Latest News

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Κύκλωμα ελληνοποιήσεων: Σκληροί κακοποιοί οι πελάτες της οργάνωσης - Τι αναφέρεται στη δικογραφία

 


Νέα στοιχεία για τη δράση των μελών του μεγάλου κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων, στο οποίο εμπλέκονται συνολικά 34 αστυνομικοί, φέρνει στο «φως» η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για ...την υπόθεση.

 

Πρόκειται για μία δικογραφία 8.088 σελίδων που συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 115 ψηφιακούς δίσκους με καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ των μελών της οργάνωσης, η οποία με την παράνομη δράση της αποκόμισε κέρδη που ανέρχονται σε 5 εκατ. ευρώ.

 

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό στις 26 Ιανουαρίου «προσήχθη στο τμήμα ασφαλείας Χαλανδρίου άνδρας, ο οποίος επέδειξε ως έγγραφο ταυτοπροσωπίας δελτίο ταυτότητας με αναγραφόμενα στοιχεία…, το οποίο είχε εκδοθεί 7 Φεβρουαρίου 2020 από το τμήμα ασφαλείας Ασπροπύργου». Έπειτα από την δακτυλοσππική του εξέταση προέκυψε ότι «πρόκειται για τον υπήκοο Αλβανίας… γεννηθέντα 26 Μαρτίου 1980 στην Αλβανία». Ο άνδρας συνελήφθη για ψευδή βεβαίωση.

 

Το συγκεκριμένο περιστατικό, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», το οποίο έφερε στο φως της δημοσιότητας μέρη της ογκωδέστατης δικογραφίας, σήμανε «συναγερμό» στην ΕΛ.ΑΣ. η οποία ξεκίνησε έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο εκδόθηκε η ταυτότητα του συλληφθέντα.

 

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 25 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρεται διαβιβαστικό, «περιήλθε στην υπηρεσία μας ανώνυμη και άνευ ημερομηνίας επιστολή - καταγγελία, η οποία περιείχε πληροφορίες για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης αποτελούμενη από τους…, οι οποίοι μαζί με το σχετικό δίκτυο που είχαν αναπτύξει σε αστυνομικές υπηρεσίες και δήμους, προέβαιναν συστηματικά στην κατά παραγγελία έκδοση δελτίων ταυτότητας, διαβατηρίων σε αλλοδαπούς, κυρίως Αλβανούς, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις και εντάλματα για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και σε αλλοδαπές γυναίκες που εργάζονται σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης».

 

Σύμφωνα με τη δικογραφία, το χρηματικό όφελος που αποκομίζει οργάνωση για κάθε έκδοση, ανερχόταν σε 30.000 ευρώ έως 35.000 ευρώ.

 

Έπειτα από σχετική έρευνα προέκυψε ότι «τουλάχιστον από το 2013 και έπειτα είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη κυρίως από έλληνες παλλινοστούντες πρώην χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους, η οποία είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργατών και δραστηριοποιούνταν στην έκδοση δελτίου ταυτότητας και διαβατηρίου της αλλοδαπούς».

 


200 περιπτώσεις

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο διαβιβαστικό από την έρευνα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψαν συνολικά 200 περιπτώσεις, οι οποίες προήλθαν από την δράση της  εγκληματικής οργάνωσης.

 

Ξέπλεναν σκληρούς κακοποιούς και δολοφόνους

 

Έντονο ποινικό παρελθόν παρουσιάζουν οι «πελάτες» του κυκλώματος. Σύμφωνα πάντα με το διαβιβαστικό, μεταξύ αυτών, ήταν ένας Αλβανός καταζητούμενος από τις γαλλικές και ρωσικές Αρχές για αδικήματα της θαλάσσιας πειρατείας, εγκληματικής οργάνωσης, παράνομης κατακρατήσεις, και ανθρωποκτονίας.

 

20 συλλήψεις

 

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν, εντός των ορίων του αυτοφώρου 20 άτομα μεταξύ των οποίων: εννέα εν ενεργεία αστυνομικοί (εκ των οποίων ένας αξιωματικός), ένας πολιτικός υπάλληλος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μια υπάλληλος Ληξιαρχείου ΟΤΑ, ένας δικηγόρος και οκτώ πολίτες. Συνολικά, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες, στην εγκληματική οργάνωση υπάρχουν στοιχεία ότι εμπλέκονται 34 αστυνομικοί.