Latest News

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παρατείνουν την αποπληρωμή με περισσότερες… δόσεις!

 
Μετατίθεται κατά δύο μήνες η έναρξη αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής ...σε επιχειρηματίες.

Για τον Ιούλιο μετατίθεται η έναρξη της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών, που έλαβαν ως ενίσχυση 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ παρατείνεται για άλλους έξι μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Η σχετική προθεσμία εξέπνεε στις 31 Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι όσοι έλαβαν χρήματα μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών έχουν ακόμα έναν μήνα περιθώριο για να αποπληρώσουν τα ποσά που πρέπει να επιστρέψουν. Κάτι που μπορούν να κάνουν εφάπαξ, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15% ή σε 96 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν έως το τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης. «Από τα 8,3 δισ. ευρώ που έλαβαν συνολικά οι επιχειρήσεις μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, θεωρούνται εισπράξιμα περίπου τα 2,3 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση, δηλαδή, ουσιαστικά “κούρεψε” τα 6 από τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα εξήγγειλε την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές για άλλους έξι μήνες, μέτρο που, όπως είπε, θα κοστίσει 250.000.000 ευρώ και δεν προβλεπόταν στον Προϋπολογισμό. Όσον αφορά το ενεργειακό κόστος, τόνισε πως έως το τέλος του έτους οι παρεμβάσεις θα φθάσουν τα 9 δισ. ευρώ, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δίνει αφειδώς χρήματα, καθώς τα επιτόκια δανεισμού από τις αγορές έχουν ακριβύνει και υπάρχει κίνδυνος να υποθηκευθεί το μέλλον της οικονομίας.

Σημειώνεται πως πριν από την έναρξη αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει στους λογαριασμούς των επιτηδευματιών τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν και τα οποία θα εμφανιστούν στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή». Κατόπιν ο δικαιούχος θα κληθεί να επιλέξει εάν το ποσό που του αναλογεί θα το εξοφλήσει εφάπαξ ή σε έως και 96 δόσεις.