Latest News

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Lockdown με συγκρούσεις στην Ολλανδία καθώς η πανδημία «σαρώνει» την Ευρώπη

 


Σε μερικό lockdown επιστρέφει από το Σάββατο η Ολλανδία, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται στη χώρα.

 

Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή τα εστιατόρια και τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα και απαγόρευσε την παρουσία θεατών σε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις.

 

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως οι υγειονομικοί περιορισμοί, που οι Ολλανδοί νόμιζαν ότι θα τέλειωναν για τα καλά, θα επιβληθούν εκ νέου για τρεις εβδομάδες.

 

Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα απαραίτητα καταστήματα, όπως τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να κλείνουν στις 20.00 τοπική ώρα, ενώ τα μη αναγκαία καταστήματα στις 18.00.

 

Επιπλέον, οι Ολλανδοί πολίτες καλούνται να μην δέχονται περισσότερα από 4 άτομα στα σπίτια τους και να κάνουν τηλεργασία, «εκτός κι αν αυτό δεν είναι πραγματικά δυνατό», συμπλήρωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, λέγοντας επίσης ότι θα επιβληθούν εκ νέου μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

 

Οι δημόσιες διαδηλώσεις δεν θα επιτρέπονται και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, περιλαμβανομένου του αγώνα μεταξύ Ολλανδίας-Νορβηγίας την επόμενη εβδομάδα.

 

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά και οι έξοδοι εκτός της οικίας θα επιτρέπονται.

 

«Απόψε, μεταφέρουμε ένα πολύ δυσάρεστο μήνυμα με πολύ δυσάρεστα και εκτεταμένα μέτρα», δήλωσε ο Ρούτε, σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα.

 

«Ο ιός βρίσκεται παντού και πρέπει να τον πολεμήσουμε παντού», συμπλήρωσε.

 

Η ολλανδική κυβέρνηση εξετάζει, επίσης, τρόπους να περιορίσει την πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, ένα πολιτικά ευαίσθητο μέτρο, που θα απαιτήσει την έγκριση του κοινοβουλίου.

 

Διαδηλωτές διαμαρτύρονταν στη Χάγη τη στιγμή της ανακοίνωσης των υγειονομικών μέτρων, που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο το βράδυ.

 

«Ευτυχώς, η μεγάλη πλειονότητα (του πληθυσμού) έχει εμβολιαστεί, εάν όχι τα προβλήματα στα νοσοκομεία θα ήταν ανυπολόγιστα τώρα», υπογράμμισε ο Ρούτε.

 

Επεισόδια μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων

 

Η ολλανδική αστυνομία ανέπτυξε σήμερα το βράδυ ένα θωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού για να διαλύσει ένα πλήθος διαδηλωτών στη Χάγη που πετούσαν πέτρες και μολότοφ για να διαμαρτυρηθούν για την νέα επιβολή μερικού lockdown που ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

 

Περίπου 200 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, όπου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έδωσε συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει τα νέα μέτρα.

Ο κορωνοϊός «σαρώνει» την Ευρώπη – Οι χώρες που «τρομάζουν» το ECDC

«Πολύ ανησυχητική» θεωρεί την κατάσταση ως προς την πορεία της πανδημίας σε δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Η κατάσταση της επιδημίας της COVID-19 εξακολουθεί να επιδεινώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρείται «πολύ ανησυχητική» σε δέκα χώρες και «ανησυχητική» σε άλλες δέκα, ανέφερε η ευρωπαϊκή υπηρεσία που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση των νόσων.

«Η επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ χαρακτηρίζεται αυτή την ώρα από μια ραγδαία και σημαντική αύξηση των μολύνσεων και ένα ποσοστό θνητότητας που είναι χαμηλό όμως αυξάνεται αργά», συνοψίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) στην πιο πρόσφατη αποτίμησή του για τους κινδύνους.

«Οι μολύνσεις, οι νοσηλείες και ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να αυξηθούν στη διάρκεια των δύο επόμενων εβδομάδων», υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία που έχει την έδρα της στη Στοκχόλμη.

Μεταξύ των 27, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σλοβενία βρίσκονται στη μεγαλύτερη κατηγορία ανησυχίας.

Στις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία «ανησυχητική» [κατάσταση της επιδημίας Covid-19] βρίσκονται η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Τρεις χώρες βρίσκονται στην κατηγορία «μέτρια ανησυχία» (Γαλλία, Πορτογαλία, Κύπρος) ενώ τέσσερις χώρες βρίσκονται σε αυτήν της «χαμηλής ανησυχίας» (Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία και Μάλτα).

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί το ECDC για τις κατηγορίες ανησυχίας αναμιγνύει απόλυτες τιμές (αριθμός μολύνσεων, νοσηλειών και θανάτων) αλλά και την πρόσφατη εξέλιξή τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές, ο αριθμός των μολύνσεων και των θανάτων από κορωνοϊό αναμένεται να αυξηθεί περίπου 50% τις επόμενες δύο εβδομάδες, για να φθάσουν έναν εβδομαδιαίο ρυθμό 300 νέων μολύνσεων και 2,7 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους.

Για άλλες τρεις χώρες εκτός ΕΕ που παρακολουθούνται από την υπηρεσία (Νορβηγία, Ισλανδία και Λίχτενσταϊν), η κατάσταση χαρακτηρίζεται “ανησυχητική“.