Latest News

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - Η αβάστακτη ελαφρότητα στο περιβαλλοντικό έγκλημα της Πειραϊκής [ΕΙΚΟΝΕΣ]


 Με αβάστακτη ελαφρότητα απέναντι στο περιβαλλοντικό και πολιτιστικό έγκλημα της Πειραϊκής, στην Δημόσια Υγεία και τις δικαστικές αποφάσεις, τοποθετήθηκε στην Βουλή...

ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κύριος  Αμυράς στην επερώτηση του βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, για το παρατεινόμενο από έτους σκάνδαλο του διαρραγέντος τσιμεντοκιβωτίου CI-14 (caisson) στη θάλασσα της  Πειραϊκής.

Το συγκεκριμένο κεσόν (caisson) διερράγη μέσα στην θάλασσα στις 28 Νοεμβρίου του 2020 κατακτώντας  έτσι την παγκόσμια πρωτοτυπία θραύσης  ενός τσιμεντοκιβωτίου 30 μέτρων που θα προοριζόταν να αποτελέσει τμήμα έδρασης του νέου λιμανιού στην Πειραϊκή . Παρ’ ότι  οι ΤΕΚΑΛ-COSCO υποχρεώθηκαν από  το Πρωτοδικείο Πειραιά δύο φορές (στις 16 Δεκεμβρίου 2020 και στις 16 /2/2021)στην καθαίρεσή του ,το κεσόν παρέμεινε στη θάλασσα ως ενεργό απόβλητο επί ένα έτος , εξαιτίας δε, της αδυναμίας να αποσυρθεί η  εταιρεία προχώρησε στην εύκολη λύση του μπαζώματός του.                                          

Με ποιό τρόπο η εταιρεία κατόρθωσε να πείσει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και το Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της; Πολύ απλά με την γνωστή αρχή ότι «στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώνεις» επιπλέον  αν είσαι και η COSCO, τότε  ο λόγος σου συμβόλαιο .                                                  

  Οι αρμόδιοι ΚΛΠ( Λιμεναρχείο Πειραιά) και Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΔΙΠΑ) όχι μόνο δεν αναζήτησαν αποδείξεις για την καθαίρεση του κεσόν αλλά αντιθέτως επέσπευσαν την αδειοδότηση της διέλευσης των φορτηγών με μπάζα προς επιχωμάτωση του Ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα των 12 ημερών!                                                      

«Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται» λέει  ο λαός.                                           Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής που παρακολουθεί την υπόθεση καθημερινά, διενέργησε  αυτοψίες σε δύο διαδοχικές ημερομηνίες μετά την αδειοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και διαθέτει  επιστημονικά δεδομένα που έχουν προκύψει με ηχοβολιστικό πολλαπλής δέσμης (31/10/21 και 7/11/21) τα οποία αφορούν την αποτύπωση του βυθού στο συγκεκριμένο σημείο, αποδεικνύοντας την ύπαρξη τμημάτων του διαρραγέντος κεσόν στον βυθό, γεγονός που με πρόθεση αποκρύπτεται από την ΟΛΠ Α.Ε. - COSCO SHIPPING S.A.

 Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής  διενεργεί τις αυτοψίες του επισκοπικά και μόνο, δια γυμνού οφθαλμού. Το διαρραγέν κεσόν δεν βγήκε ποτέ από την θάλασσα αντιθέτως τα συντρίμμιά του παρέμειναν μέσα στον βυθό και χρησίμευσαν ως υπόβαθρο για το νέο κεσον που τοποθετήθηκε επάνω του. Τι απαντά ο υφυπουργός σε αυτό το σκάνδαλο;                                                                                                   

1ον  Ότι οι COSCO- ΤΕΚΑΛ δεν ήταν υποχρεωμένες να υποβάλλουν Τεχνική Περιβαλλοντική μελέτη (ΤΕΠΕΜ) διότι  καλύπτονται  από τους όρους της ΑΕΠΟ 11/12/21(94701/5991).Πόσο αφελής απάντηση! Όσο φωτογραφική κι αν είναι μια ΑΕΠΟ, αξιότιμε Υφυπουργέ κύριε Αμυρά ,δεν θα μπορούσε να αναμένεται από κάποια  εταιρεία μια τέτοιου μεγέθους κακοτεχνία, αστοχία και εγκληματική προχειρότητα όπως η διάρρηξη  κεσόν μέσα στη θάλασσα, πρωτοφανές ναυτικό ατύχημα για τα παγκόσμια δεδομένα, ώστε να έχει προβλέψει ο νομοθέτης τον τρόπο εξαγωγής του. Η αστοχία αυτή  ξεπερνά την φαντασία και του πιο προνοητικού νομοθέτη! Είναι αυτονόητο ακόμη και σε χώρες που αποκαλούνται υποτιμητικά από εμάς ως τρίτος κόσμος, παρόμοια επικίνδυνα για το περιβάλλον «ατυχήματα» να διέπονται από νόμους και μελέτες .Μόνο ο Υφυπουργός περιβάλλοντος της Ελλάδας θα μπορούσε να μη θεωρεί αναγκαία μια περιβαλλοντική μελέτη για ένα πρωτοφανές ατύχημα !                                                                                                              

2ον Περαιτέρω, ελαφρά τη καρδία, ο Υφυπουργός απαντά στη Βουλή κατόπιν των καταγγελιών του Παρατηρητηρίου της Πειραϊκής στις 9.11.21 ότι η ΔΙΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος «δεν έχει καμία αρμοδιότητα στην επίβλεψη, την εκτέλεση και την υλοποίηση τεχνικών έργων, ούτε καν στην παρακολούθηση και τον τεχνικό έλεγχο κατά τη διαδικασία εκτέλεσης του έργου και δεν της κοινοποιήθηκε  καμία τέτοια απόφαση από οποιαδήποτε αρμόδια υπηρεσία»! Όμως είχε  το Υπουργείο Περιβάλλοντος  την αρμοδιότητα  να αποδεχθεί , να σπεύσει και να επισπεύσει με απόφασή της  (α.π. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/95366/6169/12.10.2021) το επόμενο βήμα των χερσαίων  επιχωματώσεων πλησίον του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή .Όλα αυτά, αγνοώντας πλήρως την δικαστική απόφαση στις 16/2/21 που ορίζει την απομάκρυνση του κεσόν σύμφωνα  με τον νόμο και την επιστήμη. Άραγε έχουν ενημερωθεί οι δικαστικές αρχές ότι το κεσόν αντί να απομακρυνθεί από τη θάλασσα- όπως είχε διατάξει το Μονομελές πρωτοδικείο Πειραιά-  θάφτηκε τελικά μέσα στο βυθό ;                           

Απαιτούμε από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και κάθε αρμόδια αρχή να τηρήσει  την σύμβαση του Aarhus την οποία έχει επικυρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2005 με την  οποία προβλέπεται η πρόσβαση του πολίτη στην περιβαλλοντική πληροφορία και  να δώσει στη δημοσιότητα  τις αποδείξεις που προσκόμισε η εταιρεία ΤΕΚΑΛ  βάσει των οποίων το Υπουργείο Περιβάλλοντος πείστηκε , προσπέρασε την δικαστική απόφαση και  συνέχισε να αδειοδοτεί τις χερσαίες επιχωματώσεις.

Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος και των πολιτιστικών μας μνημείων, και καλούμε τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν στην άμεση λήψη μέτρων για τη διαφύλαξή τους και την αποτροπή κάθε επικείμενου κινδύνου. 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ