Latest News

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

Υγρός τάφος το Αιγαίο με νέο ναυάγιο στην Πάρο: 30 νεκροί μετανάστες μέσα σε τρεις μέρες [ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΑ]



Δίχως τέλος είναι η ανθρώπινη τραγωδία που συντελείται στο Αιγαίο με τα τρία ναυάγια σκαφών ...

γεμάτα μετανάστες.

Σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές, μέχρις στιγμής έχουν χάσει την ζωή τους 30 άνθρωποι.

Στο τελευταίο τραγικό συμβάν στην Πάρο, ξημερώματα Χριστουγέννων, έχουν περισυλλέγει μέχρι τώρα 16 σοροί.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκεται και ένα βρέφος.



«Τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η εγκληματική δράση κυκλωμάτων διακινητών, που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή, στοιβάζοντας δεκάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους, χωρίς σωσίβια, σε σκάφη που δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας. Το Λιμενικό Σώμα, με τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ιδιωτών, έχει διασώσει τις τρεις τελευταίες ημέρες περισσότερους από 160 συνανθρώπους μας», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την απώλεια όσων έχασαν τη ζωή τους, θύματα αδίστακτων δολοφόνων που αφήνονται να δρουν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία. Συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε.

«Η καταδίκη των διακινητών, αλλά και όσων επιτρέπουν ή και διευκολύνουν τη δράση τους, είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη και στην κατεύθυνση αυτή αναμένουμε την πρόσθετη κινητοποίηση και της διεθνούς κοινότητας», κατέληξε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.


Το χρονικό των τριών τραγικών περιστατικών

Η εορταστική τραγωδία ξεκίνησε την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου στην Φολέγανδρο.

Οι ίδιοι οι αλλοδαποί που επέβαιναν στο σκάφος ανέφεραν στην αρχή μηχανική βλάβη και λίγο αργότερα ανέφεραν και εισροή υδάτων.

Παραμένει άγνωστος ως τώρα ο πραγματικός αριθμός των επιβαινόντων στο σκάφος, ενώ τα σωστικά συνεργεία περισυνέλλεξαν 13 αλλοδαπούς σώους και τρείς σορούς. Κανείς από αυτούς δεν φορούσε σωσίβιο.

Το απόγευμα της Πέμπτης 23 Δεκεμβρίου καταγράφηκε  νέο περιστατικό, αυτή τη φορά στα ΑντικύθηραΔιασώθηκαν 90 άτομα ενώ 11 έχασαν τη ζωή τους. Καιρός: Βόρειοι άνεμοι εντάσεως 5 μποφόρ.

Τέλος την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου το βράδυ, στην Πάρο, σημειώθηκε νέο πολύνεκρο ναυάγιο. Μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου είχαν διασωθεί 63 άτομα και έχουν περισυλλεγεί 16 σοροί.