Latest News

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Όσα συζητήθηκαν στην συνάντηση του Δήμαρχου με τους Συλλόγους Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά

 Μετά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και τις κοινές παρεμβάσεις του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πειραιά, του Συλλόγου Μονίμων και Αορίστου Χρόνου Υπαλλήλων Δήμου Πειραιά και του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, για το σχέδιο τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ)... την Πέμπτη 3 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση εκπροσώπων των Συλλόγων με τον δήμαρχο Πειραιά κ. Ιωάννη Μώραλη.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των εργαζομένων Κωνσταντίνος Γαλάνης (ΣΕΔΠ), Σταυρούλα Τζιώτη (ΣΜΑΧΥΠΔ) και Βασίλης Γκιτάκος (ΣΟΜΕΔΠ), επεσήμαναν και ανέλυσαν στον δήμαρχο Πειραιά κ. Ιωάννη Μώραλη, τον Γεν. Γραμματέα του Δήμου κ. Βασίλειο Ταταρόπουλο και την Αντιδήμαρχο κ Ζηλάκου Χαραλαμπία, τα εξής:

●Τον αιφνιδιαστικό τρόπο που επέλεξε η δημοτική αρχή να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο το σχέδιο του νέου ΟΕΥ. Χωρίς καμία ενημέρωση και κυρίως χωρίς να υπάρξει κανένας διάλογος και ανταλλαγή απόψεων με τους Συλλόγους και τους εργαζόμενους, που αυτοί θα κληθούν να τον εφαρμόσουν.

●Το σχέδιο του νέου ΟΕΥ με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών δεν λύνει το μείζον θέμα της έλλειψης προσωπικού και της καλύτερης και ποιοτικότερης λειτουργίας τους, αντίθετα δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα δυσλειτουργικότητας στις υπηρεσίες και οδηγεί σε εντονότερη εντατικοποίηση της εργασίας.

●Την αντίθεση των εργαζομένων σε κάθε κατάργηση ή συγχώνευση υπηρεσίας που είναι προάγγελος της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων της στην «Αναπτυξιακός Οργανισμός Δήμος Πειραιά» Α.Ε. και σε άλλους ιδιώτες.

●Επίσης την αντίθεση των εργαζομένων σε αρμοδιότητες που επιφορτίζονται υπηρεσίες και είναι αντίθετες με την ισχύουσα νομοθεσία, όπως και στην αντιδραστική διατύπωση του νέου ΟΕΥ, που σημειωτέον υπάρχει και στον ισχύοντα, : «Ασκεί κάθε άλλη εργασία που δεν περιλαμβάνεται στον παρόντα Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας…»

●Την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν οι κρίσεις προϊσταμένων διευθύνσεων και τμημάτων, που έχουν να πραγματοποιηθούν από το 2007, προκειμένου να τηρηθούν οι στοιχειώδεις όροι ισονομίας και αξιοκρατίας.

●Οι προβλεπόμενες θέσεις ευθύνης να έχουν άμεση συνάφεια με τις αρμοδιότητες της κάθε υπηρεσίας.

●Το «προβάδισμα κατηγοριών» για τις θέσεις ευθύνης λειτουργεί απαγορευτικά στην εξέλιξη των εργαζομένων, αποκλείοντας τους από τις κρίσεις.

●Ο νέος ΟΕΥ θα πρέπει να διασφαλίζει, τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών του δήμου, την ορθή και ποιοτική λειτουργία τους, τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και κυρίως να εξυπηρετεί της αυξημένες ανάγκες της καθημερινότητας των δημοτών του Πειραιά.

Για την τραγική έλλειψη προσωπικού που παρατηρείται σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου Πειραιά, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων πρότειναν:

—Την δυναμική παρέμβαση του δήμου και των εργαζομένων προς την κυβέρνηση για αύξηση των πόρων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

—Ο δήμος Πειραιά να συνομολογεί με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και της οικονομικής επιτροπής, στις αγωγές που έχουν καταθέσει οι συνάδελφοι συμβασιούχοι για μετατροπή της σύμβασης τους σε αορίστου χρόνου.

Μετά από την τρίωρη συζήτηση που διήρκησε η συνάντηση  για τον νέο ΟΕΥ, ο δήμαρχος Πειραιά κ. Ιωάννης Μώραλης έκανε δεκτές τις περισσότερες από τις πρώτες παρατηρήσεις των εκπροσώπων των Συλλόγων και δεσμεύτηκε να φέρει στο δημοτικό συμβούλιο τον νέο ΟΕΥ  αφού πρώτα οι Σύλλογοι καταθέσουν και τις υπόλοιπες προτάσεις τους, που λόγω πίεσης χρόνου δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί στην παρούσα συνάντηση.

Επειδή θεωρούμε ότι τον πρώτο και κύριο λόγο των έχουν οι εργαζόμενοι που θα κληθούν να εφαρμόσουν τον ΟΕΥ, και οι τρεις Σύλλογοι αποφάσισαν να αποστείλουν έγγραφο προς όλες τις υπηρεσίες και σε συνεργασία οι διευθυντές με τους τμηματάρχες και τους εργαζόμενους να καταθέσουν άμεσα τις απόψεις τους στο σχέδιο του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της δημοτικής αρχής.

Το πρώτο βήμα έγινε με την απόσυρση του θέματος από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση, του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του δήμου, των εργασιακών δικαιωμάτων μας και την εξυπηρέτηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας του Πειραιά.

ΣΕΔΠ / ΣΜΑΧΥΔΠ / ΣΟΜΕΔΠ