Latest News

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

ΡΑΕ: Σχεδόν 591,5 εκατ. τα «υπερκέρδη» των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας- Τι λέει η κυβέρνηση

 Στα 591,45 εκατ. ευρώ ανέρχεται το αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα τηρηθεί στο ακέραιο η επιβολή του έκτακτου τέλους... ύψους 90%. 

Το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αφορά την περίοδο από τον περασμένο Οκτώβριο έως και τον φετινό Μάρτιο. Το αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους των καθετοποιημένων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ανέρχεται σε 591,45 εκατ. ευρώ- σύμφωνα με τη ΡΑΕ- αφού έχουν πρώτα αφαιρεθεί εκπτώσεις ύψους 335,99 εκατ. ευρώ στις οποίες προχώρησε η ΔΕΗ προς τους πελάτες της.

Για τον τελικό προσδιορισμό του ύψους των επιπλέον εσόδων, πρέπει να αφαιρεθούν από το ποσό οι έμμεσες εκπτώσεις που έχει εφαρμόσει ο κάθε πάροχος μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει, τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος 5-20%, επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έδωσε διευκρινίσεις για το ζήτημα.  

Μετά τον τελικό προσδιορισμό, σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα στοιχεία της ΡΑΕ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή του έκτακτου τέλους 90% στο ποσό αυτό. Αυτό, θα τηρηθεί στο ακέραιο και θα γίνει με τρόπο διαυγή και δίκαιο, που να μην επιδέχεται καμία νομική αμφισβήτηση από τους παραγωγούς, επισημαίνει το αρμόδιο υπουργείο. 

Τα έσοδα από το έκτακτο τέλος θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση του εθνικού σχεδίου στήριξης, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, υπενθυμίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. Τέλος, επισημαίνει ότι από το πόρισμα της ΡΑΕ προκύπτει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «όλο αυτό το διάστημα αναφέρει αριθμούς εντελώς αυθαίρετα, δίχως καμία τεκμηρίωση, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα».