Latest News

Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Τουρκική προκλητικότητα με υπερπτήσεις UAV στα 14.000 πόδια πάνω από τη νήσο Παναγιά

 Υπερπτήσεις μη επανδρωμένου αεροσκάφους πραγματοποιήθηκαν, σήμερα, Σάββατο πάνω από... την Παναγιά.

Συγκεκριμένα, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε πάνω από την Παναγιά στις 16:25, 16:34 και 16:38 στα 14.000 πόδια. Το ΓΕΕΘΑ δεν αναφέρει σε ποια χώρα ανήκε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας στην Άγκυρα για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών

Σημειώνεται πως την περασμένη Τετάρτη η Αθήνα είχε προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό έδαφος.

Σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρεται πως η Ελλάδα έκανε «έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο πρέσβη».

«Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε πριν από λίγο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά» αναφέρεται, ειδικότερα.

Ο κ. Δεμίρης υπογράμμισε στην άλλη πλευρά πως οι ενέργειες « αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας» αλλά και «συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

Τέλος, όπως τονίζεται, τόνισε πως «οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης».

«Μπαράζ» υπερπτήσεων

Του διαβήματος διαμαρτυρίας της Αθήνας προς την Άγκυρα είχε προηγηθεί «μπαράζ» υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών.

Ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε το πρωί της ίδιας ημέρας υπερπτήσεις πάνω από Αρκιούς, Λειψούς, Αγαθονήσι, Σάμο, Φούρνους και Οινούσσες.

Συγκεκριμένα, τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από τους Αρκιούς στις 10:18 στα 27.000 πόδια, στις 10:21 στα 26.000 πόδια και στις 10:28 στα 22.000 πόδια και πάνω από τους Λειψούς στις 10:19 στα 27.000 πόδια, στις 10:22 και στις 10:24 στα 26.000 πόδια και στις 10:26 στα 21.000 πόδια.

Επίσης, πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι στις 10:29 στα 25.000 πόδια, πάνω από το νοτιοανατολικό μέρος της Σάμου στις 10:33 στα 25.000 πόδια, πάνω από τους Φούρνους στις 10:37 στα 26.000 πόδια και πάνω από τις Οινούσσες στις 10:43 στα 28.000 πόδια.

Περί τις δύο ώρες αργότερα, στις 12:13 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι, στις 12:15 πάνω από τους Λειψούς, στις 12:17 πάνω από τους Φούρνους και στις 12:24 πάνω από τις Οινούσσες στα 26.000.

Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Μητσοτάκης: Ενημέρωσα τον Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Μία ημέρα αργότερα από το διάβημα της Αθήνας προς την Άγκυρα, την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι σε επικοινωνία του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ και τον ενημέρωσε για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Μίλησα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για να τον ενημερώσω για την πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων οι οποίες παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και έκαναν επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά όπως η Χίος, η Κάρπαθος, η Λέρος κα. Και βεβαίως κατέστησα σαφές στον ΓΓ του ΝΑΤΟ τον κ. Στόλτεμπεργκ ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά ενός κράτους μέλους συμμάχου του ΝΑΤΟ, είναι απολύτως απαράδεκτη. Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια όπως επίσης και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ, σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση της Ρωσίας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η συμπεριφορά αυτή επίσης υπονομεύει και την πρόσφατη πρόοδο που επήλθε κατά την πρόσφατη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν και βεβαίως πρέπει να σταματήσει άμεσα. Αυτό το θέμα θα συνεχίσουμε να το προβάλλουμε σε όλα τα διεθνή φόρα και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε,

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε «ότι αυτή δεν είναι συμπεριφορά που χαρακτηρίζει χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Αυξημένη ετοιμότητα στις ένοπλες δυνάμεις στα νησιά του Αιγαίου

Την ετοιμότητά τους αυξάνουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε νησιά του Αιγαίου μετά και τις τουρκικές υπερπτήσεις τα τελευταία 24ωρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εν λόγω απόφαση πάρθηκε στο πλαίσιο του μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων στο Αιγαίο εν μέσω διαβημάτων διαμαρτυρίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς την Άγκυρα για αυτές τις πρακτικές.

Πηγή των ενόπλων δυνάμεων ανέφερε πως μέσα σε μία και μόνο ημέρα η Άγκυρα προέβη σε περίπου 40 παραβιάσεις. «Ίσως λόγω Ουκρανίας πιστεύουν πως δεν θα υπάρξουν συνέπειες», σχολίασε.

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Η Ελλάδα πραγματοποιεί προκλητικές πτήσεις και κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο

Απάντηση στα διαβήματα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο έδωσε με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζονται «αναληθείς» οι δηλώσεις της Ελλάδας για τα γεγονότα, ενώ γίνεται σύσταση προς τη χώρα μας να σταματήσει τις προκλητικές πτήσεις.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, ήταν τα ελληνικά μαχητικά που πραγματοποίησαν προκλητικές πτήσεις κοντά στις τουρκικές ακτές μεταξύ 26 και 28 Απριλίου.

«Οι δηλώσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τα γεγονότα μεταξύ των δυνάμεων της πολεμικής αεροπορίας των δύο χωρών στο Αιγαίο στις 27 Απριλίου 2022 δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε προκλητικές πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022 παραβιάζοντας πολλές φορές τον εναέριο χώρο της χώρας μας στις περιοχές Ντιντίμ, Ντάτσα και Νταλαμάν. Η Πολεμική μας Αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προκλητικές πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Ενώ η Ελλάδα είναι η πλευρά που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση, το να κατηγορεί τη χώρα μας με αβάσιμους ισχυρισμούς δεν συνάδει με την πρόσφατη συμφωνία για θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών» προσθέτει η ανακοίνωση.


«Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προκλητικές ενέργειες και ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά» συνεχίζει η ανακοίνωση που καταλήγει στο ότι δεν υπάρχει αλλαγή στάσης της Τουρκίας ως προς την επίλυση των θεμάτων του Αιγαίου.