Latest News

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Νόβακ Τζόκοβιτς: Επέστρεψε στο ξενοδοχείο κράτησης

 


Μετά την απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης Άλεξ Χοκ να ακυρώσει εκ νέου τη βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς, ο τενίστας ζήτησε και έλαβε επείγουσα διαταγή ώστε να αποτρέψει την απέλασή του από την Αυστραλία και τα πάντα θα κριθούν κυριολεκτικά την... τελευταία στιγμή.

 

Ο 34χρονος Σέρβος πρωταθλητής οδηγήθηκε και πάλι στο ξενοδοχείο Park, έως ότου εκδικαστεί η έφεσή του το πρωί της Κυριακής, λίγες μόνο ώρες πριν την έναρξη του Αυστραλιανού Όπεν. 

 

Αφού συναντήθηκε με τους δικηγόρους του για αρκετές ώρες, ο Τζόκοβιτς επέστρεψε στο ξενοδοχείο που φιλοξενεί μετανάστες, έχοντας περάσει εκεί ήδη τέσσερις νύχτες την περασμένη εβδομάδα. 

 

Οι συνήγοροί του υποστηρίζουν πως η βίζα του τενίστα ακυρώθηκε όχι λόγω του υγειονομικού ρίσκου, αλλά εξαιτίας της ερμηνείας που ενδέχεται να δώσουν αντιεμβολιαστές στην Αυστραλία.

 

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον πάντως εμφανίστηκε θετικός στην προοπτική της απέλασης του Τζόκοβιτς λέγοντας πως «Οι Αυστραλοί έκαναν πολλές θυσίες κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας και έχουν δίκιο να περιμένουν πως το αποτέλεσμα αυτών των θυσιών θα προστατευθεί». Από την πλευρά του, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούσιτς κατηγόρησε την αυστραλιανή κυβέρνηση πως «παρενοχλεί» και «κακομεταχειρίζεται» τον Τζόκοβιτς.

 

Στη χθεσινοβραδινή, έκτακτη ακρόαση στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο, ο δικαστής Άντονι Κέλι διέταξε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μην λάβει κανένα μέτρο απομάκρυνσης του Τζόκοβιτς από την Αυστραλία πριν εκδικαστεί η έφεση. Είναι ο ίδιος δικαστής που είχε δικαιώσει τον Τζόκοβιτς, για «διαδικαστικούς λόγους», την περασμένη Δευτέρα.

 

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο υπουργός Μετανάστευσης Άλεξ Χοκ αποφάσισε να ακυρώσει τη βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς επειδή η παρουσία του αστέρα του τένις στην Αυστραλία εντείνει το αίσθημα κατά των εμβολίων και την περιφρόνηση των κανόνων προστασίας έναντι της πανδημίας. 

 

«Η παρουσία του κ. Τζόκοβιτς στην Αυστραλία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία της αυστραλιανής κοινότητας, καθώς η παρουσία του στην Αυστραλία μπορεί να ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό αίσθημα που οδηγεί σε άλλα μη εμβολιασμένα άτομα να αρνούνται να εμβολιαστούν», αναφέρει ο Χοκ, αναφερόμενος και στο παρελθόν του παίκτη.

 

«Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο κ. Τζόκοβιτς έχει δείξει στο παρελθόν μια προφανή αδιαφορία για την ανάγκη απομόνωσης μετά τη λήψη θετικού αποτελέσματος τεστ Covid-19. Δεδομένου του υψηλού προφίλ του κ. Τζόκοβιτς και της θέσης του ως πρότυπου στην αθλητική και ευρύτερη κοινότητα, η συνεχιζόμενη παρουσία του στην Αυστραλία μπορεί να ενθαρρύνει παρόμοια περιφρόνηση των προληπτικών απαιτήσεων μετά τη λήψη θετικού τεστ COVID-19 στην Αυστραλία. Ειδικότερα, η συμπεριφορά του μπορεί να ενθαρρύνει ή να επηρεάσει άλλους να μιμηθούν την προηγούμενη συμπεριφορά του και να μην συμμορφωθούν με τα κατάλληλα μέτρα δημόσιας υγείας μετά από θετικό αποτέλεσμα του τεστ COVID-19, το οποίο από μόνο του θα μπορούσε να οδηγήσει στη μετάδοση της νόσου και σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους και των υπολοίπων».

 

Ντοκιμαντέρ στο Netflix

 

Εν τω μεταξύ, το Netflix και η εταιρεία παραγωγής πίσω από τη δημοφιλή σειρά για τη Φόρμουλα Ένα «Drive to Survive» θα ετοιμάσουν ντοκιμαντέρ σχετικά με τις περιοδείες ATP και WTA αυτής της σεζόν, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων Γκραν Σλαμ, όπως ανακοίνωσε η διαδικτυακή πλατφόρμα.

 

Τα γυρίσματα έχουν ήδη ξεκινήσει στο Αυστραλιανό Όπεν, όπως ανέφερε η ανακοίνωση, αλλά η ημερομηνία κυκλοφορίας και ο τίτλος του ντοκιμαντέρ δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί. Φυσικά το ντοκιμαντέρ θα εστιάσει και στην περιπέτεια του Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία.