Latest News

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Κορωνοϊός: «Στα 20.000 κρούσματα κατά μέσο όρο αυτή την εβδομάδα»


Τα κρούσματα κορωνοϊού αυτή την εβδομάδα πρόκειται να φτάσουν τα 20.000 κατά μέσο όρο...εκτίμησε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Αποσυμπιέζεται αργά για κρούσματα. Οι θάνατοι και διασωληνώσεις θα μείνουν ψηλά. Αλλά όχι πάνω από 700 ο δείκτης», είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και το «Τώρα ό,τι συμβαίνει».

«Μπορεί να δούμε νέα αύξηση κρουσμάτων όμως, όπως Αυστρία. Είμαστε προβληματισμένοι. Δεν ξέρουμε, τι θα συμβεί. Η υποπαραλλαγή της Όμικρον δίνει αυτό το νέο κυματάκι. Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα αποκλιμακωθούμε όπως γινόταν με άλλες παραλλαγές», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Σημείωσε επίσης πως βλέπει αποκλιμάκωση μετά τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ σε σχέση με τους θανάτους σχολίασε; «Οι θάνατοι που έχουμε είναι αποτέλεσμα των εορτών. Μέχρι τέλος του μήνα έτσι θα πάει. Πιθανώς να πέφτουν ελαφρά από 1/2. Τέλο Φεβρουαρίου οι θάνατοι θα πέσουν κάτω από τους 40».

Τέλος τόνισε πως «εδώ στην Κρήτη, το ποσοστό της Ο στα κρούσματα είναι 90%. Στις εισαγωγές 90%, στις ΜΕΘ 20%». Ζήτησε, τέλος, «στα νοσοκομεία να γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα».

Σαρηγιάννης: Η επιβράδυνση οφείλεται στη μείωση ρυθμού εμβολιασμών

Από τη δική του πλευρά ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε πως «βλέπουμε σταθεροποίηση με μία τάση αύξησης από τα λύματα». Η επιβράδυνση οφείλεται στη μείωση ρυθμού εμβολιασμών. Το 24% δεν έχει κάνει τρίτη δόση.

 Αυτό στο τέλος του 6ήνου, μπορεί να φέρει επιπλέον 2.600 νεκρούς!», ανέφερε.

«Στα λύματα βλέπουμε ότι το 95% είναι η μετάλλαξη Όμικρον. Χτυπά πια η Όμικρον και άτομα ευπαθή», είπε ο κ. Σαρηγιάννης. Σύμφωνα με τον ίδιο η «κάλυψη της γ’ δόσης στην Όμικρον είναι 91%». Καπραβέλος: Πολύ μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας Νίκος Καπραβέλος

 τόνισε πως στο νοσοκομείο έρχονται 300-400 ανεμβολίαστοι. «Το 15% από αυτούς πεθαίνουν. Κάθε μήνα έχουμε 45-50 νεκρούς από ανεμβολίαστους», ανέφερε.

«Σε άλλα νοσοκομεία υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Κυρίως Όμικρον είναι οι εισαγωγές ενώ στις ΜΕΘ κυρίως Δέλτα», ανέφερε.

«Η πανδημία δεν θα τελειώσει εύκολα. Έχει παραλλαγές αυτός ο ιός. Δεν ισχύει ότι η Όμικρον είναι καλύτερη παραλλαγή του ιού», συμπλήρωσε.