Latest News

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Τα νέα μέτρα στο «τραπέζι» λόγω της Όμικρον - «Κλειδώνει» η τρίτη δόση πριν τους 6 μήνες


 Το ζήτημα της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό θα τεθεί στην Επιτροπή Εμβολιασμού, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει ενδεχομένως ακόμα και εντός της ημέρας, όπου θα εξετάσει την εισήγηση της κυβέρνησης για εμβολιασμό νωρίτερα... των 6 μηνών.

 

Χθες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής ανέφερε ότι έχει αιτηθεί από την Επιτροπή να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ της δεύτερης και τρίτης δόσης, δεδομένου του ότι η ανοσία φθίνει σταδιακά.


«Αν μπορούμε και μας το εγκρίνουν οι ειδικοί, να ανοίξουμε την τρίτη δόση ακόμη και στους τέσσερις μήνες» ανέφερε απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας.

 

Το εν λόγω ζήτημα επανέλαβε και επιβεβαίωσε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος επισήμανε ότι αναμένεται σήμερα η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής και ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις για την τρίτη δόση του εμβολίου.

 

«Το θέμα αυτό είναι αμιγώς ιατρικό και η κυβέρνηση περισσότερο εισπράττοντας τα μηνύματα της κοινωνίας, αλλά μελετώντας και τα δεδομένα, εισηγήθηκε να έλθει νωρίτερα, στους τέσσερις μήνες η δόση αυτή. Είναι μια απόφαση που μπορεί να ληφθεί μόνο με την έγκριση της επιτροπής εμβολιασμών» παρατήρησε, προσθέτοντας ότι «θα συνεδριάσει τις επόμενες ώρες έτσι ώστε να αποφασισθεί το ζήτημα αυτό, αναμένουμε τις εξελίξεις πάρα πολύ σύντομα», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

 

 «Παράθυρο» επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

 

Την ίδια στιγμή ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

 

«Με την απόφαση για την υποχρεωτικότητα είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη και θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Είναι το έσχατο μέσο,  ένα εργαλείο για να προχωρήσει κάνεις στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, η οποία εκτιμάται και αξιολογείται ανάλογα με την εξέλιξη και τα επιδημιολογικά γεγονότα. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ότι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία να το κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

 

Σε επιφυλακή για τη μετάλλαξη «Όμικρον»

 

Αλλάζει άρδην τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η μετάλλαξη Όμικρον, το πρώτο κρούσμα της οποίας εντοπίστηκε την Πέμπτη στη χώρα.

 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Έθνους», ήδη σε συσκέψεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει εξετασθεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων τις επόμενες δύο εβδομάδες, εάν η μετάλλαξη Όμικρον αρχίσει να επεκτείνεται επιθετικά.

 

Συγκεκριμένα εξετάζονται:

 

  • Άμεση επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Αυτό που συζητείται σήμερα είναι ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός και σε όσους είναι άνω των 50 ετών, ενώ το επόμενο βήμα – αρκετά αργότερα όμως – θα είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό
  • Αύξηση στο ποσοστό της τηλεργασίας.
  • Χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συνωστισμό.