Latest News

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Τρίτη δόση του εμβολίου στο τετράμηνο - «Το απόγευμα οι ανακοινώσεις»


Ακόμα και σήμερα μπορεί να ληφθούν οι αποφάσεις για την επίσπευση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού... όπως γνωστοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

 

Όπως είπε, η εθνική επιτροπή εμβολιασμών υπό την πρόεδρο Μαρία Θεοδωρίδου λαμβάνει υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα και από τις συζητήσεις που γίνονται φαίνεται πως ίσως το 4μηνο να είναι ο πρόσφορος χρόνος. Κατά τον ίδιο, ακόμα και σήμερα ενδέχεται να συνέλθει η επιτροπή.

 

«Σήμερα είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής, λογικά το απόγευμα θα κάνουμε ανακοινώσεις», τόνισε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ και ο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. «Φαίνεται από τα επιστημονικά δεδομένα ότι κερδίζεις «κάτι» αν το πας νωρίτερα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. 

 

Για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, ο κ. Κοντογεώργης χαρακτήρισε απόφαση αναγκαία και επιβεβλημένη με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, ειδικά στην «σκιά» της μετάλλαξης Όμικρον που προκαλεί ανησυχία.

 

Όπως είπε, σε αυτές τις ηλικίες άνω των 60 ετών, η παρούσα εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι επαρκής γιατί η συσχέτιση ηλικίας και βαριάς νόσου είναι πολύ μεγάλη.

 

Ερωτηθείς αν η υποχρεωτικότητα ενδέχεται να «κατέβει» και στις ηλικίες των 50 ετών και άνω, ο κ. Κοντογεώργης περιορίστηκε στο να πει ότι το βάρος πέφτει σε ηλικίες άνω των 60 ετών, αλλά παράλληλα υπάρχει συζήτηση σε επίπεδο ευρωπαϊκής Ένωσης και ό,τι κριθεί αναγκαίο, θα γίνει. 

 

Για το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως, θα εκδοθεί μια Κοινή Υπουργική Απόφαση, επεσήμανε ο κ. Κοντογεώργης. Το πρόστιμο θα βεβαιώνεται στην εφορία, μετά από 30 μέρες θα καταλογίζεται και θα πρέπει να πληρωθεί.