Latest News

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Κακοκαιρία Ελπίδα: Ποιοι εργαζόμενοι και πώς θα πληρωθούν τις 2 ημέρες αργίας

 Η Τρίτη 25 και η Τετάρτη 26 Ιανουαρίου κηρύχθηκαν από την κυβέρνηση αργίες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που... άφησε η κακοκαιρία Ελπίδα.

Όπως τόνισε ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος δεν τίθεται θέμα πληρωμής των εργαζομένων με προσαύξηση (75%) καθώς όπως εξήγησε οι δύο μέρες δεν έχουν κηρυχθεί επίσημες αργίες για να ισχύσει κάτι ανάλογο.

«Ο όρος “αργία” στην πραγματικότητα είναι λάθος, στην ουσία έχουμε να κάνουμε με υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας όπως συνέβη με τον κορωνοϊό», εξήγησε ο εργατολόγος.

Οπότε, οι εργαζόμενοι που δεν εργάστηκαν λόγω κακοκαιρίας θα πληρωθούν κανονικά από τους εργοδότες τους, ενώ με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα γίνει η καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους λόγω κακοκαιρίας.

Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τους εργαζόμενους όλων των Περιφερειών.

Ειδικότερα για τις 25 Ιανουαρίου αφορά τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Επίσης για σήμερα 26 Ιανουαρίου αφορά τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Παράλληλα, σε καμία περίπτωση όμως ο εργοδότης δεν μπορεί να εξαναγκάσει τον εργαζόμενο να πάρει άδεια εκτός αν το ζητήσει αυθόρμητα ο εργαζόμενος.

Στην περίπτωση δε που λόγω χιονόπτωσης και κλειστών σχολείων ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει άδεια αναψυχής ή κατόπιν συναίνεσης και αιτήματός για άδεια άνευ αποδοχών.

Στην περίπτωση όμως που συντρέχει ταυτόχρονα ασθένεια του παιδιού ή οικείου προσώπου, δικαιούται με βεβαίωση ιατρού να λάβει αμειβόμενη άδεια ανωτέρας βίας έως 2 ημέρες ετησίως.