Latest News

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Κορωνοϊός: Προς παράταση τα μέτρα λόγω Όμικρον - Οι αλλαγές που εξετάζονται

 
Προς παράταση των υφιστάμενων υγειονομικών μέτρων, τα οποία εκπνέουν την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου... προσανατολίζονται κυβέρνηση και επιστήμονες. 

 

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζουν εκ νέου αύριο, Τετάρτη, προκειμένου να εξετάσουν τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά με τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που αναμένεται τις επόμενες ημέρες και το άνοιγμα των σχολείων όλα οδηγούν σε 15ήμερη παράταση.

 

Καθώς η επέλαση της Όμικρον εκτιμάται ότι δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωση της, το πιθανότερο είναι τα μέτρα να μην αρθούν ακόμη, αν και φέρεται να εξετάζεται μερική χαλάρωση σε εκείνα που δεν εγκυμονούν κινδύνους διασποράς. 

 

Ανάμεσα σε αυτά είναι η αύξηση θεατών στα γήπεδα από 10% και έως χίλια άτομα στο 20% αλλά και η επιστροφή της μουσικής στην εστίαση, ενώ παραμένουν το ωράριο έως τα μεσάνυχτα, η απαγόρευση ορθίων και τα έξι άτομα ανά τραπέζι.

 

Μπορεί οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία να έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Όμικρον, ωστόσο οι ήπιες νοσηλείες επιδρούν ανακουφιστικά προς την επιστημονική κοινότητα, δημιουργώντας προϋποθέσεις για το «καλό σενάριο», δηλαδή αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.