθεί στους δύο κατηγορούμενους, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα». 

Εκτός από τα ισόβια για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, πρωτόδικα στον 26χρονο και τον 24χρονο έχει επιβληθεί και κάθειρξη 15 ετών, για τον βιασμό της άτυχης φοιτήτριας.
Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας ανέφερε ότι οι δύο κατηγορούμενοι από κοινού «έκαμψαν την αντίσταση της Ελένης και με την άσκηση σωματικής βίας προχώρησαν μαζί της σε συνουσία». 

«Η κοπέλα αντιστάθηκε και τόλμησε να τους πει ότι θα τους καταγγείλει στην αστυνομία. Έτσι αποφάσισαν να την εξοντώσουν. Με το σίδερο της κατάφεραν αλλεπάλληλα πλήγματα στο κεφάλι. Διαπιστώθηκαν ίχνη αίματος παντού. Ακολούθως οι κατηγορούμενοι αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση μετέφεραν την κοπέλα στο μπάνιο. Εκείνη αιμορροούσε ακατάσχετα και όταν είδαν πόσο κρίσιμη ήταν η κατάσταση την μετέφεραν στο αυτοκίνητο και την έβαλαν στη θέση του συνοδηγού. Το έκαναν και οι δυο μαζί και την οδήγησαν με το αυτοκίνητο στην παραλία της «Φώκιας». Από εκεί ψηλά από ένα βράχο την έριξαν στη θάλασσα για να την παρασύρουν τα ρεύματα και να μην συλληφθούν», ανέφερε η εισαγγελέας. 

«Κατόπιν γύρισαν στο σπίτι και το καθάρισαν από αίματα. Καθάρισαν και το αυτοκίνητο, μάζεψαν όλα τα αντικείμενα και αυτά της κοπέλας και σε 45 λεπτά ξαναγύρισαν πάλι στο ίδιο σημείο και τα έριξαν στη θάλασσα. Για κακή τους όμως τύχη κάποια από αυτά κατέληξαν και έμειναν στα βράχια. (…). Μετά γύρισαν στο σπίτι του ο καθένας και έπεσαν για ύπνο συνεχίζοντας ατάραχοι τη ζωή τους. Μέχρι που η σορός της κοπέλας εντοπίστηκε να πλέει στο νερό. Ο θάνατος της Ελένης ήταν εν ζωή. Πέθανε από πνιγμό», επεσήμανε ακόμη. 

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας επεσήμανε ότι πρέπει να απορριφθεί ο ισχυρισμός των κατηγορουμένων περί συναίνεσης για σεξουαλική συνεύρεση. Επικαλούμενη τα στοιχεία που προέκυψαν, ανέφερε πως «η θανούσα δεν είχε συναινέσει», κάτι το οποίο προκύπτει και από το γεγονός ότι τα ρούχα της βρέθηκαν σκισμένα, στοιχείο που αποδεικνύει ότι «ασκήθηκε βία».

Αν η Ελένη Τοπαλούδη είχε συναινέσει, θα ήταν ακόμη ζωντανή, είπε η εισαγγελέας «Θα είχαν τελειώσει όλα ήρεμα και ωραία. Οι κατηγορούμενοι ήταν προετοιμασμένοι για όλο αυτό εκείνο το βράδυ, δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που έκαναν κάτι τέτοιο. Είχαν προετοιμαστεί όλο το απόγευμα για αυτό και μόλις είδαν ότι η Ελένη αντέδρασε άσκησαν βία. …Η στάση τους μετά τη τέλεση του εγκλήματος μαρτυρά σχεδιασμό, εκτέλεση από κοινού και δόλο», επεσήμανε ακόμη. 

Τέλος, σύμφωνα με την εισαγγελέα, δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί το άρθρο 36 ή 34 του Ποινικού Κώδικα, περί ανικανότητας για καταλογισμό. «Δεν προέκυψε ότι δεν είχαν την ικανότητα οι κατηγορούμενοι να αντιληφθούν τον άδικο χαρακτήρα των πράξεων τους ή ότι αυτή η ικανότητά τους μειώθηκε», υπογράμμισε.