Latest News

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

«Έκρηξη» κορωνοϊού στην Ελλάδα: Τα νέα μέτρα που εξετάζονται - Καθημερινά SMS σε ανεμβολίαστους


 Με τουλάχιστον 21 περιφερειακές ενότητες να είναι στο «κόκκινο», γεμάτες ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα και την επικράτεια να έχει καταγράψει νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, οι αρχές εξετάζουν την λήψη έκτακτων, νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς. 

 

Εν τω μεταξύ, η επιδείνωση του καιρού κάνει πιο ανθεκτικό τον κορωνοϊό αφού, όπως έχει πει η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στους έξι βαθμούς Κελσίου ο ιός διατηρείται στο περιβάλλον δέκα φορές μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι στους 20 βαθμούς. Οι εμβολιασμοί έχουν επιβραδυνθεί και ακόμα και το 70% φαντάζει προς το παρόν «άπιαστο όνειρο» για τον γενικό πληθυσμό, παρά τα διαθέσιμα εμβόλια και τις προτροπές των ειδικών. 

 

Τα πιθανά μέτρα

 

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση της Επιτροπής την Τετάρτη, θα συζητηθεί ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των εστιατορίων. Ήδη ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης σε «κόκκινες» περιοχές.

 

Δεν αποκλείεται επίσης η συχνότερη δειγματοληψία με rapid test, για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, την ώρα που ανοικτό παραμένει και το ζήτημα του εμβολιασμού των εργαζομένων σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

 


SMS στους ανεμβολίαστους



Χιλιάδες ανεμβολίαστοι πολίτες θα δέχονται καθημερινά μηνύματα SMS στο κινητό τους που θα τους υπενθυμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού αλλά την επίφοβη εξέλιξη της νόσου Covid-19 αν μολυνθούν. Το μήνυμα θα είναι διαφορετικό κάθε ημέρα και συχνά θα περιλαμβάνει επιστημονικά δεδομένα για τον εμβολιασμό.

 

Παράλληλα, θα αποστέλλονται μηνύματα στους πολίτες άνω των 50 ετών που έχουν συμπληρώσει εξάμηνο από τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ώστε να προχωρήσουν στο ραντεβού της επαναληπτικής, τρίτης δόσης.